2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Háttérkép

Háttérkép: A tények, az igazság, és a valóság is másként fest Amazóniában

A Hír TV Háttérkép című műsorában Bayer Zsolt két állandó közgazdász szakértője reagált a nagyvilág politikai-gazdasági eseményeire.

  • Háttérkép: A tények, az igazság, és a valóság is másként fest Amazóniában

„Ha bárki arra számított, hogy uborkaszezon lesz a nyáron, az tévedett. Hihetetlen mennyiségű esemény történt”

– kezdte felvezetőjét Bayer Zsolt.

Az adás Brazíliával, az őserdő égésével kezdődött. Az elmúlt tíz évben lényegesen nagyobb erdőtüzek is pusztítottak. 2016-ban az idei katasztrófa háromszorosát jegyezték, de akkor nem egy jobboldali elnöke volt a dél-amerikai országnak.

Boros Imre erre úgy reagált:

„Eléggé jobboldali. Sőt, eléggé karakteresen. Ráadásul az a fajta, aki megszokta a katonai fegyelmet. Ez eleve egy büntetendő dolog, mert az én felfogásom szerint, aki igazán jó katona, az általában nem szokott hülye ember lenni. Ez a Bolsonaro egy jó fegyelmezett katona volt. Ami a méreteket illeti. 800 ezer hektárról szól a dolog. Az nem kicsi, hogy ha ég, borzalmas nagy terület. Ezzel vessük össze: Magyarország termőterülete 5 millió 600 ezer hektár, és mi még porszem vagyunk Brazíliához képest. Nem lekicsinyelni akarjuk a problémát. Szó nincs erről. (…) Hanem arról az egyébként egyenletlen tájékoztatási ügyekről, amit a nemzetközi média most már nem elsősorban, meg nem először és nem is utoljára nagyít fel érdemen túl negatív eseményeket, olyan esetben, mikor nemszeretem kormányok vannak, és tusol el, ennél lényegesen jelentősebb ügyeket, amikor pedig például a ruandai vérengzésben a franciáknak volt egy iciri-piciri saruk”

– fejtette ki a közgazdász.

Bogár László emlékeztetett rá: három hét múlva lesz pont nyolcéves a Háttérkép műsora. Ennyi idő alatt szinte nem is volt adás, ahol ne taglalták volna a most is előkerülő problémát.

„A kérdéskör mögött tulajdonképpen az húzódik meg, hogy a globális médiának két rejtett hatalma van. Az egyik a tematizációs a másik pedig az értelmező hatalom. A tematizáció mondja meg miről szól a világ. És ha én akarom – mondja a globális média – akkor a világ tetszőleges ideig, ameddig akarom arról fog szólni, amit én fontosnak tartok, hogy arról szóljon”

– nyilatkozta a szakember, aki hozzátette: erre csúsztatja rá az értelmező hatalmát a globális média. A magyarázatok pedig azt próbálják a világ közvéleményével elhitetni, hogy egyrészt egy rendkívüli dologról van szó, másrészt ez az új brazíliai elnök felelőtlen gazdaságpolitikájának a következménye. Olyan világban élünk, amikor a tény, az igazság és a valóság elég nehezen kibogozható minden tisztességes ember számára. Vert helyzetben van az átlagember, mert a helyszínen nem tudunk a valóságról megbizonyosodni: kénye-kedve szerint tudósít bennünket a média, húzta alá Bogár László.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!