2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Radar 23:35

Heti terror

Heti terror: Líbiában eladják a migránsokat az embercsempészeknek

Alakul az új uniós migrációs paktum, amelyet a tervek szerint márciusban mutatnak majd be. De szigorít-e egyáltalán a bizottság, visszaszorítható lesz-e az új irányelvekkel az illegális migráció és kevesebb lesz a terrorcselekmény? Ez volt a Heti Terror első témája. A műsor második felében a müncheni biztonságpolitikai konferencia kapott főszerepet. Nyugat nélküliség - ez lett a tárgyalássorozat mottója és ez előre vetíti, hogy Európa gazdasági - katonai - és biztonsági pozíciói továbbra is gyengülnek. Vajon merre halad tovább az „öreg kontinens"?

  • Heti terror: Líbiában eladják a migránsokat az embercsempészeknek

„Közben egyébként arról is megállapodás született, hogy az Unió őrhajói majd újra a Földközi-tengeren cirkálnak majd, hogy ugye ellenőrizzék a Líbiai fegyverembargót. De ezt hogyan képzeljük el, Bianka? Milyen eszközök kellenek majd mindehhez?”

– kérdezte Déri Stefi műsorvezető.

„Erre mindenképpen egy egységes álláspont kell abban, hogy ezt végre tudják hajtani.”

– válaszolta Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

„Ez egy fontos dolog? Tehát érdemes volt ezért egy másik akciót – ezt a Sophia nevű akciót  beáldozni?” 

– kérdezte a műsorvezető.

„Itt ugye az volt a probléma az alapkoncepcióval, hogy nagyon sokszor ezek a határvédelmi egységek, alakulatok ugye a tengeri határvédelmet tulajdonképpen átfordították a migránsok menekítésébe. Itt egy nagyon kényes dologról van szó. Egyrészt arról, hogy a líbiai partoknál magának a líbiai partiőrségnek a feladatkörét ők mennyire látják el, hogy ebben mondjuk az európai határvédelmi egységek mennyire tudják őket segíteni és harmadrészt pedig az, hogy mindenképpen kizárják azt a lehetőséget – és ez az, ami eddig egyáltalán nem sikerült, hogy ugye az embercsempészek által útnak indított hajók és ahonnan ugye átkerülnek valahogy eléggé gyorsan általában különböző NGO-s hajókra, hogy itt tulajdonképpen ez illegális migrációnak a folyamatát megfékezzék. Azt hiszem, hogy decemberben jött ki egy olyan megállapítás egy eléggé komoly forrásból, amely szerint gyakorlatilag a befogadóközpontokban, tehát Líbiában az emberektől, tehát a líbiai partiőrségnek és a líbiai illetékesek tulajdonképpen adott összegért kvázi eladják a migránsokat az embercsempészeknek.”

-          felelte Speidl Bianka.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!