2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Napindító 04:00

Belföld

Gulyás: Ipari mértékű a joggal való visszaélés a börtönbiznisz kártérítéseinél

Az eddigi adatok szerint nincs Magyarországon koronavírussal fertőzött beteg, a védekezéshez szükséges minden eszköz rendelkezésre áll és a tisztifőorvos akciótervet készít - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely elmondta, a kormány szerdai ülésén meghallgatta a koronavírusról az országos tisztifőorvost, akit felhatalmazott a védekezés irányítására.

  • Gulyás: Ipari mértékű a joggal való visszaélés a börtönbiznisz kártérítéseinél

 

A Kormányinfón bemutatkozott Szentkirályi Alexandra, aki január elseje óta kormányszóvivő.

Az új szóvivő megköszönte Hollik István kormányszóvivői munkáját és reményét fejezte ki, hogy jó munkakapcsolat alakul ki a sajtó munkatársaival. 

Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta, szerdán reggel 9-től este 10 óráig tartott a kormányülés. A kormány tagjai egyebek között meghallgatták az országos tisztifőorvos beszámolóját a koronavírussal kapcsolatban. 

A tárcavezető ismertette a WHO legfrissebb adatait: 

  • A legnagyobb mértékben a vírus Kínát és az ázsiai térséget érinti
  • Január 30-ai adatok szerint 7711 megerősített esetről tudni világszerte és 170-en haltak meg
  • Január 30-ig 4 beteg volt Franciaországban, 4 Németországban és egy Finnországban

Magyarországon egyetlenegy eset sincs, de ahol a gyanú felmerül ott azonnali vizsgálatra kerül sor 

- közölte a miniszter.

A kormány azt várja a szaktárcától és az országos tisztifőorvostól, hogy dolgozzon ki egy egységes akciótervet annak érdekében, hogy legyen egy olyan védelmi terv, hogy hol, mikor, milyen formában kell szigorítani az országba való belépés körülményein.

A kormány felhatalmazta a tisztifőorvost, hogy irányítsa a védekezést.

Ő életbe is léptette a vírus elleni védekezésben követendő protokollt, ezért történt az, hogy

a határon megállítottak egy Prágából érkező, kínaiakat szállító buszt, és megmérték az utasok testhőmérsékletét.

A repülőtereken és a az érzékeny belépési pontokon további technikai felszerelés várható. 

Ilyen helyzetben a rémhírterjesztésnek mindig van tere, de ez a Btk. szerint is közveszéllyel fenyegetésnek minősül

- hívta fel rá a figyelmet Gulyás Gergely. Kiemelte,

ma azt tudjuk mondani , hogy Magyarországon egyetlenegy esetben sem lehetett a koronavírus-fertőzést felfedezni.

A miniszter elmondta azt is, hogy Kínában hét magyar állampolgár jelezte, hogy soron kívül szeretne hazajönni és a külügyi tárca a francia hatóságokkal egyeztet arról, mit tud tenni az ő érdekükben. A magyarokat vagy egy francia repülőgéppel vagy a Magyar Honvédség egy gépével szállítják majd haza.

A röszkei áttörési kísérletről - egy hölgy adott le figyelmeztető lövést

Röszkénél a héten áttörési kísérletre került sor kedden. Nyolcvanan támadtak a határra, amikor az zárva tartott, öt ember áttört, őket elfoglalták - emlékeztetett Gulyás Gergely. 

Három biztonsági ember próbált fellépni az áttörés ellen - s, mint azt a tárcavezető elmondta, a leghősiesebb egy hölgy volt, aki a levegőbe lőtt.

Az áttörési kísérlettel összefüggésben a politikus elmondta, a kormány megerősítette a déli határ védelmét, hiszen azt látni, hogy a térségből érkező adatok alapján romlott a helyzet az elmúlt évekhez képest.

A nyomás a déli határon a következő időszakban is jelentős lesz. A balkáni útvonalon az elmúlt egy évben megduplázódott a migránsok száma és jelenleg is több mint százezer migráns tartózkodik ott. Jelentős aktivitás figyelhető meg ebben a térségben. A magyar hírszerző szervek minden adatot értékelnek, a kormány ezért is döntött arról ,hogy megduplázza a határt védő katonák számát

- tette hozzá. 

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely, azt látni, nagyon nagy baj akkor lehet, ha a Törökországban tartózkodó több mint 3 millió - török források szerint 4 millió - migráns-menekült megindul Európa felé. A helyzet addig kezelhető, amíg egy nagyobb hullám nem indul el.

Nincsenek veszélyben az Irakban szolgálatot teljesítő katonák

Gulyás Gergely közlése szerint a kormány meghallgatta a honvédelmi miniszter beszámolóját,

Nincsenek közvetlen életveszélyben az Irakban szolgálatot teljesítő katonák, az ő biztonságuk a lehető legnagyobb mértékű a jelenlegi iraki helyzetben

- mondta el a miniszter.

A kormány foglalkozott a börtönzsúfoltság kérdésével

Egyértelműen ki kell mondani, ipari mértékű joggal való visszaélés történik. Mindenki, aki úgy gondolta, hogy pénzre tehet szert bírósághoz fordult. 12 ezer pert indítottak bűnelkövetők, 10 milliárd forintot pereltek ki a államtól. A kormány álláspontja egyértelmű, ez visszaélés az európai uniós és a magyar jogszabályokkal, visszaélés az emberi jogok európai egyezményével

- mutatott rá a miniszter.

A kormány szerint a bűnelkövetők biznisz szerű érdekérvényesítő lehetőségeit meg kell szüntetni és arra kell törekedni, ha ők bármilyen jogcímen pénzhez jutnak, akkor az elsősorban az áldozatoknak lehessen kifizetni. 

A kormány arra hatalmazta fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akár ideiglenes fogva tartási helyeket is megnyisson.

Jelenleg 1500-zal több börtönhelyre lenne szükség ahhoz, hogy a börtöntúlzsúfoltság megszűnhessen. Újságíró kérdésre a miniszter elmondta, jelenleg egy börtön és egy börtönkórház van épülőben és további három tervezése zajlik. 500 fős börtönöket építene a Belügyminisztérium. 

Gyöngyöspata

Gulyás Gergely szerint az oktatás mindenki számára lehetőleg biztosítva van a kormány által. Kiemelte, itt az alapügyben 2003-tól állapított meg szegregációt. A helyi cigányság számára ez a bírósági döntés semmilyen formában nem segít, nem segít abban, hogy a lemaradást behozzák. 

A cigányság számára akkor van esély, ha a tanulásra és a munkára is lehetőséget kap

- mondta el.

 Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!