2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 06:00

Budapesti srácok

Budapesti srácok: Nem Facebook-posztokra, hanem valódi fővárosi mentőcsomagra van szükség

A koronavírus-járvány keresztülhúzta a magyarországi idegenforgalom idei számításait. Szakemberek a budapesti idegenforgalommal kapcsolatban úgy vélik, több hónap is eltelhet, mire ismét fellendülésnek indul az ágazat. A járvány az egyik legnagyobb csapást az utazási és a turisztikai szektorra mérte, az egyik legnagyobb mértékű visszaesés pedig a fővárosban történt. Több, rendkívül kedvelt budapesti turisztikai célpont jelenleg kong az ürességtől. Budapesti srácok című műsorunk stábja ezúttal annak járt utána, mit tesz, vagy mit nem tesz a főváros baloldali vezetése a bajba jutott ágazatok érdekében.

  • Budapesti srácok: Nem Facebook-posztokra, hanem valódi fővárosi mentőcsomagra van szükség

Az utazási irodák közük jónéhány létszámleépítésre kényszerült, de van olyan utazásszervező is, melynek elfogytak a tartalékjai és több mint 20 évnyi működés után zárt be. Ami biztos, a legnagyobb probléma a bizonytalanság.

A szállodaszövetség szerint nagyon nehéz ősz és tél jön, jövő év tavaszáig pedig nem áll helyre a turizmus Budapesten. A vidékkel ellentétben a nyári szezonban a főváros jelentősen elmaradt. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint Budapesten nagyon nehéz olyan akciókat kitalálni, hogy a magyar vendége tömegesen érkezzenek.

Nulla bevételnél nagyon nehéz stratégiáról beszélgetni

– tette hozzá.

Budapest esetében egy jóval lassúbb és fájdalmasabb felépülésre kell számítani Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese szerint.

Az ügynökség egy Budapestre invitáló kampányt indított annak érdekében, hogy a főváros is kiemelt célpontja legyen a belföldi turizmusnak, de az előrejelzések szerint a fővárosi idegenforgalom talpra állítása így is nehéz és hosszú folyamat lesz.

A válság megviselte a fővárosi taxisokat is, hiszen szinte alig volt utas. Volt olyan sofőr, akinek 80 százalékkal csökkent a forgalma, emiatt kénytelen volt új állás után nézni.

Segítség egyelőre nem jött a fővárostól.

A kormány a KATA szerint adózó taxisok átalányfizetési kötelezettségét elengedte, a budapesti városvezetés még csak tervezi a segítségnyújtást. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke stábunknak úgy fogalmazott,

eleinte tényleg úgy gondolták, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester szeretne segíteni rajtuk, de semmi nem valósult meg a javaslatokból. Ugyanakkor azt várják, hogy a főváros valamilyen módon segítse a vállalkozásokat.

Ez a példa nem lenne egyedülálló. Mint arra a Budapesti srácok rávilágított,

Bécs nemrég a harmadik, 50 millió eurós mentőcsomagját jelentette be a helyi szállásadók és vendéglátósok megsegítésére, Londonban pedig áfacsökkentéssel segíti a városvezetés a turisztikai ágazatot.

50 milliárd forinttal segítette volna a budapesti gazdasági szereplőket a fővárosi Fidesz frakciója, de a baloldali városvezetés ezt nem szavazta meg. Láng Zsolt frakcióvezető arra szólította fel Karácsony Gergelyt, hogy foglalkozzon a koronavírus-járvány gazdasági károsultjainak nehézségeivel. Orbán Viktor miniszterelnök is egy olyan speciális budapesti program kialakítását szorgalmazta, amelyre megfelelő mennyiségű forrás is rendelkezésre áll.

Nincs szabad 100 milliárdunk, 150 milliárdos mínuszban vagyunk

- írta a főpolgármester a közösségi oldalán. Csakhogy a Magyar Államkincstár cáfolta Karácsony Gergelyt:

Budapest főváros önkormányzata 134,98 milliárd forinttal rendelkezik állampapírban, nettó készpénzállományának összege több mint 27 milliárd forint.

Bár a főváros észlelte a problémát, Budapest vezetése semmit nem tett annak érdekében, hogy a koronavírus második hullámából érkező gazdasági válságot enyhítse. 

Budapesti srácok című műsorunknak nyilatkozva Láng Zsolt úgy fogalmazott,

bájos, amikor Karácsony Gergely beszél politikai blöffről, pedig a blöffkirály az ő, látszik az egész ténykedésén, hogy semmi mást nem csinál, mint országos politikai ügyekkel foglalkozik.

Teljes adás:

 

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Svenk – Budapesti Klasszikus Film Maraton + videó

Számtalan nagysikerű magyar alkotás született a Pannónia Filmstúdióban, amelyek közül a szeptember 17-én kezdődő Budapesti Klasszikus Film Maratonon igazi gyöngyszemeket is találhatunk majd. A Svenk című műsorunkban részletesen is megismerhetik a kínálatot.
Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Szélesvásznú történelem: Macskafogó + videó

Ki ne ismerné és szeretné az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilmet? A Szélesvásznú történelem adásában ezúttal Ternovszky Bélával, az alkotás Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőjével, valamint a rajzfilmben szereplő Lusta Dick hangját adó Mikó Istvánnal beszélgetünk a film kulisszatitkairól.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!