2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Címlap

Címlap: A szocialistákkal az a baj, hogy mindig kifogynak a más pénzéből

A lengyelek kilépnének az Isztambuli egyezményből. Itthon az ellenzék még mindig azt mondja, hogy a kormány hazugságokat terjeszt a dokumentumról. Közben végéhez közeledik az egyezmény ellen irányuló online aláírásgyűjtés. Többek között erről is szó volt a Hír TV Címlap című műsorában. De emellett a feltétel nélküli alapjövedelem kérdését is feszegette vendégeivel M. Dobos Marianne műsorvezető.

  • Címlap: A szocialistákkal az a baj, hogy mindig kifogynak a más pénzéből

Hegedűs Barbara, a Fidelitas alelnöke, aki egyben Veszprém alpolgármestere is kérdésre válaszolva elmondta, hogy az ő városában sincs alapjövedelem. Emlékeztetett arra, hogy a veszélyhelyzet idején a városvezetés kereste a lehetőségeket arra, hogy miként nyújtson segítséget azoknak, akik nehéz helyzetbe kerültek. Hegedűs Barbara ezzel kapcsolatban megjegyezte krízistámogatást nyújtottak a rászorulóknak, a vállalkozásoknak gazdaságvédelmi támogatásokkal segítettek a pandémia idején, illetve a szociális támogatások. A megyei jogú város alpolgármestere leszögezte, hogy

nem gondolkodnak abban, hogy bármiféle alapjövedelmet bevezessenek, inkább arra törekednek, hogy mindenkinek munkát biztosítsanak.

M. Dobos Marianne műsorvezető az elhangzottak kapcsán elmondta, hogy Budapesten az ellenzéki vezetésű I. kerületben V. Naszály Márta polgármester és csapata bevezették a válságkezelő alapjövedelmet, amelyre 46 millió forintot szántak, és mintegy 400 lakos részesült is ebben a juttatásban. Ez pedig visszás, hiszen alanyi jogon minden kerületi lakosnak részesülnie kellett volna ebből a forrásból – hívta fel a figyelmet a műsorvezető

Kroó Zita, az Origo újságírója erre azt mondta, hogy az ingyen pénznek nyilván mindenki örül, de ahhoz, hogy egységesen mindenki alapjövedelemhez jusson, jóval nagyobb büdzsére lenne szükség. Az újságíró az I. kerületi gyakorlathoz hozzáfűzte, hogy nem lepődne meg azon, hogyha V. Naszály Márta a kormánynál kopogtatna majd akkor, hogyha elfogyott a pénze.

Erre Hegedűs Barbara felidézte Margaret Thatcher híres mondását, hogy

„a szocialistákkal az a baj, hogy mindig kifogynak a más pénzéből”.

A műsor második felében az Isztambuli egyezmény került a középpontba. A téma aktualitását az adta, hogy a lengyelek szeretnének kilépni az egyezményből.

Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ elemzője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a lengyelek már korábban ratifikálták ezt az egyezményt, tehát a jogrendszerük részévé tették, ezért kicsit nehezebb ezt visszavonni, mit egy aláírást. Az elemző szerint ennek a kezdeményezésnek ahhoz a petícióhoz is köze van, amelyet az Alapjogokért Központ indított még június közepén- többek között egy lengyel intézet bevonásával is – annak érdekében, hogy az Európai Unió ne ratifikálja az Isztambuli egyezményt. Ezt a petíciót eddig már mintegy 50 ezren írták alá, és a tervek szerint szeptemberig lehet hozzá csatlakozni – tette hozzá Párkányi Eszter.

A lengyelek nemcsak az egyezmény kapcsán tettek erős kijelentéseket, hanem az LMBTQ-jogok is egy olyan téma náluk, amely kapcsán mind a kormány, mind az államfő felszólal – tette hozzá M. Dobos Marianne.

Halkó Petra, a Századvég elemzője ennek kapcsán kitért arra, hogy

az LMBTQ-jogok a legutóbbi lengyel választást is igyekeztek tematizálni, ami nem véletlen, hiszen Andrzej Duda kijelentette, hogy ezek a jogok rosszabbak, mint a kommunizmus volt.

Utóbbi megnyilvánulás pedig erőteljesen mutatja, hogy a lengyel államfő milyen álláspontot is képvisel az ügyben.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Címlap: Az EP-ben intézményesítették az elmebajt

Címlap: Az EP-ben intézményesítették az elmebajt

A Címlapban Párkányi Eszter, az az Alapjogokért Központ elemzője, Timkó Eszter színművésznő, Laborczy Szilvia, a Néven Nevezem blog szerkesztője és Sáfár Mónika, színművésznő. Műsorvezető: M. Dobos Marianne.
Címlap: Megint egy kisebbség hangoskodik

Címlap: Megint egy kisebbség hangoskodik

A gyermekvédelmi törvény kapcsán pont a gyerekekről sikerült elterelni a figyelmet? A Címlapban Fodor-Horváth Zsófia, Szőnyi Kinga és Rátkai Erzsébet. Műsorvezető: M. Dobos Marianne.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!