2019. február 18.,
hétfő, Bernadett napja

Szijjártó Péter: Erős Európát erős nemzetek alkothatnak

Hír TV

2019. január 11., péntek 06:30, frissítve: péntek 09:14

A májusi EP-választás tétje olyan nagy, mint még soha a történelemben – mondta Szijjártó Péter a Magyarország élőben műsorában. „Itt az egyenes, világos megfogalmazásoknak kell teret nyerni, hisz a bevándorlás az elsődleges kérdés, annak ellenére, hogy a bevándorláspárti bürokraták mindent megtesznek arra, hogy erről a kérdésről a figyelmet eltereljék” – tette hozzá. A miniszter szerint itthon is láthatjuk, ahogy ez hazánkban is lecsapódik és ez alapján alakul át a magyar politikai erők térképe is.

Szijjártó Péter szerint azt a filmet, amelyben azt mondják, hogy egy döntésnek nincs kötelező ereje, majd hirtelen lesz, már párszor megnéztük. „Így jártunk a kvótákkal is korábban, hisz az ­«önkéntes kvótákból» a folyamat során kötelezőek lettek. Ekkor tört ki a harc a bevándorlásellenes és bevándorláspárti országok közti harc” – hangzott el a Magyarország élőben műsorában.

Európában és most ugyanez folyik az ENSZ-ben– mondta a külügyminiszter. „A «commit» azaz «elköteleződés» szó 8 alkalommal szerepel benne, és azt a kitételt, hogy mindenki aki elfogadja a csomagot, egyúttal egy végrehajtási akciótervet alkot arra, hogy miként ratifikálja annak megállapításai” – tette hozzá. Természetesen ahhoz, hogy elfogadtassák a döntést a bürokraták, igyekeznek a hatályát gyengíteni. A gyakorlatban is menedzselő és támogató pénzügyi mechanizmusok működnek, ilyen volt a magyar kormány által is felvetett anonim bankkártyák ügye, melyre azonban magán a kérdésen való felháborodáson túl érdemi válaszok nem születtek – mondta.

„Az EU tisztviselők is szankciókkal fenyegettek, amikor Magyarország kiállt véleménye mellett, kötelezettségszegési eljárásokkal fenyegettek, és mégis a folyamat végére 9 EU-s ország nem szavazta meg a dokumentumot” - mutatott rá Szijjártó Péter, tehát látható, hogy azok a törekvések melyek ezt hivatkozási alapnak akarják használni tarthatatlanok. 

Akik minket kritizálnak demokráciából elfelejtik, hogy eddig csak a magyar polgároknak volt lehetőségük véleményük kifejezésére a migráció kapcsán.

Magyarország érdeke az EU ereje. A vitapartnerektől sem lehet elvitatni, hogy ez a cél közös. Ugyanakkor az EU mostani véleményelitje az ellenkező vélemény birtokosait rögtön az EU sírásójaként bélyegzik meg. Szerintünk a gyenge tagállamokból építkező erős EU koncepciója zsákutca. Az EU erejét erős tagállamok adják, akkor lenne erős ha saját örökségét, identitását őrzi és értéknek tekinti. Egy vita van, aminek homlokterébe kerül a migráció, és ezen téma kapcsán körvonalazódik a multikulturalizmus és az egységes társadalmak közötti vita. Ebben várhatóan kemény vitapartnerek maradunk, mert szerintünk erős uniót erős nemzetek alkotnak.