2021. február 28.,
vasárnap, Elemér napja

Globál: Nem hozott áttörést Svédországban a nyájimmunitási kísérlet

Hír TV

2020. december 13., vasárnap 12:55

A Hír TV Globál című műsorában ma a svéd koronavírusos helyzetet elemezték. Déri Stefi műsorvezető Bugnyár Zoltánt, a Hír TV svédországi tudósítóját kérdezte tapasztalatairól.

Rengeteg kritika érte a svéd járvány elleni stratégiát: túl liberális, túl megengedő, túl fegyelmezetlen és túl felelőtlen. Többek között ilyenekkel vádolták az ország vezetését és járványügyi szakembereit – vezette fel a témát Déri Stefi műsorvezető.

Déri Stefi vendége a témában Bugnyár Zoltán, a Hír TV svédországi tudósítója volt.

„Nálad jobban senki sem ismeri a svéd helyzetet. Az elejétől fogva végigkísérted a pandémiát. Ráadásul még az egészségügyi rendszerbe is nagy betekintésed van, merthogy az egyik családtagod kórházban dolgozik. Szóval, így utólag értékelve a helyzetet és akkor először a személyes tapasztalatodra lennék kíváncsi: sikert könyvelhet el Svédország vagy abszolút tévúton jártak, hogy látod”

  - tette fel a kérdést a műsorvezető.

A Hír Tv svédországi tudósítója szerint sikert semmiképp nem könyvelhet el az ország, hiszen nagyon lassan reagáltak a kialakult járványügyi helyzetre, március közepén egyesek még azt állították, hogy nincs is jelen az országban a fertőzés. Bugnyár Zoltán szerint az elmúlt 200 év békéje és jóléte miatt elkényelmesedtek a skandináv országban, és a veszélyérzetük is csökkent.

A svéd modell Bugnyár szerint egy nagy mintás kísérlet volt, amit nevezhetünk vakrepülésnek is, hiszen a tudományosan meg nem alapozott nyájimmunitás kialakítása nem hozta meg a várt eredményt, nem hozott áttörést.

A beszélgetés során arra is kitértek, hogy a tavasszal olyan rémhírek érkeztek Svédországból, hogy az időseket hagyták meghalni, sok esetben még oxigénmaszkot sem kaptak. Elhangzott az is, hogy

az első hullámban mintegy 2700 időst ragadott magával a vírus, hiszen 16-22 százalékuk semmilyen orvosi vagy szakápolói ellátásban nem részesült.

A műsor hátralévő részében a második hullám alatt történteket és járványügyi adatokat is a górcső alá vették.

Teljes adás:

Hír TV