2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A Hóvirág őrs naplója 03:00

Credo

Credo: Olyan dogmák jelentek meg manapság, amivel ha nem értünk egyet, kiközösítenek

Szobor ledöntések, a történelem átírás, cenzúra és futótűzszerűen terjedő virtuális lincselések. Hétköznapjaink egyre inkább tébolyba süllyednek. Új könyvében Douglas Murray, a Meghatározó Európa furcsa halála szerzője a tömeghisztéria okait kutatja. Hogyan uralt le mindent a nemi és faji megszállottság? Hogyan vált aknamezővé a közösségi média, ahol egy ártatlan megjegyzés is nyilvános kiátkozást eredményezhet. Valamint hogyan vált a kultúra és a tudomány a félelem terepévé, az abszurditásig fokozott politikai korrektség nevében? A Credo vendége Douglas Murray, a népszerű angol konzervatív publicista és író.

  • Credo: Olyan dogmák jelentek meg manapság, amivel ha nem értünk egyet, kiközösítenek

Nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani annak, mit mond a politikában egy filmszínész - mondta el a Credo számára adott exkluzív interjúban Douglas Murray, világhírű filozófus, író, publicista. A konzervatív gondolkodó arra utalt, hogy a napokban George Clooney hollywoodi filmszínész élesen bírálta a magyar kormányt.

„Én hiszek a gondolkodás szabadságában, csak úgy, mint a szólás szabadságában és azt gondolom, hogy a társadalmainkban nagyon sokan vannak, akik nem szeretik sem a szólásszabadságot, sem a gondolatszabadságot. Azt gondolom a legérdekesebb dolgok azok, amikről nem szabad beszélni, amiket nem szabad kimondani és a mi korunkban, legalábbis Nyugat-Európában és Nagy-Britanniában, Észak-Amerikában vannak dogmák amelyek megjelentek például a nemek közötti kapcsolatok tekintetében férfiak és nők közötti kapcsolatról, illetve a meleg kérdésekről, a transz kérdésekről, illetve a faji kérdésekről. Ezek új vallásként jelennek meg, tehát dogmaként jelennek meg és valóban a legfrissebb, legmodernebb dolgot kell mondani, egyet kell érteni a legmodernebb dolgokkal, mert különben az embert kiközösítik. Pontosan egy vallás attribútumait hordozza ez magával”

- mondta Douglas Murray, brit konzervatív filozófus.

Manapság egyre gyakrabban hallani a kifejezést: liberális keresztény. De lehet-e valaki egyszerre migrációpárti, feminista, abortuszpárti LMBTQ-aktivista és keresztény? Nem a kereszténység sírásóit jelentik azok - az amúgy nem zárható ki, hogy jó szándékú - az egyház ügyeivel foglalkozó - civilek, akik szeretnék mind szélesebb körben terjeszteni a hitet?

„Érdemes leszögezni, hogy az egyház története mindig is válságok története volt, ami nagy gondokat okozott, de aztán az egyház mindig győzedelmeskedett. Ami különleges a nyugati kultúrkörben a 60-as évek óta, hogy különösen a szexuális forradalom hatására az etikai gondolkodás összeomlott és az egyháznak missziós elméletén is gyengeséget látunk”

- mondta az Axióma munkatársa, Filemon Norbert.

„A liberális kereszténység szerintem létező fogalom. Ha arra gondolunk, hogy a kereszténység a szabad akaratra épít, akkor mondhatjuk, hogy ez a kereszténység liberális, a szónak a jó értelmében. Mai értelmében ugyanezt viszont nem mondhatjuk el. Mert ma liberális alatt azt értjük, hogy nekem mindent szabad és semmihez nem kell a vonatkoztatási pontomat meghatározni. (…) A kereszténység liberális mivoltja az hasonló ehhez. Nekem mindent lehet és mindentől függetlenül is szabad lehet egyetlen kivétellel, ez pedig Isten”

- mondta Gável Andás, a Vasárnap.hu munkatársa.

Teljes adás:

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!