2020. november 25.,
szerda, Katalin napja

Heti terror: Nehogy már a migráns zsaroljon!

2020. szeptember 19., szombat 22:55

Veszélyes precedenst teremthet a görög szigetvilágban, hogy bevándorlók felgyújtották a sátraikat a móriai befogadóközpontban. Mintegy 12 ezer migráns számára szándékos veszélyhelyzetet teremtettek, hogy átvegyék őket az Európai Uniós államok. Amint meghallották a Számosz szigetén élő migránsok, hogy Németország 1500 bevándorlót vesz át a móriai táborból, ők is rögtön felgyújtották a sátraikat. A téma kapcsán Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója fejtette ki véleményét a Heti terrorban Déri Stefi műsorvezetése mentén.

Nógrádi György felhívta rá a figyelmet, hogy a német társadalom rendkívül megosztott a migrációs politika kérdésében. A biztonságpolitikai szakértő rámutatott, sorra bocsátják el a német rendőröket, mert szélsőjobboldali szervezetekhez csatlakoznak, ennek pedig véleménye szerint az egyik oka, hogy a németek egy jelentős rész a migrációval nem tud azonosulni.

Emlékeztetett, Horst Seehofer német belügyminiszter a múlt héten bejelentette, 150 egyedülálló kiskorú gyermeket átvesz Németország, amire a 170 német város jelezte, hajlandóak migránsokat átvenni.

Erre jött az a hír, hogy Németország átvesz 1553 gyereket családostul és ezeket megpróbálja integrálni. Erre jött egy újabb hír, hogy leült egymással a koalícióban részt vevő három párt, a CDU, a CSU, az SPD és az volt a véleményük, hogy átvesznek ezen kívül családokat, a szociáldemokraták azt kérték ez legyen 10 ezer körül, a CDU pedig azt kérte legyen ezer körül, a kettő között pedig megszületett egy kompromisszum

– tette hozzá.

Nódrádi úgy fogalmazott,

az, hogy a migránsok felgyújtanak egy menekülttábort, az a vicc kategória, nehogy már a migráns zsaroljon engem (…) tehát teljesen új helyzet van.

Déri Stefi műsorvezető felvetésére, hogy Németoroszág miért enged a nyomásnak, a biztonságpolitikai szakértő elmondta, óriási a társadalmi feszültség, a szociáldemokraták és a zöldek azt akarják, hogy vegyenek át migránst, a CDU, a CSU és az AfD abból indul ki, hogy ne és a német társadalom ebben az ügyben is megosztott.

Von der Leyen azt mondta, átvesszük a politikai menekülteket és visszaküldjük a gazdasági migránsokat, de a gazdasági migránsok visszaküldése lehetetlen

– tette hozzá.

Görögországnak nagyon erős hadserege van, Athénon pedig azt lehetne számon kérni, hogy miért nincs politikai bátorsága megvédenie a tengeri határait – erről már Horváth József beszélt.

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az uniós álláspont kapcsán úgy fogalmazott, az, amit Ursula von der Leyen elmondott egy „mátyáskirályos” beszéd volt, legyen is meg ne is, hozzak is meg ne is, tehát, semmiféle érdemi döntést nem hozott.

Kitoloncolás Európa nyugati részéből nincs (…) Nyugat-Európa egyik országából sem tudnak érdemben kitoloncolni, amíg Nyugat-Európa nem mondja ki, hogy miként fogja a határian kívül megszűrni a bevándorolni akarókat úgy, ki gazdasági és ki politikai menekült, addig az érdemi vitát nem lehet elkezdeni

– jelentette ki Horváth József.

Teljes adás:

HírTV