2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Credo

Credo: Hol húzódik az eutanázia etikai és jogi határa?

Státuszt jelent, sokakat vonz, trendi, izgalmas és nem okoz csalódást. Így összegzik a mai tizenévesek az interneten és a közösségi oldalakon való jelenlét előnyeit. Arról, hogy az online térben hogyan tudja megszólítani ezt a korosztályt a katolikus egyház, Bese Gergő atya és Papp Tamás atya beszéltek. A Credo második részében pedig Jobbágyi Gábor jogász, volt a vendég, aki a Belgiumban nemrég bevezetett gyermek eutanáziáról beszélt.

  • Credo: Hol húzódik az eutanázia etikai és jogi határa?

„Mi papként is a társadalom részét képezzük és egy vagyunk a társadalom sok-sok tagja közül. Az online térben lévő közösségi oldalaknak két fontos jellemzője van. Az egyik az, hogy szétválaszt és az, hogy összeköt. Elválasztja az offline térben megszokott baráti együttléteket, illetve családi meghitt pillanatokat. Viszont össze is köt, mivel össze tudja hozni azokat, akik például egy érdeklődési kör körül gondolkodnak, mozognak. Vagy olyanokat, akik távol vannak egymástól”

- mondta Bese Gergő, jánoshalmi káplán.

„A komfortzónából való kilépés azt is jelenti, hogy nem egy elefántcsonttoronyban kell papként ülnünk, hanem kilépve akár a fiatalok, akár az idősebbek köré. Így akár sétálva az utcán, akár egy rózsafüzér imádsága közben vagy bevásárlás közben is legyek megszólítható”

- fogalmazott Papp Tamás, újfehértói káplán.

Morális valóság lett, hogy Hollandiában az egy és tizenkét év közötti, halálos beteg gyermekek számára is engedélyeznék az eutanáziát. Korunk talán legnagyobb orvosetikai és jogi kérdésével foglalkozunk.

„Hollandiában 2014 óta létezik úgynevezett gyerek eutanázia, hozzáteszem Belgiumban is. Általában az eutanáziával kapcsolatban soha nem mondják el, hogy ez mind Hollandiában, mind Belgiumban egy rendkívül bürokratikus folyamat. Tehát nem az van, hogy valaki odamegy, hogy én szeretnék meghalni, a gyerekek esetében pedig még bonyolultabb a dolog, mert 14 és 18 év között nem cselekvőképes valaki. (…) Egyrészt nyilatkoznia kell a két szülőnek, utána állítólag nyilatkoznia kell a 14 év fölötti gyereknek is, plusz két orvosnak meg kell állapítania, hogy gyógyíthatatlan állapotban van”

- mondta Jobbágyi Gábor, jogász.

Teljes adás:

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!