2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Európai híradó

Európa híradó: Csorba esett az Egyesült Államok nemzetközi tekintélyén

A Hír TV Európai híradó című műsorában Salát Gergely Kína-szakértőt és Varga Gergely Amerika-kutatót az Európa-Amerika-Kína geopolitikai háromszög súlypont-eltolódásairól kérdezte Déri Stefi műsorvezető.

  • Európa híradó: Csorba esett az Egyesült Államok nemzetközi tekintélyén

Az Európai Unió és Kína lezárta az átfogó beruházási megállapodásról hét éve kezdett tárgyalásokat - jelentette be Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke még a tavalyi év végén. Az Európai Parlament jóváhagyásával életbe lépő megállapodás összekapcsolja majd a világ legnagyobb vásárlóerővel rendelkező piacát a lakosság számát tekintve legnagyobb piacával. Ennek alapján Kína számos szektort megnyit az európai befektetők előtt, illetve a közös vállalatokkal kapcsolatos követelményeket is tisztázza az átláthatóság és kiegyensúlyozottság jegyében. A megállapodást főleg Angela Merkel sürgette, aki a Joe Biden féle külpolitikai stáb kérése ellenére is ragaszkodott ahhoz, hogy még az új amerikai elnök hivatalba lépése előtt létre jöjjön az alku. Az Európai Híradóban Salát Gergely Kína-szakértőt és Varga Gergely Amerika-kutatót az Európa-Amerika-Kína geopolitikai háromszög súlypont-eltolódásairól kérdeztük. 

A műsorvezető a beszélgetés elején felidézte, hogy az elmúlt napokban forrtak az indulatok Washingtonban a Capitoliumban, azonban mostanra talán csillapodtak a kedélyek.

Azonban kérdés, hogy Joe Biden mennyire lesz erős vagy gyenge elnök az elkövetkező időszakban.

Erre Varga Gergely azt mondta, amellett, hogy Biden mögött jelentős hátszél és politikai támogatás van, jelenleg úgy tűnik, hogy a demokraták a szenátusan is átveszik a vezetést

azzal, hogy az alelnök is demokrata, és ez jelentős előnyt biztosít majd Biden számára ahhoz is, hogy akár a belpolitikai programját is véghez vigye. Sőt olyan külügyi kérdésekben, amelyekben a kongresszusnak szava van, mint például a nagyköveti kinevezések, ott Biden elnök a demokratákkal szabadabb kezet kap majd

– mutatott rá a vezető elemző.

Déri Stefi ezt követően azzal folytatta, hogy amellett, hogy sokakban felmerül az a kérdés, hogy Biden képes lesz-e mentálisan és fizikálisan végig vinni a következő négy évet az is elgondolkodtató, hogy olyan, mintha „Kína hátra dőlve figyelné” az eseményeket.

Erre Salát Gergely Kína-szakértő azt reagálta, hogy a kínaiak már egy éve mosolyogva követik az amerikai belpolitika fejleményeket, leginkább a Kártyavár című sorozathoz szokták hasonlítani a történéseket. A szakértő emlékeztetett arra, hogy bár Kína helyzete tavaly év elején kicsit megrendült a vírus miatt, de idővel ez helyrebillent, miután sikerült kezelniük a járvány, miközben Amerikát maga alá gyűrte a fertőzés egy választási kampány közepén. Mindezt Kína „némi gúnyos mosollyal az arcán” szemlélte.

De az események csúcsa a Capitolium január 6-i ostroma volt, amely ugyancsak komoly üzenettel bírt egy olyan nép és ország számára, amely évezredek óta ahhoz van szokva, hogy az állam fő feladata a rend és a békesség fenntartása.

A műsor hátralévő részében pedig arra is igyekeztek válaszokat találni, hogy vajon milyen lesz az új amerikai elnök Európa-politikája.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!