2022. 08. 16. Kedd Ábrahám napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Heti terror

Heti terror: Hibák sorozata vezetett az ukrán gép tragédiájához

Teljesen megváltoztatta az iráni válság megítélését az Irán légterében lelőtt ukrán repülő. Ki a felelős, és mi áll a háttérben – tette fel a kérdést Déri Stefi a Hír TV Heti terror című műsorában. Az iráni feszült helyzet mellett Horváth József biztonságpolitikai elemzővel és Nógrádi György biztonságpolitikai tanácsadóval azt vizsgálták meg, hogy mekkora szerepet játszik a térségben és világszinten a Hezbollah nevű síita, félkatonai szervezet.

  • Heti terror: Hibák sorozata vezetett az ukrán gép tragédiájához

Lelőtte azt az ukrán utasszállító repülőt az iráni légvédelem, amely órákkal azután szállt fel Teheránból, hogy Irán, Irakban található amerikai célpontokat támadott. A rakétatámadás válaszlépés volt arra, hogy az Egyesült Államok likvidálta Kasszem Szulejmánit, a Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének befolyásos parancsnokát. Az ukrán gép lelövése nagy nemzetközi felzúdulást keltett, és tüntetők ezrei vonultak utcára Iránban is.

Nógrádi György a történtekkel kapcsolatban elmondta, hogy a világ minden országában egy ember engedélyezheti, hogy egy polgári gépet kilőjenek. Ez lehet egy államfő, kormányfő vagy védelmi miniszter. Hozzátette, hogy a helyzetet az bonyolítja, hogy annak ellenére vagyunk egy háború kellős közepén, hogy nem volt hadüzenet Irán és az Egyesült Államok között. A biztonságpolitikai tanácsadó Iránt nevezte meg a tragédia felelőseként, mert a gépet azt követően érte találat, hogy az USA likvidálta Szulejmáni tábornokot, és erre válaszként Irán Irakban lévő amerikai célpontokat bombázott. A helyzet azonban a gép kilövésekor megfordult, és Irán kezdett védekezni.

Horváth József az elhangzottakhoz hozzátette, hogy számára az az egyik kulcskérdés, hogy az iráni vezetés miért nem rendelt el azután légtérzárlatot azt követően, hogy Irán támadást indított amerikai célpontok ellen. Az elemző szerint a kommunikációban kell keresni a hiba okát, valószínűleg az iráni légvédelem vagy a forradalmi gárdának a légvédelme nem kapott tájékoztatást arról, hogy felengedtek egy gépet. Mindezt azután, hogy Donald Trump bejelentette, hogy iráni célpontokra mérhetnek támadást amerikai cirkáló rakéták és drónok. Arra a tisztre pedig, aki ezt végzetes döntést meghozta nagyon nagy teher nehezedett. Tehát hibák sorozata vezetett az ukrán gép tragédiájához – hangsúlyozta Horváth József.

A biztonságpolitikai szakértő felhívta arra a figyelmet, hogy érdemes összevetni a 2011-es arab tavasz vágóképeit a napjainkban Iránban tapasztalható forrongások felvételeivel, véleménye szerint tehát van egy hasonló próbálkozás arra, hogy az iráni vezetés hatalmát megingassák.

A műsorban Nógrádi György és Horváth József arról is beszélgetett Déri Stefivel, hogy a Hezbollah vezetője azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogyha nem vonulnak ki önként a Közel-Keletről, akkor az amerikai katonák koporsóban fognak hazatérni.

Teljes adás:

Hír TV

További epizódok

Heti terror: Eltűntethetetlen a Boko Haram

Heti terror: Eltűntethetetlen a Boko Haram

A témát Földi László biztonságpolitikai szakértővel és Horváth Józseffel, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadójával jártuk körbe. 2020. december 19.
Heti terror: Fel akarja hígítani az EU a kontinens lakosságát

Heti terror: Fel akarja hígítani az EU a kontinens lakosságát

Ezen a héten Georg Spöttle és Demkó Attila voltak voltak Déri Stefi vendégei a Hír TV Heti terror című műsorában. 2020. december 12.
Heti Terror: Politikai szándék áll a kárpátaljai magyar szervezetek elleni akció hátterében

Heti Terror: Politikai szándék áll a kárpátaljai magyar szervezetek elleni akció hátterében

A műsor vendégei Földi László biztonságpolitikai szakértő és Horváth József az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója voltak. 2020. december 05.

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!