2020. november 25.,
szerda, Katalin napja

Heti terror: Nem fogadhatjuk el, hogy egy közép-európai az kettes számú állampolgár legyen

Hír TV

2020. szeptember 12., szombat 22:50

Meghalt egy szlovák férfi Belgiumban, akit a rendőrök a börtönben bántalmaztak. Az eset még két és fél éve történt, azonban a felvételek csak nemrég kerültek nyilvánosságra. El akarták tussolni az esetet? Erről is kérdeztük szakértőinket a Heti Terrorban. Beszélgettünk arról a francia tisztről is, akit letartóztattak, mert állítólag Oroszországnak kémkedett. Moszkva aktívabb lett, vagy nőtt Európában az orosz befolyástól való félelem? Ezekről is szó volt a Heti terror e heti adásában. Gantner Barnabás Földi László biztonságpolitikai szakértővel és Horváth Józseffel, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai elemzőjével beszélgetett.

„Az eset körülbelül ugyanúgy zajlott nagyjából, mint ahogy az Egyesült Államokban George Floydnak a halála, amely után zavargások törtek ki az Egyesült Államok utcáin és a mai napig tartanak. Nyilván ott a választási időszak is van. Kísérteties a hasonlóság. Van ennek az esetnek hasonló biztonságpolitikai kockázata itt Európában?”

 

-       kérdezte Gantner Barnabás.

 

„Abszolút van. Én magam is spekulációra jutottam, hogy rendkívül hasonló tulajdonképpen a szituáció. Hozzáteszem – és talán ezt Horváth úr megerősíti - , hogy ilyen jelenetek, ilyen megoldások, nem kívánt megoldások vannak, amelyek nem kerülnek a nyilvánosság elé, ettől függetlenül léteznek. És mi az, ami miatt mégis? Ez hangsúlyt kap Amerikában is és tulajdonképpen Európában is. A zavarkeltésen túl, hogy legyen tömegreakció. Sokszor beszélünk arról, hogy a mai világban a káosz teremtésnek egy nagyon alapos filozófiája és koncepciója létezik és a káosz teremtésnek kellenek bizonyos gyújtószikrák, amelyre az emberek kimennek az utcára, amelyre törnek-zúznak, mint ahogy ezt több helyütt és többször láttuk. Tehát magyarul nem tartom lehetetlennek, hogy itt nem az igazság keresése okán jelenik meg aztán két év múlva ez a bizonyos jelenet az interneten, hanem talán piszkálni akarják a közvéleményt, mondjuk éppen Szlovákiában, hogy mondjuk az emberek a reakciójukkal kezdjenek valamit az utcán.”

 

-       válaszolta Földi László.

 

„Akkor, amikor egy szlovák állampolgárral történik ilyesmi, még hiszünk abban, hogy a rendszer majd ezt a problémát megoldja és ehhez képest figyeljük azt, hogy nyilvánvalóan a szlovák politikai elit miképpen képes érvényesíteni az érdekeit a szempontból, hogy egy állampolgárának meg tudja-e védeni a jogait. Ez a V4-ek szempontjából is egy fontos üzenet lesz a jövőt illetően, hogy nem fogadhatjuk el azt, hogy egy közép-európai állampolgár, az kettes számú állampolgár legyen és egy nyugat-európai állampolgár egyes számú állampolgár legyen. Itt egyforma jogoknak és egyforma kötelességeknek kell érvényesülnie a rendszeren belül.”

 

-       reagált Horváth József.

Hír TV