2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Címlap

Címlap: Esélyegyenlőség az állatvilágban is?

Életvédelem állatoknál és embereknél. Önmagából kifordult jogvédő szisztematika, amelyre tökéletes példa Németország, ahol a várandósság első trimeszterében engedélyezett az abortusz, míg a naposcsibék leölése tiltott. És egyre veszélyesebb közösségi kihívások, amik legutóbb egy 10 éves gyermek életét követelték.

  • Címlap: Esélyegyenlőség az állatvilágban is?

2022. január 1-jétől Németországban tilos a kikelt hím naposcsibék leölése. 2024. január 1-jétől tovább szigorítják majd az előírásokat, megtiltják a csibeembriók leölését is a keltetés 6. napjától. Mindeközben a várandóság első három hónapjában elvetethető egy kisbaba. Vajon miért tolódtak el ennyire a hangsúlyok ember és állatok között?

„Ez borzasztóan szomorú hír és nem azért, mert az ember a csibék ellen lenne. Ez nagyjából egy Chickens lives matter. Ami mellett az emberi élet, az emberi embriónak a védelme nincs olyan középpontban, mint az állatok esetében. Ez egy mélyen elgondolkodtató dolog, hogy mit tartunk magunkról, mit tartunk a gyerekeinkről, az életről”

- mondta Máthé Zsuzsa, újságíró. Elmondta, kis utánajárás után kiderítette, hogy a kiscsibe, ami kikel a tojásból, akkor 46 napos és a törvény szerint már 6 napos korától nem lehet bántani a tojásokat, mivel fájdalmat éreznek. Szerinte szörnyű, hogy ezzel szemben egy emberi embriót, akinek a szíve pulzálását is már lehet mérni 3 hónapos koráig el lehet vetetni.  

„Nagyon fontos az állatvédelem, na meg a születés szabályzás is. Nagyon tág téma az abortusz. Egyáltalán a terhesség vállalása milyen következményeket okozhat és milyen társadalmi rétegeknek milyen nehézségekkel járhat. Én is úgy gondolom, hogy az élet a fogantatás pillanatától kezdődően élet és ha nem szeretnénk ilyen szituációba kerülni, akkor az embernek megvannak a módszerei, hogy megelőzze ezeket a gyilkos eszközöket”

- fogalmazott Bán Teodóra, a BFTK ügyvezető igazgatója. Hozzátette, az állatvédelem nagyon fontos az ökológia szempontjából is, de ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy az élelmiszerláncban is szerepelnek bizonyos állatok és bár gyári környezetben hozzák őket létre és tartják őket, a társadalmi-fogyasztói réteget ki kell szolgálni. Bár Bán Teodóra szerint biztosan lehetne humánusabb megoldást is találni erre.

„Mikor olvastam az erről szóló híreket nagyon meglepődtem az EMBERSÉGES szón… Mert ugye emberségesebb módot akarnak találni, mert fájdalmat éreznek tojás korukban. Eszembe jutottak azok a kutatások, hogy egy emberi magzatnál akár már a 8. héten a szájuk elkezd érzékeny lenni. Aztán a kezecskéi, karjai, lábai a 10. héten, már egészen hamar, amikor az abortuszok többsége történik fájdalmat éreznek. Ott, az emberi magzatoknál ez nem volt olyan ütős érv”

- vélekedett Schittl Eszter, a Citizengo magyarországi kampányigazgatója. Elmondta, amellett, hogy elszörnyülködünk, használhatjuk is az állatvédők erejét, amivel eltudták érni a csibék felé azt, amit az emberi életvédők nem tudtak a magzat esetében.

Teljes adás:

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Címlap: Az EP-ben intézményesítették az elmebajt

Címlap: Az EP-ben intézményesítették az elmebajt

A Címlapban Párkányi Eszter, az az Alapjogokért Központ elemzője, Timkó Eszter színművésznő, Laborczy Szilvia, a Néven Nevezem blog szerkesztője és Sáfár Mónika, színművésznő. Műsorvezető: M. Dobos Marianne.
Címlap: Megint egy kisebbség hangoskodik

Címlap: Megint egy kisebbség hangoskodik

A gyermekvédelmi törvény kapcsán pont a gyerekekről sikerült elterelni a figyelmet? A Címlapban Fodor-Horváth Zsófia, Szőnyi Kinga és Rátkai Erzsébet. Műsorvezető: M. Dobos Marianne.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!