2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Kérdés, ki fogja elszállítani a hulladékot

Továbbra sem tudni, hogy ki és mikor fogja a lakossági vegyeshulladékot elszállítani arról a 116 településről, ahol a Zöld Híd Kft. végezte eddig a hulladékszállítást. A cég anyagi gondokra hivatkozva hétfőtől – az óvodák, iskolák és a temetők kivételével – nem viszi el a hulladékot. A kormány viszont politikai zsarolásnak tartja a szolgáltatás szüneteltetését.

  • Kérdés, ki fogja elszállítani a hulladékot

Közöny, elutasítás, és 2 és félmilliárdos hiány – csaknem félmázsás vastáblára írták fel ezeket a Zöld Híd Kft. munkatársai. Így jelezték, hogy a hulladékszállítási cég emiatt került olyan helyzetbe, hogy hétfőtől nem tudják elszállítani Gödöllő és 116 településről a lakossági vegyes hulladékot.

„A lerobbant járműparkunkkal éppen, hogy fenn tudtuk tartani a szolgáltatást. Ha a területen kint lévő hulladék három napig halmozódik, akkor azt körülbelül 3-4 hétig tudjuk bepótolni. Ha egy hétig halmozódik az több, mint 2 hónap munkát vesz igénybe, ha külső segítséget ehhez a dologhoz nem kapunk” – mondta Gyenes Szilárd, a Zöld Híd Kft. ügyvezető igazgatója.

Egyelőre nem tudni, hogy ki és miként fogja megoldani a szemétszállítást azon a 116 településen, ahol a Zöld híd Kft. hétfőn felfüggesztette a szolgáltatásait. A hulladékszállítás megszervezését végző önkormányzati társulás elnöke azt mondta: péntek óta tárgyaltak a katasztrófavédelemmel, de egyelőre nem kaptak választ arra a kérdésükre, hogy kit jelölnek ki a feladatra. A katasztrófavédelem főigazgatója szerint azonban ők készen állnak a feladatra.

„A szervezet felkészült arra, hogy az ország bármely pontján képes legyen ellátni, illetve megszervezni azokat a feladatokat, amelyeket a mostani szolgáltató nem képes ellátni” – mondta Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: a Zöld Híd Kft. és az önkormányzati társulás politikai ügyet generál a hulladék témájából.

„Az LMP-s Gémesi György polgármester irányította Zöld Híd kft. egy politikai játszmát kezdett. A kormány nem enged a zsarolásnak, szemét nem marad elszállítatlanul. Mindenhol biztosítjuk a szemétszállítást” – mondta Kontrát Károly.

Gémesi György szerint azonban ők nem tudnak kit zsarolni.

„Nem tudom, hogy kit tudunk mi zsarolni. Mi nem kívánunk beleszólni az árba, vagy adott esetben ez a rezsicsökkentés része vagy nem, abba az extra adóba, ami terheli a szolgáltatást 2012 óta. Ha a számlán van pénz, megérkezik a felelős kukaholdingtól, akkor azt a szolgáltatási szintet tudja a cég ellátni, mely szolgáltatási szintet abból a pénzből finanszírozni lehet” – mondta az ÉKPN Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke.

Az érintett 116 település egyik polgármestere viszont lemondásra szólította fel Gémesi Györgyöt. Hertel László szerint ugyanis az önkormányzati társulás nem tudja megfelelően képviselni az érdekeit a kormány felé.

„Biztos vagyok benne, hogyha itt váltás lesz és új elnök lesz, meg fog tudni egyezni, én ebben 100 százalékig biztos vagyok. Meg fognak tudni egyezni. Valamiért, valamilyen úton módon nem tudnak megegyezni. Na most, ha valaki nem tud megegyezni, akkor le kell mondani és át kell adni a másiknak a helyet, mert itt 116 önkormányzatot képvisel” – mondta Hertel László, Sződ független polgármestere.

Közben Hatvanban is bejelentette a hulladékszállítást végző cég, hogy anyagi gondjai miatt nem akarja elvinni az őszi levélhullás idején a zöldhulladékot. A polgármester szerint viszont szerződés szerint bizonyos időszakokban akár kéthetente is el kellene szállítaniuk. Horváth Richárd nem érti a cég viselkedését.

„Kikértük a kft.-ben dolgozók bérét, hogy lássuk, milyen gazdálkodás folyik a kft.-ben, és itt az ügyvezető asszonynak, illetve a gazdasági igazgatónak bruttó másfél millió forintos fizetése van, amely azt jelenti, hogy ennek a bevételi oldala is nyilvánvalóan rendelkezésre áll, tehát megvan az a pénz, amellyel a szolgáltatásokat el tudják végezni. Az a kérésünk, hogy végezzék el a szolgáltatásokat!” – fejtette ki.

A hulladékgazdálkodási gondok miatt a kormány létrehozott egy bizottságok, amely még a héten jelentést készít a hulladékgazdálkodás állapotáról.

Ellenzék: nem érdekes, ki hibázott, csak oldják meg

Az ellenzéki pártok napok óta tiltakoztak a hulladékgazdálkodási problémák miatt. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. és a Miniszterelnökség bejáratát már a hétvégén szeméttel árasztották el az ellenzéki pártok.

„A zsákok, amiket elhoztunk, szelektív zsákok, a XVIII. és a II. kerületből származnak, 12 napig voltak az utcán és tegnap vitték volna el, de ma már az újabb zsákokat ki kell tenni. Vagyis egy teljes elhordási ciklus kimaradt mert nincs ember aki ezt elvigye” – mondta Szaniszló Sándor, az MSZP fővárosi képviselője.

Az Jobbikot nem érdekli, hogy ki hibázott, a Zöld Híd Kft. vagy a kormány, megoldást akarnak.

„Nem tettek semmit, évek óta probléma, miért kellett idáig várni?” – mondta Szalontai Boldizsár, a Jobbik Pest megyei alelnöke.

Az LMP már akkor tiltakozott, amikor a kormány az államosítás mellett döntött.

„Már akkor látszott, hogy a kukaholding nem fogja tudni ellátni az alapfeladatát. Ez nem szól másról, mint hatalomkoncentrációról, korrupcióról és az európai uniós pénzek lenyúlásáról” – mondta Scmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese.

A Fidesz szerint a Zöld Híd Kft. vezetése évek óta politikai ügyet generál a hulladék témából. Most pedig olyan helyzetet állítottak elő, amivel pár napon belül akár közegészségügyi vészhelyzetet is előidézhetnek.

„A Zöld Híd Kft. társulási tanácsának elnöke, Gémesi György, egy ellenzéki párt elnöke, egyébként az LMP-vel választási szövetséget kötött. A Zöld Híd Kft. ügyvezető igazgatója Gyenes Szilárd, aki Gémesi György alpolgármestere és az LMP országgyűlési képviselőjelöltje volt. Látszik, hogy képtelenek elviselni azt a választási vereséget, amit a választáson elszenvedtek, de ilyen messzire még soha nem mentek” – mondta Vécsey László, országgyűlési képviselő.

Vécsey László az illetékes országgyűlési képviselők, továbbá polgármesterek nevében is felszólította a gödöllői polgármestert, hogy vállalja a felelősséget a helyzetért és kezdje meg a károk helyreállítását, ha pedig erre nem hajlandó, akkor a kormány vegye át a Zöld Híd Kft. irányítását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!