2020. szeptember 20.,
vasárnap, Friderika napja

Credo: Százezrek kényszerültek elhagyni lakóhelyüket, csak mert keresztények voltak

2019. november 6., szerda 20:05

Százezrek kényszerültek elhagyni lakóhelyüket, csak mert keresztények voltak. III. József Ignác Yonan antióchiai szír katolikus pátriárkával és Azbej Tristan az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárral beszélgetett a műsorvezető a közel-keleti keresztényüldözésről.

Az évtized elején Szíria 20 milliós lakosságának mintegy öt-tíz százaléka volt keresztény.

A radikális iszlám csoportok térnyerése miatt a több mint egymillió keresztény mindegyike, így vagy úgy, üldözötté vált. Nem kellett ahhoz az Iszlám állam által megszállt területen élni, hogy egy keresztény család veszélyben éljen. 2014. augusztus 6-áról 7-re virradóra 120 ezer kereszténynek kellett drámai körülmények között elhagynia otthonát a két iraki városból, Moszulból és Ninivéből, hogy elmeneküljenek az Iszlám Állam erőszaka elől.

A Szíriából elmenekült keresztények száma máig nem ismert, de annyi biztos: számuk megtizedelődött, a nyugati média mindeközben hallgatott róluk. A témával kapcsolatban III. József Ignác Yonan szír katolikus pátriárka a következőket mondta: 

Valójában más európai országokat is meglátogatok Magyarország mellett. Háromszor voltam már itt Magyarországon és általában csak a katolikus média az, amelyiket érdekli valójában mi történik nálunk. Érdeklődnek az életünk iránt és helyzetünk iránt a Közel-keleten. Ez nagyon szomorú, hogy ezt kell mondanom. Teljesen nyilvánvaló, hogy vannak olyan tudósítók, akik odamennek és elmondják, hogy az Iszlám Állam fellépése következtében nagyon rossz a helyzet nálunk, de azt kell mondjam, hogy nagyon ritkán említik azt, hogy a keresztények azok között vannak, akiket a legjobban üldöznek.

 Azbej Tristan az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár mindehhez hozzátette:

„A mi tudomásunk szerint néhány év alatt kevesebb, mint felére csökkent a szíriai kereszténység. Még drámaibb volt a csökkenés Irakban. Itt 2004-hez képest kevesebb, mint egyötödére csökkent. Másfél millióról kevesebb, mint háromszázezres lélekszámúra apadt a keresztény közösség. Olyan közösségről van szó, akik kétezer éven keresztül a kereszténység bölcsőjében megvoltak, és ha a nemzetközi közösség nem tesz valamit, és nem teszi azt gyorsan, akkor a mi nemzedékünket éri az a szégyen, hogy 2000 év után a mi időnkben fog eltűnni a keresztény civilizáció, és a keresztény vallásnak  a bölcsőjéből a maradék keresztény ember.”

És láttak-e már hongkongi kislányt kalocsai népviseletben csárdást járni? Egyre többen érdeklődnek a magyar népi kultúra iránt idehaza és távol egyaránt. Erről is beszélgetett a műsorvezető Berecz Istvánnal és Rosonczy-Kovács Mihállyal.

Teljes műsor: 

HírTV