2021. 10. 24. Vasárnap Salamon napja
Jelenleg a TV-ben:

Zöldövezet

Következik:

Hírek 08:00

Bayer show

Békés Márton: Magyarországon nem a nemi különbségre helyezzük a hangsúlyt, hanem azt keressük, mi a közös

A Bayer show vendége Békés Márton történész, a Terrorháza Múzeum kutatási igazgatója volt.

A műsor első részében többek között azt a - magyar többségi társadalomban meghökkentést kiváltó - történést elemzi, miszerint: a média világában még mindig etalonnak számító BBC gyakornoki állást hirdetett. Ez önmagában nem lenne különleges hír, ám felvételi követelmény, hogy a jelentkező, fekete, ázsiai vagy kevert etnikumú legyen. A hirdetés kapcsán Daily Mail lap megjegyzi, hogy a hatályban lévő törvények alapján tilos  a diszkrimináció, ám ez nem vonatkozik a gyakornoki pozíciókra és ösztöndíjakra.

Most tilos a diszkrimináció, avagy nem

- teszi fel a kérdést Bayer Zsolt.

A második részben Békés Márton történésszel, a Terrorháza Múzeum kutatási igazgatójával beszélgetett a műsorvezető.

- Miért jó a globális, multinacionális tőkének, hogy a nyugodt, békés és folyamatos gyarapodás és jólét világát leváltja egy borzalomra: a mocsokra, a koszra, rettenetre, az összeomlásra… mindenféle beteg, perverz és idióta kisebbség középpontba emelésére. Miért jó ez?

Ettől nem lesznek gazdagabbak

- vezette fel a beszélgetést a házigazda.

Békés Márton válaszát egy személyesen tapasztalattal indította: történt ugyanis, hogy egy olasz barátja megnézett egy videót a Terrorháza Múzeumban, ami a '89-es rendszerváltoztatásról szól. Ebben az összeállításban bemutatják, hogy '89 előtt és után milyen volt a magyarországi élet. A videó megtekintése után az olasz férfi azt mondta: náluk már egy ilyen filmet nem lehetne bemutatni, mert fajilag nem elég diverz. Tehát az olasz társadalom etnikai szerkezete annyira megváltozott, hogy az elmúlt évtized változásait harminc évre vissza kell vetíteni. Ez az oka annak, hogy például a Netflixen olyan sorozat mehet, amelyben a Napoleon kori brit arisztokráciában fekete bőrű arisztokratákat mutatnak be, ami a múlt durva meghamisítása

- Nálunk ez szokatlan, nem ebben élünk. Mi a normalitásban élünk. Külföldi barátaink ezért sokszor a csodánkra járnak. Arról van szó, ahogy a magyar kormányzati rendszer neve tökéletesen megfogalmazza: ez a nemzeti együttműködés rendszere. Itt, a mai Magyarországon a fontos a konszenzus, a konszenzusképzés, a társadalmi összetartozás. Ezt különböző kategóriák: nemi, faji, testi, nyelvi kategóriák ne hasítsák meg. A társadalom maradjon homogén és egységes. Ez természetesen nem vallási és faji egységet jelent, hanem kulturális egységet. Mi ezt magunk között úgy hívjuk, hogy magyar nemzet. Ennek népi talapzata van és manapság jövünk rá arra, hogy

a népi az igazi, a népi művészet az igazi művészet, a megtermékenyítő művészet. A népi talapzat képviseli a nemzet szellemiségét a maga valójában.

Nyugaton máshol tartanak, ott arra koncentrálnak, ami elválaszt. Mert bizonyos nagyvállalatoknak, tőkecsoportoknak, politikai- kulturális- és médiaelitnek az az érdeke, hogy a különbségekre fókuszáljon. Magyarországon nem nemzeti minimum, hanem nemzeti maximum van. Nyugaton az a szempont,hogy a társadalmat minél kisebb részekre  lehessen hasogatni, minél molekulárisabbak legyenek  a társadalmi csoportok.

-  Ezek imaginárius, képzelt dolgok. Ezekből a „kedvencem” az LMBTQI(xyz) – minden nap van egy új betű. Ezt lehet viccesen is megközelíteni és lehet azt is mondani, hogy ez a konstruált csoport. Egy transzszexuális és egy teljesen normális meleg ember mitől is közös? Magyarországon és különösen a jobboldalon, nem a nemi különbségre helyezzük a hangsúlyt, hanem azt keressük, hogy mi a közös.

-  Sajnálom a normális melegeket (…) a Pride nevű megbotránkoztató rendezvényre már legkevésbé sem a normális meleg emberek járnak. Ők békében, nyugodtan élnek. A nagytőkés cégek képviselői járnak oda, saját dolgozóikat odakényszerítve egyébként, meg a Magyarországra akkreditált bizonyos nagykövetségek – egyébként súlyosan megsértve Magyarország Alaptörvényét és szuverenitását – járnak oda.

Ez nem a melegekről szól, semmi köze hozzá, ez a társadalom kohéziójának a meghasításáról szól. Egy hideg-polgárháború előidézéséről van szó, ami nagyon káros és veszélyes folyamat

- húzta alá Békés Márton.

Teljes műsor:

Hír TV

További epizódok

Deutsch Tamás: Márki-Zay Péter szőröstül-bőröstül Gyurcsány embere

Nem véletlenül következett be Karácsony Gergely bukása – mondta Deutsch Tamás a Bayer show-ban. 2021. október 17.

Semjén Zsolt: Karácsony minden megnyilatkozásával saját magát rombolta

A Bayer show vendége Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes volt. 2021. október 10.

Kálomista Gábor: A főváros vezetése ideológiai alapon tiltja az Elk*rtuk vetítését

Kálomista Gábor producer volt a Bayer show vendége 2021. október 03.

Legfrisebb híreink

Elhunyt Venczel Vera

A színésznő több mint ötven éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, ahol emlékezetes alakítások, legendás szerepek sora fűződik nevéhez, emellett számtalan magyar filmben szerepelt.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!