2021. április 20.,
kedd, Tivadar napja

Heti terror: Lehetetlen a párbeszéd a radikálisokkal!

Hír TV

2020. november 14., szombat 22:59

Razziák Ausztriában és Franciaországban, őrizetbe vételek és mecsetbezárások. A hatóságok radikális iszlamisták után kutatnak Európában. Vajon képes-e véget vetni a merényleteknek az Európai Unió és a tagállamok? A Heti Terrorban erről is szó esett.

 

A héten a francia államfő az osztrák és a német kancellár, valamint az EU vezetői tárgyaltak a biztonsági helyzetről. Angela Merkel kijelentette, hogy a terroristák nem vallási ellentét miatt követnek el merényleteket, hanem a demokratikus társadalmat támadják.

Az osztrák kormány megelőzésképpen őrizetbe venné a potenciális terroristákat. Legalább is azokat, akik nem adják fel szélsőséges nézeteiket - erről beszélt Sebastian Kurz osztrák kancellár. A terrorizmus szempontjából kockázatot jelentő egykori elítélteknek elektronikus nyomkövetőt kell majd hordaniuk a tervezet szerint. Az osztrák kancellár a héten európai szinten is tárgyalt biztonsági kérdésekről.

A Heti terror eheti vendégei a stúdióban Georg Spöttle a Nézőpont Intézet elemzője és Skype-on Speidl Bianka a Migrációkutató Intézet vezető kutatója voltak.

Mi lehet a cél ezekkel a razziákkal? Ez látszatintézkedés, vagy valóban hatékony?

"Most nem látszatintézkedésekről van szó, ahogy azt Georg Spöttle is mondta, viszont az is biztos, hogy megkésett intézkedésekről. Törvényileg már 2015 óta létezik az a hivatkozási alap, amely mindezt, ami most történt megakadályozhatta volna. Valamiért azonban a törvény végrehajtása ezidáig nem kezdődött meg"

– fejtette ki Speidl Bianka.

"Minden országban a muszlim közösségek óriási lobbitevékenységet fejtenek ki, egyébként az uniós döntéshozó szervekben is. (…) Ők az úgynevezett öltönyös, nyakkendős iszlamisták, akik kapcsolati szervként állítják be magukat. (..) Megkésettek ezek az intézkedések: ideológiai háttérből, lobbizásból adódóan ezeknek a végrehajtása jelen pillanatig késlekedett"

- tette hozzá a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

Párbeszéd a radikálisokkal? – Ezekkel az emberekkel lehetetlen

– mondta Georg Spöttle.

Teljes adás:

Hír TV