2020. március 30.,
hétfő, Zalán napja

Címlap: Mi a probléma azzal, hogy a Nemzeti alaptanterv nemzeti lett?!

Hír TV

2020. február 3., hétfő 23:00

Mit és hogyan tanuljanak a gyerekek a magyar iskolákban, leginkább ez foglalkoztat mindenkit az országban az új Nemzeti alaptanterv kapcsán, több kritika szerint az új NAT jóval keresztényibb és nemzetibb, mint a korábbiak és ez bizony probléma, de vajon miért? Előtte azonban még szóba kerül az egyik brit gazdasági hetilap írása, amely szerint Orbán Viktornak négy kihívója is lehet 2022-ben, közülük pedig 2 nő. A Címlap mai vendégei pedig nem mások, minta Jobbágy Zsófia, a Magyar Hírlap lapszerkesztője, Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője és Kroó Zita, az Origo újságírója, akik M. Dobos Marianne műsorvezetése mellett beszélik át az aktuális témákat.

Egy téma, ami ismét felborzolta a kedélyeket, az új Nemzeti alaptanterv, amelyre azt mondják, hogy nem is új, hanem egy kicsit kozmetikázott és több kritikát, véleménycikket, elemzést végig olvasva nagyon sok helyen visszajött az a nagyon erős probléma, amit ők problémának minősítenek, hogy nemzeti, keresztényi identitásformáló az új Nemzeti alaptanterv és véleményük szerint ez inkább csak a Fidesz ideológiáját erősíti, úgymond ráerőlteti a gyerekekre. Ugyanakkor azt nagyon sok esetben elismerik, hogy a diákok terhelése valóban csökkent. Szerintetek akkor most mi a baj valójában, miért nincs benne Kertész Imre vagy az, hogy miért van benne Wass Albert vagy a nemzetformáló, identitástudat erősítő gondolatokat miért teszik bele? – tette fel a kérdést M. Dobos Marianne.

Nekem az első dolog, ami eszembe jutott, hogy mi a probléma azzal, hogy a Nemzeti alaptanterv nemzeti lett?! Végre nincsen véka alá rejtve, hogy magyarok vagyunk és a magyarság az ezt jelenti és egyébként ez a hazafiság, a nemzettudat. Mi a baj azzal, hogy értékeket visz be? Nagyobb probléma az, hogy milyen reakciók vannak, amiket olvastam például a Magyartanárok Egyesülete azt mondta, hogy az irodalom tanításban túlságosan dramatizálva van Trianon vagy egy másik cikkben elhangzott az, hogy a történelemben ideologizált fogalomhasználat van mert, hogy békediktátumnak hívják a trianoni szerződést, könyörgöm eddig soha nem tudtam azt kimondani, hogy békeszerződés mert ez minden volt csak nem az. Engem inkább az háborított föl, hogy milyen reakciók voltak Trianon 100. évfordulójához közeledve arra, hogy végre nemzeti a Nemzeti alaptanterv

 - Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője.

Hír TV