2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 18:30

Civil kör

Civil kör: Az elkényelmesedett brüsszeli elit helyett immár van alternatíva

Természetes szövetségesek közötti találkozóra került sor Orbán Viktor és Matteo Salvini között - jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Hír TV Civil kör című műsorában. Ferencz Orsolya űrkutató szerint a találkozó rávilágított, hogy a globalisták és szuverenisták között fog eldőlni az EP-választás. Simon János politológus cáfolta azokat a nyilatkozatokat, amelyek kritizálták a találkozót, mint kifejtette: nem az ilyen találkozók jelentenek veszélyt Európára, hanem azok a politikai csoportosulások, amelyek nem veszik figyelembe az európai társadalmakban zajló folyamatokat.

  • Civil kör: Az elkényelmesedett brüsszeli elit helyett immár van alternatíva

Új Európát jött építeni Budapestre Matteo Salvini. Új hangnemet ütött meg a magyar ellenzéki politizálás is: a „patkányozást” a „disznózás” követte. Mérlegen a másfél évtizedes Uniós tagság – ezekkel a témákkal várta vendégeit – Ferencz Orsolya űrkutatót, Simon János politológust és ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt – Kis Kornélia műsorvezető.

Az olasz miniszterelnök budapesti látogatását értékelve Ferencz Orsolya elmondta: „Nyílt titok, hogy Orbán és Salvini közös gondolkodás mentén kívánja Európa jövőjét rendezni. Egyikük sem bevándorláspárti, mindketten a keresztény, európai gyökereket kívánják megerősíteni és mindketten patrióta és szuverenista politikát folytatnak, tehát a globalistákkal szemben helyezkednek el”.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint ugyanazon érdekek mentén egy teljesen természetes szövetség formálódásáról van szó, ahol nem az azonos pártcsalád vagy a párt neve a döntő, hanem immáron csak a tettek számítanak. A brüsszeli elit elkényelmesedett és a jelen helyzet most azt mutatja nekik, hogy rajtuk kívül van más alternatíva is.

Simon János politológus Bajororország CSU vezetőjét idézte, aki szerint az Orbán-Matteo találkozó veszélyezteti a Néppárt jövőjét. Ugyanakkor nem a találkozó és a létrejövő szövetség az, ami aláássa a Néppárt jövőjét, hanem az, hogy nem vették észre milyen társadalmi mozgások zajlanak Európában – szögezte le a politológus.

A Néppártról eddig azt hittük, hogy a Helmuth Kohl-i örökség mentén kereszténydemokrata gyökerekből táplálkozik. Az utóbbi években valami más történik az EPP-ben, „rendkívül erősen elindultak bal felé” – vélekedett Ferenczi Orsolya.  

ifj. Lomnici Zoltán meglátása szerint „a régi és az új Európa fog összecsapni ezen a választáson”. Salvini nem csak bevándorlásellenes, hanem rendpárti is. Mind jobban érzékelhető, hogy a világban mindenhol – az olaszoknál, nálunk magyaroknál, de az Egyesült Államokban is – egyre nagyobb igény mutatkozik a rendre, az illegális, törvénytelen dolgok szigorúbb szabályozására – húzta alá az alkotmányjogász.

Orbán Viktor meghívását a Fehér Házba az alkotmányjogász úgy értékelte, mint egy gesztust, „aminek már itt volt az ideje”. Szerinte megszilárdult immár a pozíciója Donald Trumpnak annyira, hogy saját kezébe tudja venni a külügyminisztériumot és a saját elképzeléseit végrehajthatja. Egy jóval magabiztosabb és erősebb amerikai elnök fogadja majd Orbán Viktort – tette hozzá.

A műsor folytatásában szó esett arról, hogy a Jobbik alelnöke disznónak és gazembernek nevezte a kormánypártok tagjait és az ország vezetőit. Erre reagálva Simon János politológus kifejtette: a hétköznapi politikai kultúra legalantasabb részét fölemelték az országos politika szintjére.

Az elmúlt harminc évben a magyar politikai elit visszafogottabb hangnemet használt, a pártok akár saját képviselőjüket is visszahívták, ha az megengedhetetlen szavakat használt. Az a probléma, hogy most viszont a pártja mögé áll a vállalhatatlanul nyilatkozóknak – mondta el a politológus.  

Az adás utolsó részében a vendégek hazánk EU-csatlakozásának tizenöt évéről mondták el személyes élményeiket, észrevételeiket, kritikáikat. 

Hír Tv

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!