2021. január 18.,
hétfő, Piroska napja

Heti terror: Európára is kihat a hindu-muszlim konfliktus

2019. április 10., szerda 22:30

Az iszlám és a buddhizmus nem összeegyeztethető, az együttélés pedig szinte lehetetlen. Ezért Európának is át kellene gondolnia a bevándorlás kapcsán, hogy a muszlim migránsokkal kapcsolatban milyen álláspontot képvisel - emelte ki Földi László biztonságpolitikai szakértő a kasmíri feszültség kapcsán, amely már többször fegyveres konfliktussá fajult a buddhista India és a muzulmán Pakisztán között. A Hír TV Heti Terror című műsorban többek között erről is beszélgettek szakértő vendégeink.

A február 14-én elkövetett kasmíri robbantás majdnem háborúba torkollott a két atomhatalom között. Az utóbbi két hónapban India és Pakisztán között felkorbácsolta a feszültséget, hogy a vitatott hovatartozású Kasmírban muzulmán terroristák egy merényletben 40 indiai milicistát öltek meg. Mára hiába vette fel a diplomáciai kapcsolatot újra Újdelhi és Iszlámábád, a kasmíri muszlim terroristák újabb merényleteket követnek el.

Földi László kiemelte, a konfliktus forrása a kasmíri társadalom összetételében keresendő. A két kultúra ugyanis annyira eltérő, hogy nem lehet egymásba integrálni.

A szakértő továbbá elmondta: Európára is kihatással van ez a konfliktus, hiszen itt is pontosan ez a helyzet jelenik meg a muszlim bevándorlás kapcsán.

„Nem egymásba integrálni a két kultúrát és úgy élni, hogy ne legyen konfliktus. Ezt jól bizonyítja a hindu-muszlim együttélésnek a lehetetlensége. Mert vagy én, vagy te! Ebben a logikában Európának is végig kell gondolnia, hogyan lehet ezt megoldani a muszlim bevándorlókkal.”

Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője elmondta: a Kasmírban élő emberek sakkfigurái csupán a történéseknek. Az igazi összecsapás a nagyhatalmi érdekek között van.

Hír TV