2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Háttérkép

Háttérkép: Az életképtelen liberális eszmékkel nem vitatkozni kell, hanem ki kell gúnyolni őket

A Hír TV Háttérkép című adásának felvezetőjében Bayer Zsolt azzal indított, hogy egy svéd televízióban megszólaltattak egy ottani magatartáskutatót – „bármit is jelentsen ez a szó, új diszciplína” –, aki azt fejtegette, hogy ha nem akarunk klímakatasztrófát, akkor előbb-utóbb le kell győznünk azt az undort, amit az emberevéssel kapcsolatban érzünk… A felvetett témákra Boross Imre és Bogár László közgazdászok mondták el a véleményüket.

  • Háttérkép: Az életképtelen liberális eszmékkel nem vitatkozni kell, hanem ki kell gúnyolni őket

„Szeretném hangsúlyozni, ez nem egy morbid, vicces műsor volt, hanem halálosan komoly, s hogy mennyire komoly, azt mi sem jelzi jobban, minthogy ugyanebben a témakörben megszólalt Newsweek megszólaltatott két másik idiótát – ezek állítólag pszichológusok, vagy mik…–, akik szintén azt fejtegették, ha nem akarunk elpusztulni a klímakatasztrófa miatt, akkor előbb-utóbb embert kell ennünk”

– mondta a műsorvezető, aki szerint vannak tabuk, amelyek egyidősek az emberiséggel. Kérdése ez volt vendégeihez: a helyzetet ismerve, valóban a végét járja a Nyugat civilizációja?

Válaszában Bogár László kifejtette:

„Szinte minden beszélgetésünk során érintjük azt az alapproblémát, ami most még egyelőre a jövő sötét, gomolygó ködébe vész, hogy a szétesőben lévő világ – mert ez ma a világban azt hiszem nem kérdés senki számára – érdekes módon a politikai összeütközések mindkét oldalán mindenki vádol: azt mondja, hogy rossz irányba mennek a dolgok. Például a klímahisztériával. Tehát egy széteső, a káosz felé haladó világban élünk. Ami van, széthull darabokra. Hogy pontosan miért van ez így: erről szól a diskurzus. De egyelőre – azon túl, hogy ebben többé-kevésbé mindenki egyetért –, hogy ez így a káosz felé halad, az okok keresésében pedig totális a zűrzavar”

– fogalmazott a közgazdász, aki úgy látja, a nyugatias modernitás a halál kultúrája.

„Valahol a Teremtő az embernek szabad akaratot adott. Tehet, amit akar, de döntse el és jó döntéseket hozzon. Ennek, ha nagyon filozofikusan akarunk fogalmazni, akkor úgy mondhatnánk, mint Hegel is annak idején: a szabadság az maga a felismert szükségszerűség”

– húzta alá Boross Imre, majd hozzátette: az ember döntése a társadalom működésének normarendszerét adta adott esetben. A rend helyreállítását mindig a szabadság korlátozásaként fogja fel a szabadelvű elit. Szerintük az egyén szabadságának korlátozása a legfőbb bűn. „És akkor jutunk el az ilyen őrületekhez” – szögezte le a szakember, aki úgy vélte: az ősi szakrális kultúrák törvényeit rendre igazolja a modern tudomány.

A műsorvezető szerint egyszer hagyni kéne egy lakatlan szigeten az összes liberálisnak, hogy kipróbálhassák az általuk képviselt „értékrendet”, kezdve az egyén feltétlen szabadságától a társadalmi normák teljes eltörléséig.  

A liberális „éceszgéberek” a törvények és a rend nélküli világot a feltétlen szabadság jegyében nekünk szánják, de egyáltalán nem biztos, hogy maguknak is – vágta rá Boross Imre.

„A ráksejtek szabad és büszke népe – erről van szó – majd megmutatja, hogy létre tudja hozni azt az élőlényt, és azt az életközösséget, ami csupa ráksejtből áll. Ráadásul sokkal jobb, működőképesebb, mint a hagyományos, a szokványos”

– reagált az elmondottakra Bogár László.

A műsor folytatásában szó esett a budapesti demográfiai konferenciáról, a brexitről, és a világgazdaság folyamatos növekedésének a céljáról.

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!