2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Főhős

Főhős: Morvai Krisztina

Morvai Krisztina felhagy a politizálással. A 2006-os őszi terrorban ismertté vált jogásznő, később európai parlamenti képviselő csalódott a balra tolódott Jobbikban és a brüsszeli vízfejben. A közösségi oldalán köszönt el az emberektől, a politikától és a nyilvános szerepvállalástól. Az EP-képviselő a Hír TV Főhős című műsorában foglalta össze politikai karrierjét.

  • Főhős: Morvai Krisztina

Morvai Krisztina az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogász diplomát, de tanult Londonban, tanított az Egyesült Államokban, Strasbourgban pedig az Európai Emberi Jogi Bizottság jogásza volt. Négy éven át dolgozott független ENSZ-szakértőként a Női Jogi Szakbizottságban. Fő szakterületei a büntetőjog, bűnügyi tudományok és az emberi jogok. Az egyetem elvégzése óta az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Büntetőjogi Tanszékén tanít és kutat, jelenleg egyetemi docensi beosztásban. Morvai a családon belüli erőszak jelentős kutatója, egy időben feminista aktivista volt.

Morvai Krisztina hiába tett le sokat az asztalra nemzetközi jogászként, igazi ismertséget 2006-ban szerzett magának, amikor az őszödi beszéd után a véres rendőrterror, az oszlatás és a könnygáz időszaka jött. Ekkor alakították meg a Civil Jogász Bizottságot, és védték az áldozatokat. A szervezet 2008-ig végezte a munkáját.

Kacsoh Dániel, a Magyar Hírlap lapszerkesztője a következőket nyilatkozta Morvai jobbikos időszakáról a Főhősnek: "Részt vett aktívan a Jobbik politikájában, alakította, segítette, hogy népszerűbb legyen, hiszen ő szinte intézmény volt, amelyik a Jobbik kvázi növekedéséhez is hozzájárulhatott. Volt egy személyes varázsa.”

Farkas Örs politikai elemző arra is felhívta a figyelmet a képviselőnőről szóló visszatekintőben, hogy "nem szabad elfelejteni a 90-es években folytatott politikáját sem, szélsőségesen liberális, feminista aktivistaként kezdte, majd az ottani csalódások tolták át a szélsőjobboldalra, viszont a szélsőjobboldalnak is a legszélére."

Morvai Krisztina a 2009-es EP-kampánynál listavezető lett a pártnál, jót tett a Jobbik népszerűségének, három képviselőt küldhettek Brüsszelbe. Egy évvel később a párt köztársasági elnökjelöltjévé választották. Majd 2014-ben ismét a párt EP-listavezetője volt. Nem tartozott a néma képviselők közé, sok-sok felszólalásában megemlítette a gázai konfliktust és Trianon kapcsán is többször felszólalt.

A migráns válság begyűrűzött Magyarországra. A Jobbik előbb akarta a kerítést, majd nem. Ez, úgy tudjuk, Morvai Krisztinának is sok volt, nem értett egyet a párttal. Véleményének erőteljesen hangot adott az Unióban.

"Mi magyarok legendásan szabadságszerető és autonómiára törekvő nemzet vagyunk, amikor azt a szót halljuk, hogy „szabadság”, akkor megdobban a szívünk. Jól lehet tehát bennünket mozgósítani olyan ügyek mellé, hogy az oktatás szabadsága, a tudomány szabadsága, vagy akár szólásszabadság, sajtószabadság. Ami viszont ördögi, hogy ezt kihasználva akarják mintegy árukapcsolásként eladni nekünk a tömeges migrációt, amit viszont kérem, most már legyenek szívesek tudomásul venni, hogy nem akarunk, visszautasítunk. És kérem, hogy figyeljenek otthon a honfitársaik is erre a gyalázatos trükkre, hogy ugye a szabadság hívó szavai mellé teszik oda, például a most tervezett határozatba, a migránsok – akiket ugye menekültnek neveznek–, a menekültek befogadására való kényszerítését Magyarországnak. És figyeljenek oda otthon is, hogy esetleg jó szándékú emberek kimennek a szabadságjogok mellett tüntetni. Ott van, hogy oktatási szabadság, megdobban a szívünk, de mindjárt ott van mellette a másik tábla: „Bontsátok le a kerítést!”. Így akarnak, kérem szépen, árukapcsolással megvezetni bennünket, és ez egy gyalázatos dolog. Szabadságot, emberi méltóságot, emberi jogokat igen, tömeges migrációt nem!"

Tavaly pedig jött a Sargentini-jelentés és Morvai Krisztina újabb emlékezetes felszólalása:

"Kedves migrációbarát képviselőtársaim! Hát az a helyzet, hogy Önök ezt a Sargentini-jelentést elbukták. Önök nem győztek. Nem kapták meg a kétharmadot ugyanis, mivel Soros György barátjukat mindenáron ki akarják elégíteni. Most elkezdtek csalni, ugye? Azt mondják, hogy a tartózkodás az olyan, mint hogyha az illető nem szavazott volna. Hát legalább egymást ne nézzük hülyének, kedves képviselőtársaim! Mindnyájan tudjuk, hogy mást jelent a tartózkodás és más jelent az, hogy ha úgy döntök, hogy nem jövök be szavazni. Hadd mondjak két magyar képviselőtársamat példaként. Balczó Zoltán korrektül elmondta, vannak a jelentésnek elemei, amivel egyetért, vannak, amelyekkel nem, ezért hozott egy olyan racionális, mérlegelt döntést, amely tartózkodás szavazatban nyilvánult meg. Meszerics Tamás Zöld képviselőtársunk az otthoni pártjától kapott egy olyan instrukciót a szavazásra, amivel ő nem értett egyet, ezért lenyilatkozta a sajtóban, hogy nem jön be szavazni. Ez egy másik történet. Kérem szépen, hagyják abba a csalást! Hát ez gyakorlatilag bűncselekmény, ez undorító, visszataszító. Vegyék tudomásul, hogy veszítettek! Isten óvja és vezesse Magyarországot!"

Farkas Örs politikai elemző szerint Morvai Krisztina az elmúlt évben a Sargentini-jelentés kapcsán kapott nagyobb sajtófigyelmet, mivel "nem egy alkalommal a Sargentini-jelentés vitájakor a leghangosabban állt ki Magyarország és a magyar kormány mellett. Sokszor mondta el, hogy az a jelentés, ami készült valótlanságokat tartalmaz, sok alkalommal mondta el, hogy Sargentini asszony nem járt Magyarországon, azért mert nem mert Magyarországra jönni, nehogy szembesüljön a valósággal. Ezáltal Morvai Krisztina az európai bevándorlást támogató erőknek a legnagyobb ellenfelévé vált."

Morvai Krisztina végül egy kötettel zárta le a 2018-as évet. Tíz év az Európai Parlamentben címmel. Múlt héten közösségi oldalán köszönt el az emberektől, a politikától és a nyilvános szerepvállalástól. 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

Egy baranyai lakásotthon nevelője tett bejelentést a rendőrségen április 21-én arról, hogy egyik neveltjük az előző éjszakát egy ismeretlen férfival Baranyajenőn töltötte. A 13 éves lány elmondása szerint akarata ellenére a férfi fogdosta és szexuálisan molesztálta őt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Főhős: Láng Zsolt, a veterán fideszes

Főhős: Láng Zsolt, a veterán fideszes

Mai adásunkban felidéztünk néhány korábban kiszivárgott hangfelvételt. És velünk volt Láng Zsolt a Fidesz fővárosi frakcióvezetője, akivel gyermekkori élményeiről is beszéltünk.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!