2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Budapesti srácok

Budapesti Srácok: Óbudai ellenzéki lottó - nyeremény helyett mindenki befizet súlyos ezreket

A szociális lakások bérlőin hajt be plusz pénzt Óbuda DK-s vezetése. Áprilistól ugyanis közös költséget kell fizetniük azoknak, akik az önkormányzattól költség-elvű lakbért fizetve bérelnek lakást. A döntés 1600, nehéz helyzetben élő családot érint. A kerületi Fidesz szerint elfogadhatatlan az emelés, és az is, hogy a koronavírus-járvány idején kapták meg az érintettek az első, emelt bérleti díjról szóló számlát.

  • Budapesti Srácok: Óbudai ellenzéki lottó - nyeremény helyett mindenki befizet súlyos ezreket

Tóth Lászlóné egy önkormányzati bérlakásban él Óbudán. A lakbérről szóló áprilisi számláján a korábbiakhoz képest egy 9200 forintos plusz összeg szerepel. A nemvárt csekk mellé egy levelet is kapott, amelyben az óbudai vagyonkezelő arról tájékoztatja, hogy mostantól a lakbéren felül közös költséget is fizetnie kell. Erről döntött ugyanis nemrégiben a kerület DK-s vezetése. Az idős hölgynek komoly megterhelést jelent a megnövelt lakbér.

 

220 ezer forintból élünk ketten, de sajnos mind a ketten cukrosak vagyunk. Ugye ez természetes, hogy a gyógyszer, inzulin, meghát legfőképp a diéta, amit muszáj betartanunk, mert ha nem akkor ugye tudjuk, hogy mi a vége. 

- mondta Tóth Lászlóné, nyugdíjas.

 Elmondása szerint a környéken lakók közül sokan még nála is rosszabb helyzetben vannak, a koronavírus-járvány idején pedig szinte kilátástalan a helyzetük.

Óbudán három kategóriába sorolják az önkormányzati bérlakásokat. Mindegyikhez pályázat útján lehet hozzájutni. A szociális alapon kiadott lakásokat általában a leginkább rászorulók kapják, ezeknek rendkívül alacsony a bérleti díjuk. Ennél eggyel magasabb kategóriában vannak az úgynevezett költségelvű bérlemények, efölött pedig a piaci alapú lakások találhatók, de még ezeknél is jóval alacsonyabb a havi költség, mint a tulajdonostól, szabadpiacon bérelt ingatlanok esetében. A mostani döntés a költségelvű lakbért fizetőket érinti.

A költségelvű bérlakásokhoz hasonló pályázat útján lehet hozzájutni, mint bármely más jellegű szociális bérleményhez, ezen lakásoknak a bérleti díja a piaci viszonyoknál általában jóval alacsonyabb, hiszen mint nevük is utal rá a költségeket, azaz az önkormányzat költségeit fedezi viszont hasznuk nincsen rajta. Óbudán 1600 ilyen család él.

Költségelvű lakbért akkor lehet meghatározni, ha az illető egyedül él és a havi jövedelme nem haladja meg a 168.150 forintot, ha nem egyedül él, nyugdíjas vagy a háztartásban fogyatékos vagy egészségkárosodott személy is lakik akkor ez az összeg némiképp módosulhat, az egy főre jutó bevétel így maximum 208.050 forint lehet. Ezeken az embereken vasal be most némi plusz pénzt a már DK-t erősítő Kiss László és csapata.

A teljes adás:

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!