2020. április 3.,
péntek, Buda, Richárd napja

Főhős: Grállovag vagy ravasz manipulátor?

Hír TV

2019. december 9., hétfő 20:21

Schmuck Andor immár 30 éve jelenség a hazai közéletben, aki tulajdonképpen a magyar politikai bulvár megteremtője. Életútja nem mentes a botrányoktól, céljai eléréshez felsőszintű kapcsolatait használja ki.

Schmuck Andor középfokú üzleti tanulmányokat folytatott, majd osztálytársaival egy éjjel-nappali közértet nyitott. Politikai pályafutását a Magyar Szocialista Párttal szorosan együttműködő Baloldali Ifjúsági Társulásban kezdte. 1994 és 1998 között Újpesten helyi önkormányzati képviselő volt. 1995-ben a Xénia Láz Egyesület titkáraként működött. 1998-ban újpesti polgármester-jelölt volt, majd egy ideig a Magyar Motorsport Szövetség elnöke. Részt vett az Európai Magyarországért Mozgalom megalapításában, az év végén Zámbó Jimmy személyi menedzsere volt. 2001. május végén az MSZP újpesti alapszervezete fegyelmivel kizárta tagjai sorából. Az indoklás szerint azért, mert nyíltan támadta a párt politikáját és több vezetőjét.

Baranyai Gábor a Magyar Nemzet újságírója szerint Schmuck Andor egy jelenség a magyar politikai életben:

„Kevesen tudják, hogy ő körülbelül 30 éve aktívan politizál és ez alatt a 30 év alatt eléggé ellentmondásos megítélése alakult ki az emberekben. Van, aki szerint ő az idősekért fellépő grállovag, van, aki szerint pedig egy ravasz manipulátor. Felsőszintű kapcsolatait tudja kihasználni céljai elérése érdekében.”

Farkas Őrs politikai elemző úgy véli, Schmuck Andor a kétezres éveket követően a magyar politikai bulvár megteremtője:

„Nyilvánvalóan talán az egyik legszórakoztatóbb politikus amióta Torgyán József visszavonult. Schmuck Andor miután viszonylag hamar szembesült azzal, hogy a szociáldemokrata értékrend azért nem bír akkora támogatottsággal, már egyébként Budapest belvárosában sem, mint ahogy mondjuk ez a korábbi években politikussá emelte. Ő ezt felismerve egyszerűen a bulvár felé fordult és a politikai elemeket kihasználva ennek a két területnek a határán táncol folyamatosan. Ebből valószínűleg egyébként megél, és nyilvánvalóan kihasználva mondjuk a politikát mélységeiben nem ismerő választóknak a jó szándékát, ő folyamatosan fent tudja magát tartani a politikai vízszint felett. Amikor jönnek a választási szituációk, akkor talán úgy fogalmazhatunk, hogy várja a megkereséseket.”

Teljes műsor:

Hír TV