2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Háttérkép

Háttérkép: Most lenne a legnagyobb szükség egy világméretű együttműködésre

A Hír TV Háttérkép című műsorának házigazdája Bayer Zsolt Boros Imre és Bogár László közgazdászokkal többek között azt járta körbe, hogy milyen kimenete lehet annak a pernek, amelyben magánszemélyek követelnek kártérítést Kínától a koronavírus-járvány kitörése miatt, illetve, hogy milyen hatással lehet az a gazdaságra, hogy negatív tartományba zuhant a héten a kőolaj ára.

  • Háttérkép: Most lenne a legnagyobb szükség egy világméretű együttműködésre

Bayer Zsolttal azzal vezette fel a műsort, hogy elmondta, az Egyesült Államokban 5500 magánszemély indított per Kína ellenne, ennek a perköltsége eddig 3500 milliárd dollárra rúg. Sőt úgy tűnik, hogy ehhez a németek is csatlakoznak.

A per oka pedig nem más, hogy az érintett felperesek szerint Kína szabadította a világra a koronavírus-járvány kórokozóját. A felek azzal fenyegetőznek, hogy amennyiben Kína nem tesz eleget a kártérítési követeléseiknek, akkor szerte a világon lefoglalják többek között a hajóikat és a repülőiket

- hangzott el.

Bogár László szerint ez egyet jelentene a történelem végével, ugyanakkor a közgazdász szerint nem eszik olyan forrón a kását, mert bár most egy olyan fázisban tartunk, hogy nagyon komoly erők szeretnék, hogy ez bekövetkezzen, de addig még számos dolog történik majd, többek között ennek a pernek el kell kezdődnie. Bogár megjegyezte, hogy a per keretében Kína is elmesélheti majd a maga verzióját, ezt követheti majd egy döntés, de a folyamat akár 3-5 évig is eltarthat.

Az ügy jelentőségét pedig az adja, hogy most lenne a legnagyobb szükség arra, hogy a világ egésze összefogjon, de ennek sokszor épp az ellenkezője látszik.

Ezt a negatív hullámot pedig Magyarország is megérzi, hiszen hazánk ellen is a lehető legrosszabbkor indítottak hajszát – hívta fel a figyelmet a közgazdász.

Boros Imre az elhangzottak kapcsán felidézte Donald Trump szavait, aki korábban arról beszélt, hogy amennyiben valaki szándékosan engedte ki a vírust, akkor azért nagyon haragudni fog, de ha ez véletlen történt, az más.

A mostani kezdeményezésre a közgazdász úgy tekint, hogy ez egy olyan iszapbirkózás, amely a következő világrend kialakításáért folyik, és ennek a küzdelemnek pedig már megvannak a szereplői

– húzta alá.

A műsor hátralévő részében Bayer Zsolt annak is próbált utánajárni vendégeivel, hogy mit is jelent az a gazdaságra nézve, hogy negatív tartományba zuhant az olaj ára.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!