2023. 05. 30. Kedd Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Heti terror

Heti terror: Olaszországban egy erős politikai döntésre lenne szükség

Senki nem tudott semmit a nizzai merénylőről. A biztonsági kamerák felvételei alapján azonban kiderült, hogy a tunéziai származású menedékkérő végigutazta egész Olaszországot, mielőtt a határon átlépve Nizzába érkezett és végrehajtotta a véres merényletet. Mai másik témánk azt feszegette, hogy a globális terrorellenes küzdelem változik-e, amennyiben Joe Biden átveszi az elnöki széket az Egyesült Államokban.

  • Heti terror: Olaszországban egy erős politikai döntésre lenne szükség

Térkamerák felvételei segítségével rekonstruálta az olasz terrorellenes nyomozóigazgatóság Brahím Iszávi részletes útvonalát. A férfi Nizzában október 29-én követett el késes merényletet. A terrorista október 27-én este már Nizzában volt, egyelőre nem tisztázott, hogy hogyan jutott át a határon.

Brahím Iszávi távolsági autóbusszal és InterCity vasúti járattal utazott végig Olaszországon, és jutott el kevesebb mint két nap alatt a franciaországi Nizzába. A huszonegy éves tunéziai férfi szeptember 18-án indult el Sfaxból, és szeptember 20-án érkezett meg Lampedusa szigetére egy tíz főt szállító csónakkal. Brahím Iszávi először Lampedusa regisztrációs központjába, innen pedig a Rhapsody nevű karanténhajóra került, amely október 9-én a pugliai Bari migrációs központjába vitte tovább.

Azonosítása után Brahím Iszávit október 9-én kiutasították Olaszországból - egy hét alatt önerőből el kellett hagynia Itáliát. Szicíliát a merénylet előtt mindössze két nappal hagyta el. Busszal Rómába ment, majd vonattal Genovába, innen a francia határhoz közeli Ventimigliába. Október 27. este már Nizzában volt, két nappal később pedig három emberrel végzett bestiális módon a városi bazilikában.

A Heti terror vendégei Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és Demkó Attila a Matthias Corvinus Kollégium kutatója voltak.

„Az olasz kormány állandóan felkéri az Európai Uniót, hogy segítsen, vegyen át beérkezett migránsokat. Elnézést! Mi nem hívtuk őket. Olaszország hosszú évekkel ezelőtt javasolta egy akkori csúcstalálkozón, hogy le kell zárni a határokat. Miért nem teszi meg? A képességei megvannak. Politikai döntés kellene! A migránsok jönnek és jönnek, az olasz állam pedig nem tud vele mit kezdeni. Polgármesterek tömege tiltakozik országszerte Olaszországon belül, hogy nem kell több migráns. Van egy elmélet és van egy gyakorlat. Az elmélet, hogy jön a fiatal, tehetséges, képzett, nyelvet tudó migráns. Mi a valóság? Ide jön a képzetlen, nyelvet nem tudó, szakmával nem rendelkező migráns, aki azt várja, hogy eltartsák”

- mondta Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő.

„Csak Tunéziából 11 ezren érkeztek ebben az évben Olaszországba és ők csak a jéghegy csúcsa. Tehát Algériából és Afrika más országaiból is jönnek. Egészen egyszerűen nincs meg az a kapacitás, hogy mindenkit kövessenek és arra, hogy mindenkit zárt táborban tartsanak. Megkapják a kiutasítási végzést és aki Tunéziából jön, mivel az biztonságos országnak számít, az automatikusan kiutasítási végzést kap, de akkora számokról van már szó, hogy ezt lehetetlen megoldani”

- fogalmazott Demkó Attila, a Matthias Corvinus Kollégium kutatója.

Teljes adás:

HírTV

További epizódok

Heti terror: Eltűntethetetlen a Boko Haram

Heti terror: Eltűntethetetlen a Boko Haram

A témát Földi László biztonságpolitikai szakértővel és Horváth Józseffel, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadójával jártuk körbe. 2020. december 19.
Heti terror: Fel akarja hígítani az EU a kontinens lakosságát

Heti terror: Fel akarja hígítani az EU a kontinens lakosságát

Ezen a héten Georg Spöttle és Demkó Attila voltak voltak Déri Stefi vendégei a Hír TV Heti terror című műsorában. 2020. december 12.
Heti Terror: Politikai szándék áll a kárpátaljai magyar szervezetek elleni akció hátterében

Heti Terror: Politikai szándék áll a kárpátaljai magyar szervezetek elleni akció hátterében

A műsor vendégei Földi László biztonságpolitikai szakértő és Horváth József az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója voltak. 2020. december 05.

Legfrissebb híreink

Szavazás

Szavazás

Karácsony Gergely szerint hadban állunk Oroszországgal. Ön háborúpártinak tartja?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!