2021. április 17.,
szombat, Rudolf napja

Heti terror: Olaszországban egy erős politikai döntésre lenne szükség

2020. november 28., szombat 22:54

Senki nem tudott semmit a nizzai merénylőről. A biztonsági kamerák felvételei alapján azonban kiderült, hogy a tunéziai származású menedékkérő végigutazta egész Olaszországot, mielőtt a határon átlépve Nizzába érkezett és végrehajtotta a véres merényletet. Mai másik témánk azt feszegette, hogy a globális terrorellenes küzdelem változik-e, amennyiben Joe Biden átveszi az elnöki széket az Egyesült Államokban.

Térkamerák felvételei segítségével rekonstruálta az olasz terrorellenes nyomozóigazgatóság Brahím Iszávi részletes útvonalát. A férfi Nizzában október 29-én követett el késes merényletet. A terrorista október 27-én este már Nizzában volt, egyelőre nem tisztázott, hogy hogyan jutott át a határon.

Brahím Iszávi távolsági autóbusszal és InterCity vasúti járattal utazott végig Olaszországon, és jutott el kevesebb mint két nap alatt a franciaországi Nizzába. A huszonegy éves tunéziai férfi szeptember 18-án indult el Sfaxból, és szeptember 20-án érkezett meg Lampedusa szigetére egy tíz főt szállító csónakkal. Brahím Iszávi először Lampedusa regisztrációs központjába, innen pedig a Rhapsody nevű karanténhajóra került, amely október 9-én a pugliai Bari migrációs központjába vitte tovább.

Azonosítása után Brahím Iszávit október 9-én kiutasították Olaszországból - egy hét alatt önerőből el kellett hagynia Itáliát. Szicíliát a merénylet előtt mindössze két nappal hagyta el. Busszal Rómába ment, majd vonattal Genovába, innen a francia határhoz közeli Ventimigliába. Október 27. este már Nizzában volt, két nappal később pedig három emberrel végzett bestiális módon a városi bazilikában.

A Heti terror vendégei Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és Demkó Attila a Matthias Corvinus Kollégium kutatója voltak.

„Az olasz kormány állandóan felkéri az Európai Uniót, hogy segítsen, vegyen át beérkezett migránsokat. Elnézést! Mi nem hívtuk őket. Olaszország hosszú évekkel ezelőtt javasolta egy akkori csúcstalálkozón, hogy le kell zárni a határokat. Miért nem teszi meg? A képességei megvannak. Politikai döntés kellene! A migránsok jönnek és jönnek, az olasz állam pedig nem tud vele mit kezdeni. Polgármesterek tömege tiltakozik országszerte Olaszországon belül, hogy nem kell több migráns. Van egy elmélet és van egy gyakorlat. Az elmélet, hogy jön a fiatal, tehetséges, képzett, nyelvet tudó migráns. Mi a valóság? Ide jön a képzetlen, nyelvet nem tudó, szakmával nem rendelkező migráns, aki azt várja, hogy eltartsák”

- mondta Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő.

„Csak Tunéziából 11 ezren érkeztek ebben az évben Olaszországba és ők csak a jéghegy csúcsa. Tehát Algériából és Afrika más országaiból is jönnek. Egészen egyszerűen nincs meg az a kapacitás, hogy mindenkit kövessenek és arra, hogy mindenkit zárt táborban tartsanak. Megkapják a kiutasítási végzést és aki Tunéziából jön, mivel az biztonságos országnak számít, az automatikusan kiutasítási végzést kap, de akkora számokról van már szó, hogy ezt lehetetlen megoldani”

- fogalmazott Demkó Attila, a Matthias Corvinus Kollégium kutatója.

Teljes adás:

HírTV