2021. 09. 16. Csütörtök Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Hírek

Következik:

Napi aktuális 23:05

Háttérkép

Háttérkép: A tények, az igazság, és a valóság is másként fest Amazóniában

A Hír TV Háttérkép című műsorában Bayer Zsolt két állandó közgazdász szakértője reagált a nagyvilág politikai-gazdasági eseményeire.

„Ha bárki arra számított, hogy uborkaszezon lesz a nyáron, az tévedett. Hihetetlen mennyiségű esemény történt”

– kezdte felvezetőjét Bayer Zsolt.

Az adás Brazíliával, az őserdő égésével kezdődött. Az elmúlt tíz évben lényegesen nagyobb erdőtüzek is pusztítottak. 2016-ban az idei katasztrófa háromszorosát jegyezték, de akkor nem egy jobboldali elnöke volt a dél-amerikai országnak.

Boros Imre erre úgy reagált:

„Eléggé jobboldali. Sőt, eléggé karakteresen. Ráadásul az a fajta, aki megszokta a katonai fegyelmet. Ez eleve egy büntetendő dolog, mert az én felfogásom szerint, aki igazán jó katona, az általában nem szokott hülye ember lenni. Ez a Bolsonaro egy jó fegyelmezett katona volt. Ami a méreteket illeti. 800 ezer hektárról szól a dolog. Az nem kicsi, hogy ha ég, borzalmas nagy terület. Ezzel vessük össze: Magyarország termőterülete 5 millió 600 ezer hektár, és mi még porszem vagyunk Brazíliához képest. Nem lekicsinyelni akarjuk a problémát. Szó nincs erről. (…) Hanem arról az egyébként egyenletlen tájékoztatási ügyekről, amit a nemzetközi média most már nem elsősorban, meg nem először és nem is utoljára nagyít fel érdemen túl negatív eseményeket, olyan esetben, mikor nemszeretem kormányok vannak, és tusol el, ennél lényegesen jelentősebb ügyeket, amikor pedig például a ruandai vérengzésben a franciáknak volt egy iciri-piciri saruk”

– fejtette ki a közgazdász.

Bogár László emlékeztetett rá: három hét múlva lesz pont nyolcéves a Háttérkép műsora. Ennyi idő alatt szinte nem is volt adás, ahol ne taglalták volna a most is előkerülő problémát.

„A kérdéskör mögött tulajdonképpen az húzódik meg, hogy a globális médiának két rejtett hatalma van. Az egyik a tematizációs a másik pedig az értelmező hatalom. A tematizáció mondja meg miről szól a világ. És ha én akarom – mondja a globális média – akkor a világ tetszőleges ideig, ameddig akarom arról fog szólni, amit én fontosnak tartok, hogy arról szóljon”

– nyilatkozta a szakember, aki hozzátette: erre csúsztatja rá az értelmező hatalmát a globális média. A magyarázatok pedig azt próbálják a világ közvéleményével elhitetni, hogy egyrészt egy rendkívüli dologról van szó, másrészt ez az új brazíliai elnök felelőtlen gazdaságpolitikájának a következménye. Olyan világban élünk, amikor a tény, az igazság és a valóság elég nehezen kibogozható minden tisztességes ember számára. Vert helyzetben van az átlagember, mert a helyszínen nem tudunk a valóságról megbizonyosodni: kénye-kedve szerint tudósít bennünket a média, húzta alá Bogár László.

Hír TV

 

További epizódok

Háttérkép: Dacból is mondjuk ki, létezik még normalitás!

„Az rajtunk is múlik, hogy az abnormálisok totális győzelmet aratnak-e a normalitás felett.” 2021. július 01.

Háttérkép: A globalista háttérhatalom tevékenysége a kiegyezéstől napjainkig

A kiegyezés kapcsán valóban beszélhetünk boldog békeidőkről? Kiderül a Háttérkép tematikus adásából. 2021. június 24.

Háttérkép: 2500 éve létezik az „Oszd meg és uralkodj!" elve

A Háttérkép vendégei Boros Imre és Bogár László közgazdászok voltak. 2021. június 17.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!