2020. június 3.,
szerda, Klotild napja

Heti terror: Biztonságpolitikai szakértők véleménye az Ibiza Gate-ről

Hír TV

2019. május 22., szerda 23:00

A Spiegel és a Süddeutsche Zeitung tett közzé egy videót, amelyen az alkancellár, Heinz-Christian Strache, egy magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek, két éve a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe, állami megbízásokat ígért. A botrányra ráment az osztrák kormánykoalíció. A Hír TV Heti terror című műsorában Földi László és Horváth József biztonságpolitikai szakértők elemzik az osztrák kormány botrányát és annak lehetséges hátterét.

A Spiegel és a Süddeutsche Zeitung tett közzé egy videót, amelyen az alkancellár, Heinz-Christian Strache, egy magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek két éve a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe, állami megbízásokat ígért. A botrányra ráment az osztrák kormánykoalíció. A 2017-es ibizai felvételen Strachéval tárgyaló nő egy orosz oligarcha unokahúgának adta ki magát, valójában azonban a létező, dúsgazdag Oleg Makarovnak nincs unokahúga.

A találkozót az osztrák sajtó szerint Strache bizalmasán, Johann Gudenuson keresztül szervezték meg, aki beszél oroszul. Ugyanakkor azt csak találgatják, hogy ki tervelte ki a csapdát. Szóba került az orosz és nyugat-európai szál, német csoportok, illetve osztrák belpolitikai indokok is. Elemzők szerint az is szempont lehetett, hogy a Szabadságpárt bukásán keresztül a többi nemzetállamban gondolkodó, bevándorlás-ellenes pártot is gyengítsék az Európai parlamenti választások előtt. 

Földi László szerint Kurz a nyilatkozata alapján "előre menekül", hogy védje magát. Úgy gondolja, benne van a kiszivárogtatásban. A szakértő véleménye szerint az osztrák belügy felelős a botrányért. A Néppárthoz képest a Szabadságpárt támogatottsága erősödött az utóbbi időben. Kurz európai háttértámogatással rendelkezhet. Vannak érdekek akik nem szeretnék, hogy az illegális migrációt ellenző szélsőséges pártok megerősödjenek. Ezáltal lejáratással próbálják meggyőzni az embereket, hogy ezen politikai szereplők nem kompatibilisek és visszaterelni őket a Kurz-féle néppárt irányába.

Földi úgy véli, hogy a magyar, olasz, lengyel valamint az osztrák viszonyrendszerek kezdenek összeérni amely által egy erősnek tűnő alternatív európai parlamenti koalíció is létrejöhet a választások után. Ezen koalíció gyengítése is biztosan szempont volt a kiszivárogtatáskor.

Horváth József megjegyezte, hogy a botrány előtt néhány héttel egy német komikus konkrét utalást tett a médiában, hogy "Ibizán vagyok, szórakozok, orosz milliárdossal drogozok" amely egy üzenet és nem zárható ki, hogy zsarolási kísérlet volt, melynek Strache ellentmondhatott. Nem tudható, hogy más nyugat-európai politikust nem ért-e hasonló zsarolás.

Hír TV