2020. szeptember 24.,
csütörtök, Gellért, Mercédesz napja

Háttérkép: Január végén Brexit

Hír TV

2019. december 19., csütörtök 21:51

Jelentős változásokat nem hoz majd a britek kilépése az Európai Unióból, a státusza nagyjából olyan lesz, mint Svájcnak és Norvégiának. A Háttérképben Boros Imre és Bogár László közgazdászok voltak Bayer Zsolt vendégei és ismét az aktuális híreket vették górcső alá.

Óriási győzelmet aratott a Boris Johnson vezette konzervatív párt a brit parlamenti választáson, ami gyakorlatilag egy megismételt Brexit népszavazás volt. A képet árnyalja a skóciai eredmény, ahol a Skót Nemzeti Párt győzött, akik élesen szemben állnak Johnsonnal Brexit ügyben. A skótoknál népszavazás is lehet az Angliától való elszakadás ügyében – ezzel kezdte a beszélgetést Bayer Zsolt.

Boros Imre szerint a korábban gyarmati múltú országba sokan bevándoroltak, amelyből tapasztalatot szereztek, majd megjelent egy egészen másfajta migráció. Az angolok erre azt mondták, hogy nem kérnek belőle.

„Angliában – idézőjelben – elkövették azt a tévedést a politikusok, hogy megkérdezték a népet. A modern demokráciában nagyon vigyázzunk ezzel, a népet meg ne kérdezzük, mert megmondja a véleményét. A miniszterelnökünk ez ügyben azt mondta, hogy a demokrácia velejárója, hogy időnként megkérdezzük az állampolgárokat.”

Bogár László úgy gondolja, ez a választás bizonyította, hogy a brit választópolgárok többsége egyértelműen ki akar lépni az Európai Unióból. A közgazdász szerint a Brexit - az országra nézve - nem hoz majd nagy változásokat.

„A globális piac már rég beárazta a brit kilépést az Európai Unióból, tehát jelentős változások nem fognak végbe menni. Ugyanúgy átjárhatóak lesznek a határok, nagyjából a státusza olyan lesz, mint Svájcnak és Norvégiának. Formálisan ugyan nem tagja az uniónak, nem vállalja az elosztási viszonyokban a közösködést, de egyébként tartalmilag mégiscsak része marad politikailag, gazdaságilag és társadalmilag is egy közösségnek. (…) Ahhoz, hogy ténylegesen mi fog történni egy újabb évtized kell, akkor tudunk valóban véleményt formálni arról, hogy ez egy ésszerű döntés volt-e a brit állampolgárok részéről, vagy valami frusztráció következtében inkább egy érzelmi döntés, ami szintén helyénvaló, a demokráciának az is része.”

Teljes műsor: 

Hír TV