2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Címlap

Címlap: Mindenki izgatottan várja a tanévkezdést

A Hír TV Címlap című műsorában ma arra keresték a választ, hogy milyen tanévkezdés előtt állunk, illetve, hogy milyen összefüggés lehet a COVID-járvány és a klímaváltozás között. Kis Kornélia vendégei Engler Ágnes, Párkányi Eszter, Ferencz Orsolya és Halkó Petra voltak.

  • Címlap: Mindenki izgatottan várja a tanévkezdést

Lassan vége a nyárnak és indul a tanévkezdés, és hogy ennek kik örülnek jobban a szülők vagy a gyerekek? Azt hiszem most kivételesen mindenki – vezette fel a műsor első témáját Kis Kornélia műsorvezető, aki emlékeztetett arra, hogy szeptembertől életbe lép az új egészségügyi protokoll, és ezzel kapcsolatban azt a kérdést tette fel vendégeinek, hogy mit hoz a szeptember, mi várható a becsengetés után.

Engler Ágnes, a KINCS tudományos elnökhelyettese egyetértett azzal, hogy

mind a szülők, mind a gyerekek, mind a pedagógusok izgatottan várják az új tanévet.

A tudományos elnökhelyettese felhívta arra is a figyelmet, hogy a legtöbb diák várja már, hogy, újra iskolai körülmények között tanulhasson a barátai társaságában.

Párkányi Eszter az elhangzottakra azt reagálta, hogy a gyerekek megtanulták értékelni az elmúlt hónapokban, hogy mindennap bejárnak az iskolába, hiszen fontos a szocializáció szempontjából, hogy a kortársaik között legyenek. Az egyetemeken pedig életbe lép a hibrid oktatás, ami azt jelenti, hogy

a több száz fős előadásokat online, míg a kisebb szemináriumokat normál keretek között tartják majd meg, hiszen fontos, hogy a tudást át tudják nekik adni a professzoraik, a tanítóik

– mondta el az Alapjogokért Központ elemzője.

Ezt követően górcső alá vették azt is, hogy a 70 pontos egészségügyi protokollt mennyire tudják majd az oktatási intézmények betartani.

A műsor második felében Kis Kornélia először arra kérte Ferencz Orsolya, űrkutatót, az ELTE tudományos főmunkatársát, hogy tisztázza le, hogy mit jelent pontosan a klímaváltozás. Ferencz Orsolya kérdésre válaszolva elmondta, hogy az a klímaváltozás fogalom, amelyet ma használunk, az arra vonatkozik, hogy geológiai léptékben mérve is rendkívül gyorsan és globálisan emelkedik a földi átlaghőmérséklet, ami egyértelmű összefüggést mutat az emberi tevékenységgel. Az űrkutató kiemelte, hogy a klímaváltozás egy természetes folyamat, de az elmúlt 200 évben az üvegházhatású gázok jelenléte olyan mértékben megemelkedett a légkörben, hogy minden korábbi földtörténeti korhoz képest drasztikusabb mértékben felgyorsult a felmelegedés.

Mindezek után az a kérdés merült fel, hogy a COVID-járvány áll-e valamilyen összefüggésben a globális felmelegedéssel. Erre Halkó Petra, a Századvég elemzője megjegyezte, hogy

a karanténban, mikor leállt világszerte a turizmus, a gépgyártás, illetve a gyári termelés érezhetően csökkent a káros anyagok kibocsátása. Az elemző felidézte, hogy az Európai Unió elfogadott egy helyreállítási alapot nemrégiben, hogy ezzel is segítsék talpra állítani a tagállamok gazdaságát, de ebben az alapban komoly hangsúlyt helyeztek a környezetvédelemre és a klímatudatos szemlélet is.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Címlap: Az EP-ben intézményesítették az elmebajt

Címlap: Az EP-ben intézményesítették az elmebajt

A Címlapban Párkányi Eszter, az az Alapjogokért Központ elemzője, Timkó Eszter színművésznő, Laborczy Szilvia, a Néven Nevezem blog szerkesztője és Sáfár Mónika, színművésznő. Műsorvezető: M. Dobos Marianne.
Címlap: Megint egy kisebbség hangoskodik

Címlap: Megint egy kisebbség hangoskodik

A gyermekvédelmi törvény kapcsán pont a gyerekekről sikerült elterelni a figyelmet? A Címlapban Fodor-Horváth Zsófia, Szőnyi Kinga és Rátkai Erzsébet. Műsorvezető: M. Dobos Marianne.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!