2020. június 4.,
csütörtök, Bulcsú napja

Lendvai Ildikó - Főhős

Hír TV

2019. április 1., hétfő 21:00

A Főhős a Hír TV politikai sztármagazinja. Sorozatunkban közéleti szappanopera sztárok, megmondóemberek, politikuscelebek életútján száguldunk végig. A hajtűkanyarokban kapaszkodjanak! Ezúttal Lendvai Ildikó kerül pengeélre a műsorban.

Lendvai Ildikó Debrecenben született 1946-ban. Az ELTE-n végzett magyar-történelem szakon. 1974-ben lépett be az MSZMP-be, majd a KISZ kulturális osztályán kapott lehetőséget, hogy vezesse a fiatalokat a szocializmus győztes útjára. Már 1984-ben az MSZMP Központi Bizottságának tudományos, közoktatási és kulturális osztályán dolgozott. Rossz nyelvek szerint ezt a tisztséget simán nevezhetjük cenzornak. Aczél György jobbkezeként, alosztályvezetőként dolgozni éveken át, ami vajon mi mást jelenthetne? De Ildikó oktatott marxista filozófiát és etikát is. Amikor múltjával szembesítették, tagadta, hogy cenzor, sőt, a késő-Kádár-kor főcenzora lett volna, de azt is hozzátette, ő hitt annak a rendszernek az elveiben.

Majd jött a rendszerváltás és a volt komcsi pártfunkcionáriusok egycsapásra demokraták lettek, annyira, hogy már ők oktatták ki demokráciából az Antall-kormányt. Ildikó az MSZP megalakulásától, azaz '89-től részt vett az új párt munkájában, 1990-től 2000-ig a párt budapesti elnökségének volt tagja, 1994-től 2000-ig pedig az MSZP budapesti elnöke, és az országos elnökség tagja. Hogy ezek a hosszú tisztségek mit takarnak? Nagykutya volt a pártban, egyre inkább megkerülhetetlenné vált.

A szocik nagyon nyerni akartak 2002-ben. A kampány alatt Lendvai Ildikónak osztották azt a szerepet, hogy védje a mundér becsületét és tolja a hamis infókat. A nem lesz gázáremelés azóta is része a politikai folklórnak.

Lendvai a Medgyessy-kormány és a beválthatatlan ígéretek idején az MSZP frakcióját vezette. Ildikó mindezt úgy hálálta meg, hogy az akkori hírek szerint nem kis szerepet játszott Medgyessy Péter hátba szúrásában, azaz „leváltásában”.

Gyurcsány Ferenc lelkes támogatójaként akkor sem remegett meg a keze, amikor nyilvánosságra került a kormányfő őszödi beszéde. Tyúkanyóként egyben tartotta a frakciót.

A húsosfazék még 2010-ig kitartott, bele is rokkant az ország 2010-re. Az MSZP-SZDSZ-koalíció recsegve-ropogva, így vagy úgy, de végigküszködte a négy évet. És frakcióvezetőként Ildikónak ebben elévülhetetlen érdemei vannak.

Teljes adás:

Hír TV