2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Háttérkép: A tények, az igazság, és a valóság is másként fest Amazóniában

Hír TV

2019. augusztus 29., csütörtök 21:55

A Hír TV Háttérkép című műsorában Bayer Zsolt két állandó közgazdász szakértője reagált a nagyvilág politikai-gazdasági eseményeire.

„Ha bárki arra számított, hogy uborkaszezon lesz a nyáron, az tévedett. Hihetetlen mennyiségű esemény történt”

– kezdte felvezetőjét Bayer Zsolt.

Az adás Brazíliával, az őserdő égésével kezdődött. Az elmúlt tíz évben lényegesen nagyobb erdőtüzek is pusztítottak. 2016-ban az idei katasztrófa háromszorosát jegyezték, de akkor nem egy jobboldali elnöke volt a dél-amerikai országnak.

Boros Imre erre úgy reagált:

„Eléggé jobboldali. Sőt, eléggé karakteresen. Ráadásul az a fajta, aki megszokta a katonai fegyelmet. Ez eleve egy büntetendő dolog, mert az én felfogásom szerint, aki igazán jó katona, az általában nem szokott hülye ember lenni. Ez a Bolsonaro egy jó fegyelmezett katona volt. Ami a méreteket illeti. 800 ezer hektárról szól a dolog. Az nem kicsi, hogy ha ég, borzalmas nagy terület. Ezzel vessük össze: Magyarország termőterülete 5 millió 600 ezer hektár, és mi még porszem vagyunk Brazíliához képest. Nem lekicsinyelni akarjuk a problémát. Szó nincs erről. (…) Hanem arról az egyébként egyenletlen tájékoztatási ügyekről, amit a nemzetközi média most már nem elsősorban, meg nem először és nem is utoljára nagyít fel érdemen túl negatív eseményeket, olyan esetben, mikor nemszeretem kormányok vannak, és tusol el, ennél lényegesen jelentősebb ügyeket, amikor pedig például a ruandai vérengzésben a franciáknak volt egy iciri-piciri saruk”

– fejtette ki a közgazdász.

Bogár László emlékeztetett rá: három hét múlva lesz pont nyolcéves a Háttérkép műsora. Ennyi idő alatt szinte nem is volt adás, ahol ne taglalták volna a most is előkerülő problémát.

„A kérdéskör mögött tulajdonképpen az húzódik meg, hogy a globális médiának két rejtett hatalma van. Az egyik a tematizációs a másik pedig az értelmező hatalom. A tematizáció mondja meg miről szól a világ. És ha én akarom – mondja a globális média – akkor a világ tetszőleges ideig, ameddig akarom arról fog szólni, amit én fontosnak tartok, hogy arról szóljon”

– nyilatkozta a szakember, aki hozzátette: erre csúsztatja rá az értelmező hatalmát a globális média. A magyarázatok pedig azt próbálják a világ közvéleményével elhitetni, hogy egyrészt egy rendkívüli dologról van szó, másrészt ez az új brazíliai elnök felelőtlen gazdaságpolitikájának a következménye. Olyan világban élünk, amikor a tény, az igazság és a valóság elég nehezen kibogozható minden tisztességes ember számára. Vert helyzetben van az átlagember, mert a helyszínen nem tudunk a valóságról megbizonyosodni: kénye-kedve szerint tudósít bennünket a média, húzta alá Bogár László.

Hír TV

 

x
Rendkívüli hír