2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Heti terror

Heti terror: A Salvini-csomag eltörlése gyakorlatilag újabb meghívó a migránsoknak

Vége a zárt kikötők politikájának Olaszországban, újra szabadon partra tehetik a Földközi-tengerből kimentett migránsokat az NGO-hajók. Az olasz kormány eltörölte a Matteo Salvini nevéhez fűződő szigorú migrációs törvényeket. Hová vezet ez? Ezt a kérdést járta körül Heti terror című műsorunkban Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója és Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője Déri Stefi műsorvezetése mentén.

  • Heti terror: A Salvini-csomag eltörlése gyakorlatilag újabb meghívó a migránsoknak

A migrációs törvények eltörlését ünnepli az olasz kormányoldal. A volt belügyminiszter, Matteo Salvini szigorú migrációs politikájának így vége, és új csomag készül Olaszországban, melynek fontos elemei, hogy újra lesz humanitárius menedékkérelem, rendkívüli menedékkérelem és visszatér a régi befogadó rendszer. Déri Stefi műsorvezető felvetésére, hogy ezek közül melyik a legveszélyesebb, Georg Spöttle kijelentette, a felsorolásból hiányzik a meghívó. A Nézőpont Intézet elemzője szerint az olaszországi migrációs törvények eltörlését úgy értelmezik azok az afrikaiak, akik nagyrészt Olaszországba tartanak, hogy szívesen látják őket, ugyanúgy, amikor Angela Merkel német kancellár 2015-ben gyakorlatilag meghívót küldött a migránsoknak.

Visszaállították a régi rendszert, igazából lazítottak mindenen. Eddig a migránshajókat lefoglalhatták, vagy minimum egymillió euró pénzbírságra büntethették őket, most ezt lecsökkentették 10 ezer euróra, amit könnyedén ki fognak fizetni a Nyílt Társadalom Alapítvány kasszájából, amit Sorosék utalnak nekik

– tette hozzá.

Georg Spöttle a mostani folyamatot nagyon veszélyesnek minősítette rámutatva arra,

ha Afrika 1,2 milliárdos lakosságából csak 20 millió fiatal elindul, azzal a római kormány óriási problémát húz a nyakára.

Idén már 24 ezer migráns érkezett Olaszországba, szemben a tavalyi 7 ezerrel, amikor még Salvini törvényei voltak érvényben. Jól mutatják a számok is a szigorítások enyhülését. Statisztikák szerint az Olaszországba érkezők 80 százaléka gazdasági bevándorlónak számít.

Arra a kérdésre, hogy mit kezd Olaszország a migránsokkal, Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója elmondta, az ottani bevándorlási helyzet alapvetően a belső szétosztáson alapul és általában idénymunkásokként alkalmazzák őket, de sokan a migránsok közül erre alkalmatlanok, a másik pedig, hogy árusként helyezkednek el és hamis termékeket próbálnak meg értékesíteni, amiben egyébként hatalmas pénzek vannak.

Az európai terrorszervezeteknek a legnagyobb bevételei ezekből a hamisított árukból, valamint a drogkereskedelemből származik. Tehát a migránsok az idénymunka elhanyagolható százaléka mellett elsősorban, közvetve, vagy közvetlenül a különféle szélsőséges terrorista szerveztek vagy adott esetben az olasz maffiához kapcsolódó gazdasági szervezetek időszakos munkavállalóivá válnak

– mutatott rá Speidl Bianka.

A Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint fel kell hívni a figyelmet arra is, hogy óriási pénzek forognak Olaszországban. Az NGO-k „eltárolják” ezeket az embereket a szakértő megfogalmazása szerint, aki kiemelte, meg kell említeni az olasz Caritast is, ami a legnagyobb migránsellátó szervezet Olaszországban.

Teljes adás:

További téma:

Tényleg csökkent-e a terrorveszély Európában?

A hatóságok dzsihadista toborzó- és propagandaanyagokat, például oktatóvideókat, illetve erőszakra buzdító tartalmakat, a terrorszervezeteknek a közösségi média oldalaira feltöltött beszámolóit találták meg. Az összegyűjtött hivatkozások és az azokon tárolt tartalmak ügyében a hatóságok felvették a kapcsolatot az internetes platformok üzemeltetőivel. Az akcióban Horvátország és Szlovénia mellett Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia hatóságai vettek részt.

Az Europol adatai szerint 2019-ben 3 dzsihádista támadásban 10 ember veszítette életét, míg 2018-as évvel, amikor 24 merényletben 13 embert öltek meg. A szakemberek megjegyzik, bár a dzsihádista terrorizmus áldozatainak száma csökkenést mutat 2015 óta, azonban továbbra is magas az Európai Unióban a terrorfenyegetettség szintje.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!