2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Belföld

Zsarolnak a kukások?

Milliós fizetéseket vesznek fel a hatvani szemétszállítást végző cég vezető tisztviselői, miközben a városban és a környező településeken csökkenteni akarják a szolgáltatást - írja a 24.hu a város fideszes polgármesterére hivatkozva.

  • Zsarolnak a kukások?

Pest és Nógrád megye több településén hiába rakták ki ma a kukákat, az illetékes Zöld Híd Nonprofit Kft. nem ürítette azokat. A kormány szerint a hulladékszállítást végző gazdasági szereplők zsarolási kísérletéről van szó. Púposra rakva a kuka szeméttel Veresegyházon, hétfőnként viszik a szemetet a városban. De ezúttal hiába várják, senki nem fogja a szemetet elszállítani.

„- Ki van téve. Reggel kukucskáltam, hogy lesz, nem lesz, nem láttam semmit.

- Mit fognak tenni, hogyha nem viszik el a szemetet?

- Azt még én sem tudom” – mondja Szandai Judit, helyi lakos. 

„- Egyelőre otthagyjuk. Mit csináljunk, nem?

- Kaptak tájékoztatást, hogy mikor vihetik el?

- Semmilyen tájékoztatást nem kaptunk” – számol be egy másik polgár, Kecskés Gyula.

Nemcsak Veresegyházon, hanem Nógrád és Pest megye 116 településéről nem viszi el a hulladékot a helyi szolgáltató, a Zöld Híd Kft. A döntést azzal indokolták, hogy nem kapták meg az állami kukaholdingnak nevezett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt-től a szolgáltatásért járó pénzt.

Értesített minket is, ezeket az önkormányzatokat a Zöld Híd B. Kft., hogy gazdasági-finanszírozási problémák miatt 26-tól nem szállítják el a hulladékot előreláthatóan a finanszírozás helyreállításáig – mondta a Hír TV-nek Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes alpolgármestere. 

Balassagyarmaton és 14 környékbeli településen ezért az önkormányzat a saját közszolgáltatóját bízta meg átmenetileg a feladattal és így a költségek is az önkormányzatot terhelik. Hétfőn Balassagyarmaton el is kezdték elvinni a szemetet ám még nap közben is kérdéses volt, hogy azt hova tudják majd vinni.

Attól függően, hogy ha ez a kukásautó itt mögöttem megtelik, meglátják, elindulnak először Nógrádmarcalba, ahova egyébként rend szerint vinnék el a szemetet. Ha ott nem tudják majd fogadni, tehát nem nyitják meg a depót, akkor Salgótarjánba szállítják az itt begyűjtött hulladékot – számolt be Házy Attila, a Hír TV tudósítója. 

Ellenzéki pártok már a hétvégén szemeteszsákokkal árasztották el a kukaholding és a Miniszterelnökség bejáratát és az MSZP szerint a fővárosiaknak egyszerűen a parlament elé kellene vinniük a szelektíven gyűjtött hulladékot, ezt ugyanis egy ideje szintén nem szállítják el.

Nem engedünk a rezsicsökkentésből. Hogyha szükséges akkor akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását. Természetesen nem ez a célunk. A szükséges konszolidációhoz a kormány forrást is fog biztosítani – jelentette ki Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. 

Hogy mennyit, azt Gulyás Gergely a múlt héten nem árulta el, mindenesetre az állami kukaholding az indulása óta már mintegy 10 milliárd forint veszteséget termelt a 24.hu összesítése szerint. Pontos számot a hiányról azért nem lehet lehet tudni, mert a törvényben meghatározott határidőig sem adta le tavalyi mérlegét a vállalat.

A kormány a rezsicsökkentés miatt szervezte ehhez a nonprofit állami holdinghoz a szemétszállítási feladatokat. A rendszer lényege, hogy az ügyfelek, így a lakosság is ennek a holdingnak fizet a szemétszállításért, ők viszont kiadják a munkát alvállalkozóknak és utólag fizetik ki azokat a cégeket, akik valójában elviszik a szemetet. Ez a kifizetés akadozik hetek óta.

Közben a 24.hu írt arról is, hogy Hatvanban a szintén működési gondokkal küszködő helyi közszolgáltató vezető tisztviselői 1-1,5 millió forintos fizetésért végzik a munkájukat, a cég viszont csökkenteni akarja a szolgáltatásokat. A hatvani polgármester szerint nem érthető, hogy ha a gazdálkodásból futja ekkora fizetésekre, akkor miért a zöldhulladék elszállításán akar spórolni a cég.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!