2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Budapesti srácok

Budapesti srácok: Szemét ügy

A kukák mennek a kukába a fővárosban. A zöld Budapesttel kampányoló Karácsony fővárosában most az alapvető szolgáltatásokon spórolnának – derült ki Budapesti srácok című műsorunkból.

  • Budapesti srácok: Szemét ügy

Karácsony Gergely még a kampánya idején azt mondta, célja, hogy Budapest egy szolidárisabb, kreatívabb, zöldebb és tisztább levegőjű város legyen. A liberális politikus főpolgármester lett, de egy év eltelt és az ígéretekből semmi sem teljesült.

Gyomorforgató szemétlerakatok magasodtak a baloldali vezetésű XV. kerületben. A helyiek azt mondták más kerületekből hordják át a hulladékot, vagy éppen a közeli cégek borítják le azt illegálisan.

A nyár végén derékig ért a szemét a momentumos Déri Tibor vezette Újpesten is. Úgy tűnik, az újpalotai példa ragadós volt, így a főváros IV. kerületében sem voltak ritkák az útszéli lerakatok.

Kíváncsiak voltunk, mi a véleménye a budapestieknek a város tisztaságáról és milyen gyakran találkoznak szeméttel borított útszakaszokkal. Volt, aki bizakodó volt, mások azonban nem voltak elégedettek a köztisztasággal, volt, aki pedig azt mondta, azt mondta, hogy kimondottan szemetes a főváros.

A hulladékgyűjtők rejtélyes eltűnése sok budapestinek feltűnt. Az FKF a panaszosokat nem tudta megnyugtatni, azt írták, nem áll módjukban a hulladékgyűjtőket visszahelyezni.

A Budapesti srácok stábja utánajárt annak, mi lehet ennek az oka.

Kiderült, a kukák leszerelésével az FKF több, mint 100 millió forint megtakarítást remél, vagyis a cég szerint spórolni kell. Január végéig 3000 kukát szerelnek le és pakolnak raktárba, mivel kevesebb forrás jut a jövőben a köztisztasági feladatokra.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. csaknem 2 milliárd forinttal kap kevesebb forrást a fővárostól, ezért a zöld színű hulladékgyűjtők mennek a kukába.

A cég nincs abban a helyzetben, hogy „más helyett dolgozzon”, számos gyorsétterem és élelmiszerbolt elől eltűnnek majd a zöld kukák; az ott keletkező hulladék kezelése ugyanis az adott vállalkozás felelőssége

– mondta az Inforádióban Szabóné Müller Tímea, az FKF köztisztasági igazgatója.

Vagyis, a fővárosi cég a budapesti üzleteknek és vendéglátóhelyeznek ad plusz feladatot, akiknek saját munkavállalóikkal, saját költségen kell átvenniük az FKF eddigi feladatkörét.

Eközben megkezdődtek a tárgyalások a fővárosi cégek összevonásáról:

ugyan a főpolgármester az átalakítástól milliárdos spórolást remél, egyelőre nagy kérdés, mindez mit jelent a gyakorlatban, és hogyan érinti majd a Fővárosi Közterület-fenntartót.

Teljes adás:

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!