2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Belföld

A fővárosnak 135 milliárd forintja van állampapírban

Budapest főváros önkormányzata 134,98 milliárd forinttal rendelkezik állampapírban, nettó készpénzállományának összege több mint 27 milliárd forint - közölte a Magyar Államkincstár az MTI megkeresésére hétfőn.

  • A fővárosnak 135 milliárd forintja van állampapírban

Az államkincstár tájékoztatása szerint a Budapest főváros önkormányzata, mint Adatszolgáltató július 20-án nyújtotta be a Magyar Államkincstár (MÁK) által üzemeltetett államháztartás információs (KGR-K11) adatgyűjtő rendszerbe a 2020. II. negyedéves időközi mérlegjelentés adatszolgáltatását.

Közölték:

Az ebben található nyilvános adatok alapján Budapest Főváros Önkormányzata 134.98 milliárd forinttal rendelkezik állampapírban, míg nettó készpénzállományának összege 27.868 milliárd forint.

Orbán Viktor kormányfő szombaton az M1 aktuális csatornának adott interjújában arról beszélt, Budapesten külön segítséget kell adni a taxisoknak, vendéglátósoknak, szállodásoknak, általában az idegenforgalmi szektorban dolgozóknak.

A miniszterelnök jó hírnek nevezte, hogy a fővárosnak van több mint százmilliárd forintnyi szabad pénzeszköze, amit fel tud használni erre a célra.

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap közösségi oldalán erre reagálva azt írta, a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye.

Nincs szabad 100 milliárdunk, 150 milliárdos mínuszban vagyunk

- írta a főpolgármester, hozzátéve, hogy a járvány és gazdasági visszaesés hatásain túl, ebben tetemes részt tesznek ki a kormányzati megszorítások. A főpolgármester azt javasolta, az EU helyreállítási alap csillagászati összegeinek felét a kormány adja tovább lakosságarányosan az önkormányzatoknak, akik - pártállástól függetlenül - sokkal hasznosabban fogják ezt felhasználni, mint a kormány.

"Attól hogy valaki számláján pénze van, még nem azt jelenti hogy az szabadon áll."

- ezzel érvelt Kiss Ambrus, főpolgármester-helyettes a hétfői rendkívüli fővárosi közgyűlésen.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője úgy reagált,

bár a főváros észlelte a problémát, Budapest vezetése mégsem tett semmit annak érdekében, hogy a koronavírus második hullámából érkező gazdasági válságot enyhítse.

Láng Zsolt azt mondta, kitartanak amellett, hogy Budapestnek el kell különítenie 50 milliárd forintot a meglévő forrásaiból erre a célra, több európai főváros is hozott már ilyen intézkedést.

A baloldali polgármesterek a kormányt okolták a fővárosban kialakult gazdasági helyzetért.

Egészen elképesztő és ordenáré stílus az ami itt van.

- reagált a megszólalásokra a kormánypártok fővárosi képviselője. Hassay Zsófia azt mondta: példátlan volt az a hangnem az ellenzéki polgármesterek részéről, amellyel a mentőcsomag ellen érveltek.

A főpolgármester zárszavában viszont továbbra is cáfolta a Magyar Államkincstár adatait, és úgy fogalmazott: ez egy politikai blöff.

 

 

MTI/Hír  TV

KAPCSOLÓDÓ: 

Pénze nincs, csak adóssága van a fővárosnak

Láng Zsolt: A főváros nem tett semmit a gazdasági károk enyhítésére

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Csárdi Antal elhagyja az LMP-t

Csárdi Antal elhagyja az LMP-t

Csárdi Antal távozik az LMP-ből írja a HVG-re hivatkozva a Mandiner. A lap értesülését az LMP megerősítette, a képviselő azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó az értesülést.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!