2021. április 16.,
péntek, Csongor napja

Balog Zoltán segítő, jobbító szándékkal fog bírálni

2021. február 26., péntek 16:50

„Az egyházban nem szeretjük valamifajta politikai korrektség jegyében elhallgatni vagy átcsomagolni azt, amit igazságnak ismertünk fel. A reformátori és bibliai örökséghez híven a lehető legnagyobb őszinteségre van szükség” - így fogalmazott Balog Zoltán egykori miniszter. A Credo stúdiójában a Dunamelléki Református Egyházkerület közelmúltban megválasztott püspöke.

Balog Zoltán „politikus” püspök lesz a szónak abban értelmében, hogy meg fog nyilvánulni közéleti dolgokban, ugyanakkor azt mondja, nem ez a legfontosabb, hanem hogy munkásságuk révén jobban, szebben, tisztességesebben és nagyobb szeretetben éljenek az emberek.

Van egy keskeny út, amit meg kell találnunk, hogy mi az, amit az evangélium, Isten üzenete, a Biblia, a Szentírás, reformátoroknál a hitvallás bennünket késztetnek

– tette hozzá.

Földi-Kovács Andrea kérdésére, hogy akkor is ki fog-e állni nyilvánosan, ha olyan kritikát kell megfogalmaznia, ami a kormányzó pártnak nem tetszik, Balog Zoltán határozott igennel felelt, csakúgy, mint arra a kérdésre, hogy felemelné-e a szavát, ha a saját közösségén belül tapasztalna korrupciós ügyet, vagy bármilyen más bűncselekmény elkövetését.

Az egyházban nem az a korlát, hogy politikailag korrekt módon mondunk-e valamit vagy sem, hanem van egy másik szabály, amit sokkal nehezebb betartani, miszerint kövessétek és hirdessétek a szeretetben. Szeretettel mondani bírálatot egészen más, mintha valami hátsó politikai vagy nem politikai érdekből mondom

– mutatott rá Balog Zoltán.

Adásunk első felében azt a kérdést jártuk körül, hogy min alapszik az európai öngyűlölet

Európa úgy döntött, hogy utópiává válik, a szó eredeti, *** görög értelmében, azaz: nem létező hellyé." Így fogalmazott nemrégiben Douglas Murray a népszerű angol konzervatív gondolkodó. De vajon min alapszik az európai öngyűlölet? A kereszténység folyamatos megkérdőjelezésével hogyan vesztette el a kontinens alapító mítoszát, miért fordít hátat hagyományainak, miért adja fel önként nemzeti sokszínűségét, és miért hódol be idegen kultúráknak és progresszív ideológiai áramlatoknak?

A HírTV stúdiójában Almássy Ferenc francia-magyar újságíró és Gianni Annoni étteremtulajdonos.

Teljes adás: 

HírTV

 

x
Rendkívüli hír