2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Heti terror

Heti terror: Tömeggyilkosságok az Egyesült Államokban

A Hír TV Heti terror című műsorában Déri Stefi műsorvezető vendége volt Földi László, biztonságpolitikai szakértő és Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője. A műsorban szó volt az Egyesült Államokat megrázó két tömeggyilkosságról valamint arról, hogy a jövőben fennáll a drónos terrortámadások veszélye.

  • Heti terror: Tömeggyilkosságok az Egyesült Államokban

Újra tömeggyilkosságok sokkolták az Egyesült Államokat. Kevesebb mint egy nap leforgása alatt harmincegy ember halt meg és több tucatnyi megsebesült két tömegmészárlásban az amerikai El Pasóban és Daytonban. A fegyveresek különböző indokokkal öltek, az egyik gyilkos a spanyolajkú bevándorlókat okolta, mert elveszik az amerikai munkahelyeket, a másik pedig szélsőbaloldali szervezetekhez kötődött.

A támadó fegyverzettel felszerelt férfi a texasi-mexikói határ mentén fekvő, főként spanyolajkúak lakta El Pasoban nyitott tüzet egy bevásárlóközpontban. 22 embert ölt meg és több, mint egy tucatot megsebesített, mielőtt megadta magát. A nyomozók házkutatást tartottak a 21 éves gyilkosnál, lakásában rasszista és migránsellenes dokumentumokat találtak. Az Egyesült Államok terrorcselekménynek minősítette a történteket.

Az ohiói Daytonban órákkal később egy merénylő kilenc embert gyilkolt meg, mielőtt a rendőrök lelőtték. A nyomozók szerint a férfi szélsőbaloldali eszméket vallott, és internetes bejegyzései szerint elkötelezett támogatója volt a Demokrata Pártnak. A tömeggyilkosságok nyomán az Egyesült Államokban ismét felerősödtek a fegyvertartási szabályok szigorítását követelő hangok.

 Beszélhetünk az egyesült államokban idegengyűlöletről? – kérdezte Déri Stefi műsorvezető.

Megpróbálnak erőltetni egy ilyen kifejezést, de tulajdonképpen az Egyesült Államokban mindenki idegen. Ha nem saját jogon, akkor az ősei jogán bevándorló.  Ausztráliával együtt egy tipikus bevándorló világ, tehát itt számon kérni azt, hogy különböző nemzetekből érkező emberek vannak együtt az teljesen más mint Európában az őslakosokhoz képest ideérkezők, pláne messziről jövők. Én azt gondolom, hogy van még egy nagy gond és felelősség ez pedig általában a politikai elit felelőssége. Mindegy, hogy jobb vagy bal oldalról közelítünk és nem csak kizárólag az Egyesült Államok ilyen, hogy gyakorlatilag a politikai eliten azt látják az emberek, hogy semmilyen szinten nem törekszenek a kompromisszumra, hogy valóban belekötnek mindenbe, ami a másik tévedéséből esetleg hibájából keletkezik és ez átragad a társadalomra, de miért? Mert van egy média mindehhez, egy médiafelület, amelyik ráadásul ma már alapvetően nem is irányítható, hiszen elképesztő információáradat zúdul az emberekre. Azon belül van, aki az egyik, van aki a másik hírcsatornáról tájékozódik és fogadja el fixként, igazságnak amit állít. Tulajdonképpen így a társadalmat is stimulálják és megosztják és szerintem ez egy tudatos magatartás.

- válaszolt Földi László, biztonságpolitikai szakértő.

Még hozzáfűzném, hogy az Egyesült Államokban Soros hadseregének hívják az Antifát. Ha megnézzük csak Magyarországon, hogy az ellenzék, hogy próbál itt megosztani vagy NGO-k akik mondjuk Soroshoz kapcsolhatók, hogy megosztják a magyar társadalmat napjainkban.

-tette hozzá Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője.

 

A műsor második részében a drónos támadások jövőbeni veszélyeiről beszélgettek szakértőink.

Drónos terrortámadások veszélyére figyelmeztet az Európai Bizottság. Egy jelentésre alapozzák állításukat, amely szerint a dróntechnika elég fejlett ahhoz, hogy ezeket a bárki által megvásárolható eszközöket akár merényletekhez is felhasználják.

A pilóta nélküli légi járművek egyre nagyobb teljesítményűek és egyre "okosabbak", így terrorcselekmények elkövetésére is egyre alkalmasabbak - jelentette ki a Welt am Sonntag című német lapnak az Európai Bizottság terrorizmus elleni küzdelemért felelős tagja. Hozzátette azt is, hogy a bizottság több pénzt biztosít a dróntámadás elhárítását célzó projektekre. A francia biztonsági szervek szerint nagyon is elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amely szerint terroristák egy távirányítású drónnal juttatnak be egy focistadionba biológiai fegyvert. Erre a lehetőségre a labdarúgóklubokat is figyelmeztettek korábban. A stadionok biztonságáért felelős brit vezetők például a dróntámadástól tartanak a leginkább, mivel ez ellen a stadionokban egyelőre nem tudnak védekezni, a merénylőknek viszont arra sincs szükségük, hogy részletesen kidolgozzák a tervet.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!