2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Híradó 12:00

Háború Ukrajnában

Háború Ukrajnában – Kreml: a különleges hadművelet háborúvá vált + videó

Stier Gábor, a Moszkvatér.com főszerkesztője és Csizmadia Tamás jogász, elemző voltak a vendégeink. Adásunkban szó volt többek között arról, hogy Ukrajnának köze van a moszkvai terrortámadáshoz – közölte David Sacks amerikai üzletember az X közösségi oldalon. De beszélgetünk arról is, hogy orosz rakéta lépett be a lengyel légtérbe.

  • Háború Ukrajnában – Kreml: a különleges hadművelet háborúvá vált + videó

A tartalomból:

  • Egyre valószínűbbnek tűnik az a verzió, hogy Ukrajnának köze van a Moszkva melletti Crocus City Hall elleni terrortámadáshoz – közölte David Sacks amerikai üzletember az X közösségi oldalon. Ha Kijev valóban bűnös a tragédiában, akkor az Egyesült Államoknak ezt el kell ítélnie, hogy ne váljon cinkossá – tette hozzá az üzletember. Az USA soha nem bocsátana meg egy ilyen terrortámadást, és az oroszok sem fognak - írta az X-en. Putyin orosz elnök vasárnap gyertyát gyújtott a moszkvai Crocus City Hall komplexum elleni terrortámadásban elhunytak emlékére a Novo-Ogaryovo-i elnöki rezidencia területén lévő egyik templomában – közölte Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára. Az orosz bűnüldöző és biztonsági szolgálatok összesen 11 gyanúsítottat vettek őrizetbe a terrortámadást követően. Az őrizetbe vettek között van a több mint 130 halálos áldozatot és több mint 150 sebesültet követelő támadás négy feltételezett elkövetője. A támadás után szinte minden nyugati ország részvétét fejezte ki Oroszország felé, és elítélte a terrorcselekményt.
  • Emmanuel Macron francia elnök összehívta a Köztársaság Védelmi Tanácsának ülését az Elysée-palotába – értesült a Tass orosz hírügynökség. A találkozó helyi idő szerint vasárnap este kezdődött az ülést a terrortámadásnak és annak következményeinek szentelték. Az ülést követően Gabriel Attal miniszterelnök bejelentette, hogy a legmagasabb szintre emeli a Vigipirate-tervet Franciaországban. "Tekintettel arra, hogy a felelősséget a támadásért az Iszlám Állam vállalta és az országunkat fenyegető veszélyek miatt, úgy döntöttünk, hogy a Vigipirate pozícióját a legmagasabb szintre emeljük, azaz a támadási vészhelyzet lép életbe. - mondta Gabriel Attal az X-en. Moszkva vasárnap még nem említette, hogy az Iszlám Állam lenne a felelős. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton azt mondta, hogy a támadás "négy közvetlen elkövetőjét" letartóztatták, miközben "megpróbáltak elmenekülni és Ukrajna felé tartottak", ahol "átjárót" biztosítottak számukra, amelyen átkelhetnek. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat a maga részéről ukrán kapcsolatokról beszélt, anélkül azonban, hogy Ukrajnát vádolta volna. Eközben Ukrajna azzal vádolja Putyin elnököt, hogy "hazudik" Kijev támadásban való részvételéről, az Egyesült Államok szerint Oroszországnak "nincs bizonyítéka".
  • Az illegális bevándorlás gondot jelent Oroszország számára – írja a Zerohedge hirportál, amely hozzáteszi, bár még mindig nem tudni, hogy végül ki állt a pénteki moszkvai terrortámadás mögött, úgy tűnik, hogy a támadók illegális bevándorlók Tádzsikisztánból. Napvilágra került egy felvétel az egyik terrorista kihallgatásáról a kórházban, aki tolmácson keresztül beszél, mivel nem érti az orosz nyelvet, vagy úgy tesz, mintha nem értené. Felvetődik a kérdés, vajon hogyan dolgozott egy fodrászatban Oroszországban. Az egyik elkövető, aki tadzsiknak vallotta magát, és akit a társaival együtt az ukrán határtól 100 kilométerre fogtak el, azt állítja: 500 ezer rubelért bérelték fel arra, hogy gyilkoljon. A katonai korú illegális idegenek nagy száma egyébként nyilvánvaló biztonsági fenyegetést jelent Oroszországban. 
  • A különleges hadműveletből háború lett, miután a Nyugat bekapcsolódott az ukrajnai konfliktusba – jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő az Argumenty i Fakty című lapnak adott pénteki interjújában. Hozzátette, Moszkva továbbra is azt a célt fogja követni, hogy az ukrán hadsereg ne jelenthessen fenyegetést orosz állampolgárokra vagy területre. Megjegyezte, Oroszország nem engedheti meg, hogy határain olyan állam létezzen, amely dokumentálta szándékát, hogy bármilyen módszert bevessen a Krím elvételére, nem is beszélve az új régiók területéről. "Háborúban állunk. Igen, különleges katonai műveletnek indult, de amint ott megalakult ez a társaság, amikor a kollektív Nyugat részt vett ebben Ukrajna oldalán, ez már háború lett számunkra. Erről meg vagyok győződve. És ezt mindenkinek meg kell értenie a belső mozgósítás érdekében" – tette hozzá Peszkov.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!