2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 11:00

Belföld

Gulyás Gergely: Jó volt magyarnak lenni az EB alatt

Jó volt magyarnak lenni tegnap a németek elleni meccs ideje, és az egész EB alatt – mondta Gulyás Gergely csütörtökön a kormányinfón, és kifejtette: szemben más országokkal, ahol a politikát és a sportot megpróbálják összekeverni, a magyar kormány nem tesz mást, mint gratulál a válogatottnak.

  • Gulyás Gergely: Jó volt magyarnak lenni az EB alatt

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, nem akármilyen teljesítmény, hogy a világ öt legerősebb válogatottjából három ellen játszva majdnem sikerült a magyar csapatnak továbbjutnia a csoportból.

Az újraindításért felelős két operatív törzs javaslatait hallgatták meg a tegnapi kormányülésen, ezek hatására

a kormány úgy döntött, hogy 5,5 millió beoltottnál megszüntetik a kötelező maszkhasználatot, az belső helyiségekben sem lesz szükséges.

Nem kell védettségi igazolvány, éttermekbe, fürdőkbe, de tömegrendezvényeken továbbra is szükség lesz a plasztik kártyára, az éjjeli szórakozóhelyekre is – sorolta Gulyás Gergely.

A határokon az átjárás helyreállt a legtöbb irányba a schengeni zónában megszokott módon lehet átkelni. Románia, Horvátország és Szerbia esetén a korábbi szabályok szerint áll helyre a határellenőrzés, egyedül Ukrajna felé nem lesz enyhítés egyelőre – magyarázta a miniszter.

Hozzátette: Július elsejétől az EU-s zöld útlevél elérhető lesz itthon is. Kormányablakban, vagy ügyfélkapun keresztül lesz hozzáférhető. Három okkal állítható ki az uniós igazolvány: betegségen való átesettség, PCR-teszt, és oltás.

– A szomszédos országokba, és a legnépszerűbb nyaralóhelyekre enélkül is lehet utazni – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely, hozzátéve, ezen államok besorolása szerint Magyarország a zöld zónában van, csökkenek a számok.

Jövő héten kezdődik a nemzeti konzultáció is – jelentette ki a miniszter. Magyarországnak fel kell készülnie a járványok és a népvándorlás korára. Minimálbér, adóvisszatérítés, hitelmoratórium és a gyermekek védelméről szóló törvény is része lesz a konzultációnak – árult el egy újdonságot a miniszter.

– A pedofília elleni törvény nem a melegekről, hanem a gyermekek védelméről szól, a gyermekek szexuális nevelése a szülő feladata, ebbe más nem avatkozhat bele. Magyarországon a felnőttek életébe senki nem szól bele, mindenki úgy él ahogy akar –

tisztázta Gulyás Gergely a nemzetközi érdeklődésre válaszul.

– Magyarország visszautasítja a támadásokat, a magyar törvény összhangban van az uniós alapjogokkal, csak a gyerekekre vonatkozik – idézett egy tegnap elfogadott kormányzati állásfoglalásból Gulyás Gergely, aki az európai charta vonatkozó paragrafusát is felolvasta a sajtótájékoztatón. 

A tárcavezető a Magyar Nemzet kérdésére, miszerint megadná-e a kormány a hozzájárulást a dugódíj bevezetéséhez, ha a főváros kezdeményezné annak bevezetését, közölte:

 

a főváros ennek a felét már sikeresen elérte, hiszen dugó már van, de az, hogy ezért még díjat is szedjenek, mi nem támogatjuk.

 

Matolcsy György azon felvetésére, hogy a túl magasra tervezett költségvetési hiány miatt erős pénzügyi támadás érheti hazánkat, Gulyás Gergely kifejtette: tisztázni kell, hogy kinek mi a feladata, hiszen a jegybank függetlensége a rendszerváltoztatás óta egy fontos alapelv. A jegybank feladata az infláció elleni küzdelem. Nyilvánvalóan az ehhez szükséges eszközök ehhez rendelkezésre állnak. Egy konkrét kérdésben van vita a jegybank és a kormány között, ez pedig a hitelmoratórium  meghosszabbítása, ebben a kérdésben a nemzeti konzultáció eredményét várjuk. Ami a költségvetési hiányt illeti – folytatta – idehaza a 2022-es hiánycél már ismert, míg a többi országban nem áll rendelkezésre még elfogadott költségvetés. Mi azt látjuk, hogy az alacsony költségvetési hiányhoz való visszatérés, nálunk 2024-ben megvalósul, ezzel EU-ban az élmezőnybe tartozunk. Ha a konvergencia programokból indulunk ki, akkor azt az állítást tehát nem tartjuk megalapozottnak, hogy a jövő évi 5,9 százalékos magyar hiány magas lenne, mert vannak országok, amelyek konvergencia programok alapján még 2024-re is hasonló hiány terveznek – fejtette ki a miniszter.

Nyaralhatunk majd külföldön keleti oltással

Gulyás Gergely lapunk kérdésére továbbá elmondta: mivel a mai tudásunk szerint olyan variánsa a vírusnak nincsen, amely ellen a vakcinák ne adnának védelmet, ezért augusztus huszadikán meg lehet tartani a tűzijátékot.

A főváros tervben lévő villamosbeszerzéséről Gulyás Gergely azt mondta, nem biztos, hogy rosszak a 30 éves járművek, azt tartja hibának, hogy akik korábban hőmérővel demonstráltak a metrókocsikban, most klíma nélküli villamosokat készülnek venni.

A pedofiltörvény módosítását nem tervezik, de a konzultáció eredményeit figyelembe fogják venni – válaszolta egy kérdésre Gulyás Gergely.

Abban is bízik a kormány, hogy a józan ész és az értelem nem veszett ki még teljesen Brüsszelből sem. A miniszter arról beszélt, hogy el kell olvassák a törvényt, és akkor bízhatnak a világos szavak értelmében. – Ha az Európai Bizottság nem jogi alapelveket követ, hanem politikai célokat, akkor vállaljuk az ezzel kapcsolatos vitát

Akiket Sputnyik vakcinával oltottak, annak megvédték az életét – tett tisztába Gulyás Gergely egy az utazás kérdéseit feszegető felvetést. Szerinte a külföldi nyaralás a keleti vakcinákkal is megoldható lesz majd.

A harmadik oltásról azt mondta, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ fog döntést hozni. Müller Cecíliáék vizsgálják, hogy mennyi időre ad védettséget az oltás.

Gulyás Gergely kijelentette, virológiai kérdésekben nem a kormány dönt Magyarországon, hanem a szakemberek.

A miniszterelnök tegnapi brüsszeli útjáról Gulyás Gergely annyit mondott, örülnek neki, hogy találkozott Giorgia Melonival, akinek pártja az egyik legnagyobb olasz jobboldali párt.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a magyar vakcinagyár 2022 végére tud termelni, és képes lesz magyar oltóanyagot, bérgyártásban pedig bármilyen típusú vakcinát gyártani. 

Gulyás Gergely arról is szólt, hogy külön kampány nem indul a 12 év fölötti gyerekek beoltására, hiszen ez a szülő döntése kell, hogy legyen. Hozzátette: egyelőre azt látjuk, hogy az egész vírus és valamennyi mutánsa a gyerekere volt legkevésbé veszélyes. 

Arra, hogy a kormány a 2022-es győzelme esetén bevállal-e egy nagyobb egészségügyi reformot, hangsúlyozta: ha az egészségügyben változtatásokról beszélünk, akkor ennek döntő része mögöttünk van, nem előttünk.

Az van biztonságban, aki beoltattja magát 

A Fővárosi Nagycirkusz felújításával kapcsolatban elmondta: miután az új helyszínt a Podmaniczky utca mellett Niedermüller Péter polgármester nem támogatja, akkor az intézményt a jelenlegi helyén kell felújítani. 

A jövő évi inflációról Gulyás Gergely azt mondta, hogy a Jegybank és a kormány között világos a munkamegosztás. A vita a két szereplő között a világon mindenhol folyik Gulyás szerint. A gazdaságélénkítés ugyanis inflációhoz fog vezetni. – Előálhatnak olyan helyzetek, amikor a Jegybankkal való véleménykülönbség a helyzetből adódik – mondta a miniszter, aki a 3-4 százalék közötti inflációt tarthatónak véli a jövő évre.  

Az oltakozási kedv lassulásáról szóló kérdésre azt válaszolta Gulyás Gergely, hogy a virológusok szerint az oltóanyag minden variáns ellen véd. A miniszter szerint a kormány feladata véget ért akkor, amikor több vakcina vált elérhetővé, mint ahányan oltakozni szeretnének. 

– Biztonságban az van, aki beoltatja magát –- jegyezte meg sokadszorra Gulyás Gergely. – Jó lenne, ha nyolcmillióan beoltanák magukat, vannak már oltóbuszok is, mindent megteszünk, de mindenki felelős önmagáért – magyarázta a miniszter. – Aki nem oltatja be magát az valószínűleg meg fog betegedni, és a betegségbe bele is halhat

– tette hozzá Gulyás Gergely.

– A bajor és német hatóságok barátságtalanul, a jogszerűség határát súrolva jártak el a tegnapi német-magyar meccs előtt a magyar szurkolókkal szemben – jelentette ki a Miniszterelnökség vezetője. – Létező probléma a véleményszabadság válsága, folyik a vita – mondta Gulyás Gergely, aki szerint Európa affelé tart, hogy mindenki gondolja ugyanazt, ezért támadnak minket most a pedofiltörvény kapcsán. A miniszter szerint a magyar kormány élettársként biztosítja a homoszexuálisok együttélési jogát, ha kisebbséget ér támadás, azt szigorúbban bírálják el, van kártérítési igény is – sorolta egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

 

Fotó: Gulyás Gergely elmondta, öt és fél millió beoltott fölött megszűnik a kötelező maszkhasználat.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint is le kell váltani a háborúpárti többséget Brüsszelben?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Balatonalmádi, a békés kikötő + videó

Balatonalmádi, a békés kikötő + videó

Balatonalmádiba le kell hívni az embereket, hiszen a város a tavalyi évhez hasonlóan idén is számos programmal készül. Fabó Péter Balatonalmádi polgármestee és Borsné Simon Györgyi képviselőjelölt volt a Napindító vendége. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!