2022. 09. 27. Kedd Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Bűnösök kora

Következik:

Vezércikk 03:00

Kék hírek

Elpusztult a kétnyaras pontyok 20 százaléka a balatonföldvári nevelőtóban

Napról napra szűkül a halak élettere a somogyi nevelő- és halastavakban. A száraz időjárás a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vizeit is elérte. Szári Zsolt vezérigazgató arról számolt be, hogy a balatonföldvári nevelőtóban a pontyok ötöde elpusztult. De nem jobb a helyzet Somogy megye más halastavainál sem, több helyen halászószintre csökkent a víz.

  • Elpusztult a kétnyaras pontyok 20 százaléka a balatonföldvári nevelőtóban

A kétnyaras pontyok mintegy 20 százaléka pusztult el eddig a balatonföldvári nevelőtóban. Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a sonline.hu-nak elmondta, most azon dolgoznak, hogy az életben maradt kopoltyúsokat lehalásszák, és olyan helyre szállítsák, ahol van elegendő víz a mederben. Ilyen tó azonban manapság nagyon ritka Somogy megyében. 

A társaságnak 1000 hektáron mintegy 40 halastava van, de mindegyikből hiányzik a korábbi vízmennyiség legalább fele. 

– A balatonföldvári tavunk vízszintje annyira alacsony, hogy gyakorlatilag halászószintre csökkent – szemléltette a problémát Szári Zsolt. 

– A párolgás felgyorsult. Azt tudni kell, hogy minél sekélyebb a víz, annál gyorsabban át tud melegedni, és intenzívebbé válik a párolgási folyamat, ami tovább tetézi a problémát – mondta a vezérigazgató. 

Szári Zsolt hozzátette, az irmapusztai gazdaságukban már a tavasz sem indult jól. Három tavat fel sem tudtak tölteni vízzel, ezért ott a mederben hal helyett gaz nevelkedik. 

Szári Zsolt közösségi oldalán is írt a vízhiányról. „Izgalmas szakmai-gazdasági kihívás kellős közepén vagyunk. Sok lehetőségünk nincs, legfeljebb, ahogy Ruttkay tanár úr mondta egy augusztus végi borult reggelen: Térdre, imára!” – fogalmazott.

Nagybajomnál sem jobb a helyzet. Szabó János, a Nagybajom és Vidéke Horgász Egyesület elnöke a megyei portálnak elmondta, már a tavalyi év sem bővelkedett elegendő csapadékban, az idei azonban még rosszabb. 

– Április óta nem volt jelentős csapadék a tó körül – hangsúlyozta. 

– A jelenlegi méréseink szerint 120 centiméterrel csökkent a tó vízszintje. Egyszer, 2011-ben már éltünk meg hasonló helyzetet, amiből sikerült kilábalnunk. Jelenleg azon dolgozunk, hogy megvédjük a halállományt. Több mint két héttel ezelőtt nekiálltunk levegőztetőgépekkel felfrissíteni a vizet. Ezek az eszközök azonban üzemanyaggal működnek és több tízliternyit fogyasztanak. A jelenlegi árakon ez is jelentős kiadást jelent az egyesületnek – nyilatkozta Szabó János. 

A kaposvári Gyertyános Horgászegyesület halneveldéiben is gépekkel pótolják a víz oxigénszintjét. Séta István, az egyesület titkára elmondta, ha nem működnének az eszközök, akkor nagy bajban lennének, mert komoly veszteség érné a tavakat ebben az 

A Deseda és a Töröcskei tó vízszintje is csökkent az elmúlt hónapokban. Kovács Gábor, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület vezető halőre közölte, szigorú vízgazdálkodást folytattak mindkét tónál, és a lehetséges legmagasabb vízszintet próbálták tartani mindenhol. Ennek ellenére az aszály nem kímélte a tavakat, körülbelül 20 centiméterrel csökkent a vízszint. 

 

A hetesi Pogányvölgyi-víztározó szintje 45 centiméterrel apadt májustól. Pavelka Béla tógondnok arról számolt be, hogy az enyhe tél miatt már tavasszal is 10 centiméterrel kevesebb víz volt a mederben, a száraz hónapok pedig csak rontottak a helyzeten. 

A tógondnok hozzátette, a hajnali hűvösebb, szeles időjárás, valamint a néhány héttel ezelőtti esőzés jót tett a víz minőségének. Az algásodás szinte teljesen megszűnt, a horgászok pedig bőven tudnak halat fogni. 

A Tógazda Zrt. halastavait sem kíméli az aszályos időjárás. Szabó Attila halászmester arról beszélt, hogy a kezelésükben lévő tavakból átlagosan a vízszint fele hiányzik. 

Homokszentgyörgyön a lehalászási szint alá csökkent a vízmennyiség, Somogyapá­tiban pedig 150 centiméterrel kevesebb van a mederben. 

Szabó Attila kiemelte, rákényszerültek arra, hogy idő előtt lehalásszák a tavakat, mert a kevés víz miatt félő, hogy elkezd pusztulni az állomány. 

– Sajnos a halak többségének még bőven nevelkedni kellene, hogy elérjék az ideális kétkilós súlyt. Gyakorlatilag fél nyarat voltak csak a tóban, és a tömegük alig haladja meg az egy kilót, de nem tehetünk mást, muszáj eladnunk a kisebb méretűeket is, hogy ne legyen akkora a veszteségünk – közölte a halászmester.

Pecaverzum

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!