2020. július 3.,
péntek, Kornél, Soma napja

Főhős International: Angela Merkel, Helmut Kohl hálátlan „gyermeke”

Hír TV

2020. március 19., csütörtök 20:55

Kitartó, könyörtelen, nem hisz a nemzetállamokban, és megnyitotta a határt a bevándorlók előtt, mégis őt hívják Németország anyjának. Nemzetközi hősünk nem más, mint Angela Dorothea Kasner, Németország első női, kelet-német kancellárja.

Merkel évekig hallgatott kelet-német múltjáról és a kommunista szervezetben végzett tevékenységéről – kezdte a mai nemzetközi főhős bemutatását Losonczi Kata műsorvezető. Majd hozzátette, hogy

sajátos kereszténydemokrata szemléletet képvisel, hiszen hátba szúrta és lemondásra kényszerítette mentorát, Helmut Kohlt.

A műsorból kiderült, hogy Angela Merkelt nemcsak szép emlékek kötik az NDK-s KISZ-hez. Bár sokáig titkolta, magas pozíciót töltött be a szervezetben, és egyetemistaként lelkesen tanulmányozta a marxista-kommunista tanokat. Sőt a Szovjetunióban is gyakran megfordult.

Losonczi Kata azt is elmondta, hogy

bár Merkel politikai pályafutása 1989-ben kezdődött, a későbbi kancellár nem volt jelen Németország egyesítésének legjelentősebb pillanatában.

Angela Merkel a szerencséjének és nem a politikai hitvallásának köszönhette, hogy végül a Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagjává vált, sőt 1990-ben közvetlen választással a Bundestagban is helyet kapott, Helmut Kohl pedig rövid időn belül miniszterré tette. Baloldali érzületű lelkész édesapja mindezt nem nézte jól szemmel - hangzott el.

A műsor második felében arról is szó esett, hogy bár a legendás kancellár, Kohl „kislányának” nevezte Merkelt, a fiatal politikus nem bizonyult hálás „gyermeknek”, hiszen ő maga szúrta hátba és kényszerítette háttérbe vonulásra politikai apját.

De a kancellári székért más politikai ellenfelével is leszámolt a "Bundesmutti".

Teljes adás:

Főhős International: Merkel meghívót küldött a migránsoknak, majd letagadta

Hír TV