2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

Heti terror

Heti terror: Európába került át a dzsihád frontvonala

Szörnyű terrortámadás történt Bécsben. Ismét iszlamista merényletben vesztették életüket többen. Európai politikusok a kontinens, a szabadság, valamint az európai értékek elleni támadásnak nevezték a terrorcselekményt. Szijjártó Péter azt mondta, hogy ideje a kontinensen ébresztőt fújni, az olasz belügyminiszter pedig közös európai biztonságpolitikát szorgalmazott. Erről beszélgetett vendégeivel Földi Lászlóval és Georg Spöttlével Déri Stefi műsorvezető.

  • Heti terror: Európába került át a dzsihád frontvonala

Sok még a kérdés a bécsi terrortámadással kapcsolatban. Egy támadó volt, a hatóságok mégis hat, majd két támadóról beszéltek. Antiszemita támadás volt-e vagy sem – tette fel a kérdést – Déri Stefi.

Földi László biztonságpolitikai szakértő erre azt válaszolta, hogy nem gondolja azt, hogy a helyszín meghatározná azt, hogy antiszemita támadás történt. Földi László rámutatott arra, hogy egy dzsihadistáról van szó, aki látszólag bárkire lőtt, aki a közelében volt. Ráadásul az eset Bécs egy olyan részén történt, ahol sokan megfordulnak, ráadásul ez volt az utolsó olyan este, ami szabad volt, hiszen éjféltől életbe léptek a szigorú korlátozások – tette hozzá a biztonságpolitikai szakértő.

Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy az elkövetőt radikálisok láthatták el lőfegyverrel is, hiszen nem egyszerű egy AK47-es gépkarabélyt és egy maroklőfegyvert beszerezni. De azt is tisztázni kell az elemző szerint, hogy

hol kapott fegyveres kiképzést, mert ha először fogott volna lőfegyvert, nem tudott volna így bánni vele. De az elkövető mozgása és a fegyverkezelése is arról árulkodott, hogy kapott kiképzést, értett a fegyverekhez

– hangzott el.

Déri Stefi azt a tényt is ismertette, hogy a merénylő bár Bécsben született, albán származású volt, és sikerült több ízben is kijátszani a hatóságokat, sőt még a börtönből is hamarabb tudott szabadulni.

Erre Földi László úgy reagált, hogy naivak vagyunk mi európaiak.

Egyszerűen nem értjük azt a logikát, amit ezek az emberek képviselnek, ami tulajdonképpen maga a dzsihád, az Iszlám Állam. Ráadásul az egész környezetük háborúként fogja fel az ellenünk való csatát, ráadásul ők eldöntötték, hogy Európába teszik át azt a frontvonalat, amely korábban Szíriában, Irakban és máshol volt.

Földi László kitért arra is, hogy Európa több országában – Svédországban, Franciaországban és Ausztriában is – kitaláltak úgynevezett átnevelő rendszereket, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a megtévedt fiatalokat meg próbálják visszafordítani.

Az, hogy a merénylő mindezt kijátszotta, az abból fakadt, hogy úgy tett, mintha az átnevelőben elhangzottakat elfogadta volna, közben pedig jót mosolygott magában. Mert mindez arra volt jó, hogy „legendázta” magát a hatóságok előtt, mert aki megbánást tanúsít, arra úgyis kevésbé figyelnek.

A biztonsági szakértő szerint meglehet próbálkozni az átnevelésekkel, de sok haszonnal nem fognak járni.

Teljes adás (Ebben a videóban erőszakos tartalom vagy durva erőszak szerepelhet):

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!