2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Credo

Credo: Útmutató ahhoz, hogy miként hozzunk létre kulturális hegemóniát

A politikai hatalmat a kultúrán keresztül lehet megszilárdítani - ez Békés Márton új könyvének fő üzenete. Credo című műsorunkban Földi-Kovács Andrea műsorvezető segítségére volt a pontos helyzetértékeléshez a szerző, Békés Márton és Kötter Tamás író is. Miként is áll jelenleg a keresztény-nemzeti oldal ebben a harcban?

  • Credo: Útmutató ahhoz, hogy miként hozzunk létre kulturális hegemóniát

„Minden a kultúrában veszi a kezdetét, rajta keresztül történik, és oda is tér vissza. Aki a kultúra hegemóniáját felismeri, és benne ki tudja alakítani a maga hegemóniáját, az végül mindent megnyer. A kulturális többség megszerzése előbb-utóbb ugyanis politikai többség kialakulásához vezet” – ezeket a szavakat Békés Márton történész, a Terror Háza kutatási igazgatója mondta Kulturális hadviselés című könyvének bemutatóján. Kötter Tamás író pedig egy nyilatkozatában konzervatív forradalomról beszélt egy nyilatkozatában.

Földi-Kovács Andrea kérdésére, hogy mi ez a háborús retorika, Békés Márton elmondta, szerinte az olyan metaforát tud becsempészni kifejezéseink közé, ami - mint fogalmazott - megöli a kompromisszumot.

Kompromisszumokra idő és hely nincs többé, s a katonai szókincs, a hadviselés nyelvi eszközei nagyon jó lehetőséget adnak, természetesen párhuzam és metafora gyanánt arra, hogy felmérjük, mi az a politikai munka, ami előttünk áll és mi az kulturális munka, ami még inkább előttünk áll

– tette hozzá a történész.

A Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója kiemelte, már a könyv borítója is azt üzeni, hogy a kultúra és a hadviselés tudománya, illetve a béketeremtésre felhívó kulturális jelszavak igenis összefüggenek egymással, s mint arra rámutatott, ezt száz éven keresztül ellenünk használták, de

most a saját népünk érdekében mi vegyük kezünkbe ezeket az eszközöket.

Kötter Tamás Férfiak fegyverben című könyvének bemutatóján kulturális forradalomról beszélt. A kifejezéssel kapcsolatban az író adásunkban elmondta, a jobboldallal az volt a probléma, hogy állandóan hátrált, részben azért, mert a normalitást képviseli, de ezzel szemben állandó „nyomulás” folyik a szabályok mesterséges felrúgására.

Emlékeztetett arra, hogy mostantól az alkotmány is rögzíti, hogy az anya nő, az apa pedig férfi, de az alaptörvény-módosítás óriási felháborodást váltott ki a liberális oldalon. 

Kötter Tamás a könyvével arra akart utalni, hogy legyen saját narratívánk, hogy mi magunk meséljük el a történeteinket, hiszen ez sokáig ki volt csavarva a jobboldal kezéből.

Meg van a saját történetünk, de ha nem tudjuk elmesélni, akkor nem jut el az olvasókhoz, nem jut el a kultúrába, nem fog lemenni a populáris szintre is

– tette hozzá.

Változott-e az adventi adakozás a járvány idején?

Adásunk második felében azzal foglalkoztunk, hogy advent időszakában mindig többet gondolunk a szükségben szenvedőkre. De vajon így van-e ez a járványhelyzetben is? A HírTV stúdiójában Besze Erika, a Katolikus Karitász sajtóreferense, Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke és Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszoláglat ügyvezető igazgatója.

Teljes adás:

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!