2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Heti terror

Heti terror: Amit látunk az egy kisebbség erőszaka a többség felett

Újra zavargások törtek ki az Egyesült Államokban, Wisconsin államban, miután egy afroamerikai férfit lelőtt egy rendőr. Hogyan kapcsolódik mindez az amerikai elnökválasztási kampányhoz, és a polgárjogi mozgalmakhoz? Mennyire állnak a helyzet magaslatán az amerikai biztonsági erők és miért válnak a rendőrök maguk is erőszak célpontjává nem csak Amerikában, de világszerte? Földi László és Horváth József biztonságpolitikai szakértők voltak a Heti terror című műsorunk vendégei. Műsorvezető: Déri Stefi.

  • Heti terror: Amit látunk az egy kisebbség erőszaka a többség felett

Földi Lászlónak meggyőződése, hogy a Black Lives Matter mozgalom és az amerikai zavargások összefüggésben vannak a novemberi elnökválasztással, magyarázata szerint azért, mert akik a káoszkeltést a háttérből pénzelik, abban érdekeltek, hogy a mostani adminisztrációról be lehessen bizonyítani, hogy képtelen irányítani az Egyesült Államokat.

Horváth József úgy véli, akik a zavargásokat szervezték és elindították, azok már nem urai a folyamatoknak. A biztonságpolitikai szakértő szerint, ha a demokrata jelölt nyeri az elnökválasztást az eleszkalálódott helyzetet nagyon nehéz lesz visszaterelni a rendes kerékvágásba és nem fog menni áldozatok nélkül.

Ennek a hógolyó elméletnek az az lényege – Földi László közlése szerint – hogy „akarok ugyan egyfajta történetet, csak aztán jön a lavina, ami adott esetben engem is elsodorhat”.

Itt még a lavina is rendben van bizonyos fejekben, akik teljes egészében, akik teljesen eszkalálni akarják ezt a polgárháborút. Nyugodtan kimondhatjuk, amikor az utcán lövik egymást az emberek (…) és így tovább, az bizony nehezen fogalmazható másképp, minthogy polgárháború van

– tette hozzá.

Déri Stefi műsorvezető felvetésére, hogy valóban a törés-zúzás a megfelelő válasz az állítólagos rasszizmusra, Horváth József elmondta,

ezeknek a fiatalemberek a döntő része nem veszi észre, hogy őket használják, felhasználják és kihasználják.

Bejárták a világsajtót azok a képsorok, amelyeken az látható, hogy Black Lives Matter-aktivisták utcafrontra nyíló washingtoni éttermekben arra kényszerítették az embereket, hogy tartsák magasba az öklüket, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a mozgalommal.

Amit látunk az egy kisebbség erőszak a többség felett (…) ez egy erőszak, mindegy, hogy mi a célja, akár még nemes is lehet, de abban a pillanatban, hogy erőszakossá válik a nemes cél eltűnik, hiszen a többségi társadalom érdekei mindig előbbre valók

– mutatott rá Földi László.

Horváth József arra mutatott rá, hogy tulajdonképpen a letérdelés és feltartott ököl szimbólum egy „mi” tudatot alakít ki, ha ezt a pózt felveszi valaki, akkor a „csapat tagja”. A biztonságpolitikai szakértő megjegyezte, a jelenségnek van egy militáns, agresszív üzenete is és nagyon fontos, hogy ez a fajta póz sok szempontból a weimari köztársaságból is ismerő lehet.

Akkor, Németország nagyvárosaiban azt lehetett látni, hogy hasonló véleményterror alakult ki, hogy nem lendített köszöntésre a kezét, azokat az embereket üldözték

– emlékeztetett.

Teljes adás: 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!