2021. 12. 04. Szombat Borbála, Barbara napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem

Következik:

Hírek 21:00

Belföld

A fővárosnak 135 milliárd forintja van állampapírban

Budapest főváros önkormányzata 134,98 milliárd forinttal rendelkezik állampapírban, nettó készpénzállományának összege több mint 27 milliárd forint - közölte a Magyar Államkincstár az MTI megkeresésére hétfőn.

Az államkincstár tájékoztatása szerint a Budapest főváros önkormányzata, mint Adatszolgáltató július 20-án nyújtotta be a Magyar Államkincstár (MÁK) által üzemeltetett államháztartás információs (KGR-K11) adatgyűjtő rendszerbe a 2020. II. negyedéves időközi mérlegjelentés adatszolgáltatását.

Közölték:

Az ebben található nyilvános adatok alapján Budapest Főváros Önkormányzata 134.98 milliárd forinttal rendelkezik állampapírban, míg nettó készpénzállományának összege 27.868 milliárd forint.

Orbán Viktor kormányfő szombaton az M1 aktuális csatornának adott interjújában arról beszélt, Budapesten külön segítséget kell adni a taxisoknak, vendéglátósoknak, szállodásoknak, általában az idegenforgalmi szektorban dolgozóknak.

A miniszterelnök jó hírnek nevezte, hogy a fővárosnak van több mint százmilliárd forintnyi szabad pénzeszköze, amit fel tud használni erre a célra.

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap közösségi oldalán erre reagálva azt írta, a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye.

Nincs szabad 100 milliárdunk, 150 milliárdos mínuszban vagyunk

- írta a főpolgármester, hozzátéve, hogy a járvány és gazdasági visszaesés hatásain túl, ebben tetemes részt tesznek ki a kormányzati megszorítások. A főpolgármester azt javasolta, az EU helyreállítási alap csillagászati összegeinek felét a kormány adja tovább lakosságarányosan az önkormányzatoknak, akik - pártállástól függetlenül - sokkal hasznosabban fogják ezt felhasználni, mint a kormány.

"Attól hogy valaki számláján pénze van, még nem azt jelenti hogy az szabadon áll."

- ezzel érvelt Kiss Ambrus, főpolgármester-helyettes a hétfői rendkívüli fővárosi közgyűlésen.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője úgy reagált,

bár a főváros észlelte a problémát, Budapest vezetése mégsem tett semmit annak érdekében, hogy a koronavírus második hullámából érkező gazdasági válságot enyhítse.

Láng Zsolt azt mondta, kitartanak amellett, hogy Budapestnek el kell különítenie 50 milliárd forintot a meglévő forrásaiból erre a célra, több európai főváros is hozott már ilyen intézkedést.

A baloldali polgármesterek a kormányt okolták a fővárosban kialakult gazdasági helyzetért.

Egészen elképesztő és ordenáré stílus az ami itt van.

- reagált a megszólalásokra a kormánypártok fővárosi képviselője. Hassay Zsófia azt mondta: példátlan volt az a hangnem az ellenzéki polgármesterek részéről, amellyel a mentőcsomag ellen érveltek.

A főpolgármester zárszavában viszont továbbra is cáfolta a Magyar Államkincstár adatait, és úgy fogalmazott: ez egy politikai blöff.

 

 

MTI/Hír  TV

KAPCSOLÓDÓ: 

Pénze nincs, csak adóssága van a fővárosnak

Láng Zsolt: A főváros nem tett semmit a gazdasági károk enyhítésére

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Hamarosan indul a 12 év alattiak oltása

A háziorvosok már felmérik az igényeket, hogy összesen hány 5 és 12 év közötti gyermeknek szeretnék beadatni a szülők vagy hozzátartozók a védőoltást.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!