2020. augusztus 3.,
hétfő, Hermina napja

Háttérkép: A mindenkori győztesek történetírását tanítják

Hír TV

2020. március 12., csütörtök 21:00

Háttérkép című műsorunkban Bogár László közgazdász és Boros Imre közgazdász volt Bayer Zsolt vendége. A mai műsorban többek között annak próbáltak utánajárni, hogy a Nattal szemben kritikát megfogalmazókat miért a magyar nyelv és irodalom, valamint a történelem módosításai zavarják a leginkább.

Bayer Zsolt azzal a kérdéssel vezette fel a mai műsort, hogy a Natot ellenzőknek miért a magyar nyelv és irodalom, valamint a történelem tantárgyak módosításai „fájnak”.

Boros Imre erre azt reagálta, az zavarja rettenetesen a kritikusokat, hogy abba a világképbe, amit eddig az irodalom- és a történelemoktatáson közvetítettek, abba most olyan nemzeti szemléletű szerzők is bekerülnek, minit Nyírő József vagy Herczeg Ferenc.

Bogár László megjegyezte, hogy

egy közösséget úgy lehet megfosztani az öntudatától, hogyha hamis, zavaros identitástanokkal „töltik meg” a mindennapjait.

Majd feltette azt a kérdést, hogy lehet-e még beszélni egységes magyar nemzetről.

Az elhangzottakhoz Bayer Zsolt hozzáfűzte, hogy 1945 óta egy hamis narratívában oktatják a magyar irodalmat és történelmet, és hiába volt rendszerváltás, az azóta eltelt 30 év óta ugyanazok oktatják ugyanabban a narratívában, és valószínűleg ezért is tiltakoznak a változások ellen.

Az SZDSZ nem vész el csak átalakul – hangsúlyozta Bogár László. Majd hozzátette, hogy itt a globális „SZDSZ” lokális hálózatáról van szó. S felhívta arra a figyelmet, hogy 1956 a mai napig nincs kibeszélve, és

nem történelmet, hanem történetírást tanítani. A mindenkori győztesek történetírását.

A műsorban a Natot követően foglalkoztak még a németországi Türingiában uralkodó helyzettel, valamint folytatták a múlt héten elkezdett beszélgetésüket a rendszerváltásról és az azt megelőző történésekről.

Teljes adás:

Hír TV