2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Heti terror

Heti terror: Egy határ megvédése mindenek fölötti feladat

A Hír TV Heti terror című műsorában Déri Stefi műsorvezető vendége volt Földi László és Horváth József biztonságpolitikai szakértők, akik az újra megerősödni látszó Iszlám Állam körüli eseményeket valamint a Sea Watch 3 civil mentőhajó kapitányának szabadon engedésének körülményeit elemzik.

  • Heti terror: Egy határ megvédése mindenek fölötti feladat

Hogyan erősödhetett meg újra az Iszlám Állam? – tette fel a kérdést Déri Stefi

Földi László a következő képen reflektált a kérdésre:  

Az Iszlám Állam legyőzése, ez csak annyit jelentett, hogy egy bizonyos területről kiszorul. Ugye legyőzés alatt azt értjük, hogy teljes egészében megsemmisül, illetve lehetetlen helyzetbe kerül. Nem ezt történt. Az teljesen világos volt, hogy ez a fajta, kalifátus elleni támadás és győzelem egy taktikai értékű győzelem volt. Stratégiailag nem lehet legyőzni az Iszlám Államot, mégpedig azért nem mert egyrészt ők vannak előnyben a saját világukban. Nem egy katonai tömb csupán, hanem egy olyan eszmeiségnek a jelenléte, és nem csak egy bizonyos régióban és sajnos Európa bizonyos pontjain is, bizonyos tömegek között. Amelynek a kiírtása hagyományos katonai értelemben, hagyományos katonai eszközökkel nem lehetséges. Nem meglepő, hogy újra hallatják a hangukat. Természetesen más taktikát fognak alkalmazni, nem feltétlenül törekednek arra, hogy egy állam szerű szervezettség jöjjön létre, hanem nagyon sok helyen próbálnak pozíciót nyerni. Az  ellenük való védekezés sokkal nehezebb lesz, hiszen nem egy pontot kell majd támadni vagy ellenőrzés alatt tartani, hanem nagy sok területet.

A műsor második részében a biztonságpolitikai szakértők a szombaton Lampedusa szigetén, az olasz hatóságok felszólítása ellenére kikötött Sea Watch 3 kapitányának szabadon engedését és annak körülményeit elemzik.

A hajó a kikötés közben nekiment az olasz partiőrség egyik hajójának, hogy utat törjön a kikötő felé, ezt az olasz belügyminiszter háborús cselekménynek minősítette. Matteo Salvini hozzátette, a bíró helyett ő fog cselekedni, és kiutasítja Carola Racketét, mivel a bűnöző kapitány veszélyt jelent az olasz nemzetbiztonságra.

 Matteo Salvini azt mondta, hogy háborús bűncselekmény történt, egyetértenek önök ezzel? – kérdezte a szakértőket Déri Stefi műsorvezető.

Horváth József úgy válaszolt:

Egyáltalán nem volt erős ez a kijelentés, tekintettel arra, hogy az országának a szuverenitását sértették meg. Hiszen úgy köt ki egy hajó, amely idegen zászló alatt hajózik, hogy nincs vészhelyzetben, nem süllyed a hajó és kvázi erőszakot is alkalmaz, hiszen a partvédő hajót nekiszorítja a kikötő falának, akár emberéleteket is kockáztat. Önmagában az, hogy egy ország területi felségvizeire engedély nélkül lép be valaki azzal már megsérti egy ország szuverenitását. Ezzel a nemzet biztonságát is veszélyezteti, hiszen egy olyan precedenst terem, hogy ha ezt egy állam szó nélkül tűri, mondhatjuk, hogy „Szabad a vásár”.

Földi László eképpen folytatta a gondolatmenetet:

Nagyon fontos volt ez a mondat, hogy háborús bűncselekmény. Nem csak azért mert egy országról van szó, hanem mert régóta mondjuk, hogy Európa háborúban áll. Végre van egy olyan politikus aki pontosan fogalmaz. Valóban az ilyen típusú támadások a háborúban bekövetkező lépéseket jelentik és ezt háborús helyzetnek kell felfogni. A másik, hogy azt gondolom, hogy a szabadon engedése egy politikai alku következménye. Most folynak az Uniós választások, azt gondolom, hogy a német kormány odaszólt és az olaszok úgy döntöttek, hogy nem csinálnak cirkuszt politikai értelemben és elengedik a kapitányt. Ezzel az a probléma, hogy egy nagyon rossz irányt vett a folyamat, hiszen, ha elméleti síkon közelítjük meg azt kell mondjam, hogy a demokrácia igazi lényege a törvények betartása. Abban a pillanatban, hogy ilyen súlyos bűncselekmény történik és ezen egy politikai érdek fölülemelkedve dönt, akkor gyakorlatilag elkezdi lebontani a demokráciát. Hiszen a demokrácia fönntartása törvényi keretek megoldásán belül lehetséges. Ott vannak emberi jogok, de efölött az anarchizmus van. Ha egy következő hajó ugyanezt csinálja, hogyan fognak védekezni? Egy határ megvédése mindenek fölötti feladat. Alkotmányban rögzített, nem BTK-s, hanem alkotmányos kötelessége a rendvédelemnek, a politikának a törvényeknek. Aki ezt sérti, ott nincs hivatkozás semmire.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!