2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Háttérkép

Háttérkép: Matolcsy György a nemzet érdekeit tartja szem előtt

A Matolcsy-féle úgynevezett unortodox gazdaságpolitika az elmúlt évek alatt szembement azzal a balliberális kánonnal, miszerint az alacsony infláció feltétele a magas banki kamat és fordítva, és bebizonyította, hogy az ellenkezőjét is meg lehet csinálni, azaz alacsony infláció mellett alacsony marad a jegybanki alapkamat - hangzott el a Hír TV Háttérkép című műsorában.

  • Háttérkép: Matolcsy György a nemzet érdekeit tartja szem előtt

A magyar kormány azért dolgozik, hogy az itt élőknek „jól menjen a sora”. Ez a „nagy csapat” úgy gondolta, hogy elég abból, ami az elmúlt évtizedekben történt, hogy sikerült a nemzetet többszörösen és nagyon alaposan eladósítani, beleértve az államot, a vállalkozásokat és a háztartásokat - mondta Boros Imre. 

Mi azért nem örülünk a kamatemelésnek, mert akkor megint kiszívják a jövedelmeket az országból

– reagált a közgazdász Bayer Zsolt kérdésére, miszerint miért van az, hogy a balliberális közgazdászok és elemzők „élnek-halnak” a jegybanki alapkamat emelésért, alig várják, hogy legyen, ezzel szemben a nemzeti oldal miért nem akarja.

Annak örülünk, ha kézben van a nemzeti valuta értéke, azaz az infláció stabilitása, ha lehet az árfolyama is, és nincs arra szükség, hogy különböző hadműveletekkel becsalogassuk a tőkét Magyarországra - folytatta. 

Ez egy nemzeti érdekű szemlélet, szemben azzal, amelyet a balliberálisok fújnak hátulról megtámogatva a civil szervezetekkel - mutatott rá. 

A Matolcsy-féle úgynevezett unortodox gazdaságpolitika az elmúlt évek alatt szembement azzal a balliberális kánonnal, miszerint az alacsony infláció feltétele a magas banki kamat és fordítva, és bebizonyította, hogy az ellenkezőjét is meg lehet csinálni, azaz alacsony infláció mellett alacsony marad a jegybanki alapkamat – vetett közbe Bayer Zsolt.

Az elmúlt hetven évben az volt a Magyarországgal kapcsolatos szemlélet, hogy mi egy tőkeszegény ország vagyunk, ezért be kell hozni azt hitel vagy működő tőke formájában.

A dolog lényege, hogy külső forrásokat kell igénybe venni és akkor lesz növekedés és felzárkózás – fogalmazott Bogár László.

Ugyanakkor az igénybe vett külső források mindig olyan súlyos egyensúlytalanságot, deficiteket hoztak létre, hogy nem felemelkedtünk, hanem elszegényedtünk miattuk - emelte ki. 

A titok nyitja ott van, hogy ezeket a külső forrásokat az elmúlt hetven év során a legutóbbi évekig mindig úgy vettük igénybe, hogy kiderült róla, hogy számunkra deficites.

Úgy volt beszabályozva a globális pénzszivattyú, hogy utána jóval többet szívott ki, mint amennyit ténylegesen igénybe vettünk. Ugyanez volt igaz a bejövő külföldi tőkére is.

Bogár László leszögezte: nincs olyan, hogy steril közgazdaságtan. Olyan van, hogy hatalomgazdaságtan.

Kilenc évvel ezelőtt egy olyan ember került a jegybank élére, aki végre a haza érdekeit tartja szem előtt – jegyezte meg Bayer Zsolt.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!