2021. 12. 08. Szerda Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Radar 06:00

Címlap

Címlap: Mindenki izgatottan várja a tanévkezdést

A Hír TV Címlap című műsorában ma arra keresték a választ, hogy milyen tanévkezdés előtt állunk, illetve, hogy milyen összefüggés lehet a COVID-járvány és a klímaváltozás között. Kis Kornélia vendégei Engler Ágnes, Párkányi Eszter, Ferencz Orsolya és Halkó Petra voltak.

Lassan vége a nyárnak és indul a tanévkezdés, és hogy ennek kik örülnek jobban a szülők vagy a gyerekek? Azt hiszem most kivételesen mindenki – vezette fel a műsor első témáját Kis Kornélia műsorvezető, aki emlékeztetett arra, hogy szeptembertől életbe lép az új egészségügyi protokoll, és ezzel kapcsolatban azt a kérdést tette fel vendégeinek, hogy mit hoz a szeptember, mi várható a becsengetés után.

Engler Ágnes, a KINCS tudományos elnökhelyettese egyetértett azzal, hogy

mind a szülők, mind a gyerekek, mind a pedagógusok izgatottan várják az új tanévet.

A tudományos elnökhelyettese felhívta arra is a figyelmet, hogy a legtöbb diák várja már, hogy, újra iskolai körülmények között tanulhasson a barátai társaságában.

Párkányi Eszter az elhangzottakra azt reagálta, hogy a gyerekek megtanulták értékelni az elmúlt hónapokban, hogy mindennap bejárnak az iskolába, hiszen fontos a szocializáció szempontjából, hogy a kortársaik között legyenek. Az egyetemeken pedig életbe lép a hibrid oktatás, ami azt jelenti, hogy

a több száz fős előadásokat online, míg a kisebb szemináriumokat normál keretek között tartják majd meg, hiszen fontos, hogy a tudást át tudják nekik adni a professzoraik, a tanítóik

– mondta el az Alapjogokért Központ elemzője.

Ezt követően górcső alá vették azt is, hogy a 70 pontos egészségügyi protokollt mennyire tudják majd az oktatási intézmények betartani.

A műsor második felében Kis Kornélia először arra kérte Ferencz Orsolya, űrkutatót, az ELTE tudományos főmunkatársát, hogy tisztázza le, hogy mit jelent pontosan a klímaváltozás. Ferencz Orsolya kérdésre válaszolva elmondta, hogy az a klímaváltozás fogalom, amelyet ma használunk, az arra vonatkozik, hogy geológiai léptékben mérve is rendkívül gyorsan és globálisan emelkedik a földi átlaghőmérséklet, ami egyértelmű összefüggést mutat az emberi tevékenységgel. Az űrkutató kiemelte, hogy a klímaváltozás egy természetes folyamat, de az elmúlt 200 évben az üvegházhatású gázok jelenléte olyan mértékben megemelkedett a légkörben, hogy minden korábbi földtörténeti korhoz képest drasztikusabb mértékben felgyorsult a felmelegedés.

Mindezek után az a kérdés merült fel, hogy a COVID-járvány áll-e valamilyen összefüggésben a globális felmelegedéssel. Erre Halkó Petra, a Századvég elemzője megjegyezte, hogy

a karanténban, mikor leállt világszerte a turizmus, a gépgyártás, illetve a gyári termelés érezhetően csökkent a káros anyagok kibocsátása. Az elemző felidézte, hogy az Európai Unió elfogadott egy helyreállítási alapot nemrégiben, hogy ezzel is segítsék talpra állítani a tagállamok gazdaságát, de ebben az alapban komoly hangsúlyt helyeztek a környezetvédelemre és a klímatudatos szemlélet is.

Teljes adás:

Hír TV

További epizódok

Címlap: Az EP-ben intézményesítették az elmebajt

A Címlapban Párkányi Eszter, az az Alapjogokért Központ elemzője, Timkó Eszter színművésznő, Laborczy Szilvia, a Néven Nevezem blog szerkesztője és Sáfár Mónika, színművésznő. Műsorvezető: M. Dobos Marianne. 2021. július 01.

Címlap: Megint egy kisebbség hangoskodik

A gyermekvédelmi törvény kapcsán pont a gyerekekről sikerült elterelni a figyelmet? A Címlapban Fodor-Horváth Zsófia, Szőnyi Kinga és Rátkai Erzsébet. Műsorvezető: M. Dobos Marianne. 2021. június 24.

Címlap: Térdeljenek le azok az országok, amelyek a mai napig kizsigerelik a gyarmatokat

A Címlap vendégei Timkó Eszter színművész, Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője és Kondor Katalin újságíró voltak. 2021. június 10.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!