2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Civil kör

Civil kör: Az életünk valamennyire területére kihat a kihirdetett veszélyhelyzet

A Hír TV eheti Civil kör című műsorának vendégei Ferencz Orsolya űrkutató, Simon János politológus, Szakács Árpád és Szilvay Gergely újságíró sem kerülhették meg a koronavírus-járvány és az iskolabezárások ügyét. De foglalkoztak az elmúlt napokban kicsit háttérbe szorult, de ugyanakkor még mindig komoly fenyegetést jelentő migrációs nyomás kérdésével is.

  • Civil kör: Az életünk valamennyire területére kihat a kihirdetett veszélyhelyzet

Utazási tilalom és iskolabezárások Európában, fenyegető gazdasági recesszió és veszélyhelyzet Magyarországon. Miközben Kína bejelentette, hogy az országban elmúlt a koronavírus-járvány, az Egészségügyi Világszervezet világjárványnak minősítette a vírus terjedését. Mi a helyes középút bagatellizálás és pánikkeltés között? És ha mindez nem lenne elég, nem csupán a járvány, hanem az újabb migránsinvázió is rászabadult Európára – vezette fel a műsor témáit Szabó Anett műsorvezető.

Ferencz Orsolya emlékeztetett arra, hogy bár még korábban Donald Trump vádolta meg azzal Kínát, hogy a kezdetekkor a titkolózással és a ködösítéssel hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus-járvány végigsöpört szinte minden országon, és a WHO rövid idő után világjárvánnyá minősítette. Az űrkutató megjegyezte azt, hogy  a stúdióban lévők nem tudják megítélni, hogy ennek a vádnak mennyi a valóság alapja, de az tény, hogy Kína nagyon szigorú intézkedéseket vezetett be, és több millió embert helyezett karanténba, amelyet hetekig fent tudott tartani. Ezzel szemben Olaszországban fel sem merült, hogy ilyen drasztikus intézkedéseket hajtsanak végre. Ez is jól mutatja, hogy a járványhoz való hozzáállás országonként változó – hangsúlyozta ki.

Itthon a koronavírus elleni védekezésre összpontosítunk. A héten a magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett, amelynek intézkedései valamennyi élet területünkre kihatnak majd – vitte tovább a témát a műsorvezető. Majd felidézte Földi László titkosszolgálati szakértőt, aki a Hír TV egyik vendégeként a napokban kiemelte, hogy

ez egy olyan speciális helyzet, amelyet a kormány is csak most tanul, hogy mit jelent.

Szakács Árpád újságíró szerint egy globális jelenségről van szó. Magyarország azért van nehezebb helyzetben, mert egy tranzitország, így sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a vírus itt komoly problémát tud okozni, de az eddig ismert esetek számát tekintve az látszik, hogy hatékonyan dolgoznak a hatóságok.

Az állampolgároknak pedig kutyakötelességük betartani azokat a kéréseket és utasításokat, amelyeket most kihirdettek

– húzta alá.

Simon János az elhangzottakhoz hozzáfűzte, hogy az észak-koreai és az iráni helyzetről nagyon keveset tudunk, de egyes hírforrások szerint Észak-Koreában már mintegy háromezer áldozatot szedett a kór. A politológus is egyetértett azzal, hogy fontos a pánik elkerülése.

A vendég ezt követően beszéltek még arról, hogy az ellenzék politikát csinál a koronavírusból, és álhírekkel támadja hátba a járvánnyal küzdő kormányt. De a török-görög határon jelenleg is zajló krízis témáját is körbejárták.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!