2021. április 17.,
szombat, Rudolf napja

Heti Terror: Brutális merénylet Franciaországban

Hír TV

2020. október 24., szombat 22:55

A Heti terror című műsorának Földi László, biztonságpolitikai szakértő és George Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője voltak a vendégei. Az adás első részében a Franciaországban történt történelemtanárt ért terrortámadásról lesz szó, a műsor második részében pedig a világszerte zajló keresztény közösségek üldöztetéséről folyik majd a diskurzus.

Újabb iszlamista indíttatású terrorcselekmény történt Franciaországban. A brutális gyilkosság sokkolta a közvéleményt. Közben lépett a francia belügyminisztérium is, a hatóságok le akarnak számolni az országban lapuló radikalizmussal.

A merénylet után a hatóságok hajtóvadászatot indítottak a vallási radikálisok ellen. Razziák sorozatán összesen 15 embert vettek őrizetbe, például az iskola diákjait, a tanár egyik tanítványának apját és egy ismert iszlamista prédikátort is.

A 47 éves történelem tanárnak azért kellett meghalnia, mert a szólásszabadságról tartott óráján megmutatta a Charlie Hebdoban megjelent Mohamed-karikatúrákat. A 18 éves csecsen támadó szerint ezzel megsértette a prófétát, és úgy döntött, bosszút áll. Múlt héten pénteken a tanítás után lesben állt, követte a hazafelé tartó tanárt majd "Allah Akbar" kiáltással rátámadt és a nyílt utcán lefejezte.

 Mit jelent a társadalom számára, hogy egy tanár az áldozat, merthogy óriási felháborodást váltott ez ki egész Franciaországban? - kérdezte Déri Stefi, műsorvezető.

(...)  Ez jelzésértékű. Tehát itt nem csak a tanárt gyilkolták meg - Samuel Patyt - hanem igazából a társadalom ellen, a keresztény értékek ellen, a demokrácia ellen történt ez a támadás. A szólásszabadság, a demokrácia, a művészetek szabadsága, mind támadva lettek ezáltal az aktus által

 - mondta George Spöttle, a nézőpont intézet elemzője.

Az adás második felében pedig, a keresztény üldözésről volt szó. Egyre több keresztény közösséget üldöznek saját hazájában világszerte. Az elmúlt évtizedekben nagyon nehéz helyzetbe kerültek a kisebbségben élő csoportok.

Robbantás az egyiptomi kopt keresztény templomokban, Húsvéti mészárlás Sri Lankán, templomrongálások és vallási gyilkosságok Nigériában, az augusztusi pusztító bejrúti robbanás után a siíta befektetők vásárolják fel a keresztények megrongálódott házait - csak néhány példa az elmúlt évek keresztényellenes cselekményeiből. Leginkább a nigériai események riasztóak - a helyi keresztény vezetők szerint ugyanis az iszlám által dominált állam szinte semmit sem tesz a vallási erőszak megfékezéséért. 2009 óta már több mint 32 ezer keresztényt öltek meg iszlamista szélsőségesek. Egy augusztus eleji összesítés szerint muszlimok 171 keresztényt mészároltak le az utóbbi hetekben.

 

A teljes adás:

Hír TV