2023. 09. 24. Vasárnap Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Napindító 04:00

Belföld

Zsarolnak a kukások?

Milliós fizetéseket vesznek fel a hatvani szemétszállítást végző cég vezető tisztviselői, miközben a városban és a környező településeken csökkenteni akarják a szolgáltatást - írja a 24.hu a város fideszes polgármesterére hivatkozva.

  • Zsarolnak a kukások?

Pest és Nógrád megye több településén hiába rakták ki ma a kukákat, az illetékes Zöld Híd Nonprofit Kft. nem ürítette azokat. A kormány szerint a hulladékszállítást végző gazdasági szereplők zsarolási kísérletéről van szó. Púposra rakva a kuka szeméttel Veresegyházon, hétfőnként viszik a szemetet a városban. De ezúttal hiába várják, senki nem fogja a szemetet elszállítani.

„- Ki van téve. Reggel kukucskáltam, hogy lesz, nem lesz, nem láttam semmit.

- Mit fognak tenni, hogyha nem viszik el a szemetet?

- Azt még én sem tudom” – mondja Szandai Judit, helyi lakos. 

„- Egyelőre otthagyjuk. Mit csináljunk, nem?

- Kaptak tájékoztatást, hogy mikor vihetik el?

- Semmilyen tájékoztatást nem kaptunk” – számol be egy másik polgár, Kecskés Gyula.

Nemcsak Veresegyházon, hanem Nógrád és Pest megye 116 településéről nem viszi el a hulladékot a helyi szolgáltató, a Zöld Híd Kft. A döntést azzal indokolták, hogy nem kapták meg az állami kukaholdingnak nevezett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt-től a szolgáltatásért járó pénzt.

Értesített minket is, ezeket az önkormányzatokat a Zöld Híd B. Kft., hogy gazdasági-finanszírozási problémák miatt 26-tól nem szállítják el a hulladékot előreláthatóan a finanszírozás helyreállításáig – mondta a Hír TV-nek Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes alpolgármestere. 

Balassagyarmaton és 14 környékbeli településen ezért az önkormányzat a saját közszolgáltatóját bízta meg átmenetileg a feladattal és így a költségek is az önkormányzatot terhelik. Hétfőn Balassagyarmaton el is kezdték elvinni a szemetet ám még nap közben is kérdéses volt, hogy azt hova tudják majd vinni.

Attól függően, hogy ha ez a kukásautó itt mögöttem megtelik, meglátják, elindulnak először Nógrádmarcalba, ahova egyébként rend szerint vinnék el a szemetet. Ha ott nem tudják majd fogadni, tehát nem nyitják meg a depót, akkor Salgótarjánba szállítják az itt begyűjtött hulladékot – számolt be Házy Attila, a Hír TV tudósítója. 

Ellenzéki pártok már a hétvégén szemeteszsákokkal árasztották el a kukaholding és a Miniszterelnökség bejáratát és az MSZP szerint a fővárosiaknak egyszerűen a parlament elé kellene vinniük a szelektíven gyűjtött hulladékot, ezt ugyanis egy ideje szintén nem szállítják el.

Nem engedünk a rezsicsökkentésből. Hogyha szükséges akkor akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását. Természetesen nem ez a célunk. A szükséges konszolidációhoz a kormány forrást is fog biztosítani – jelentette ki Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. 

Hogy mennyit, azt Gulyás Gergely a múlt héten nem árulta el, mindenesetre az állami kukaholding az indulása óta már mintegy 10 milliárd forint veszteséget termelt a 24.hu összesítése szerint. Pontos számot a hiányról azért nem lehet lehet tudni, mert a törvényben meghatározott határidőig sem adta le tavalyi mérlegét a vállalat.

A kormány a rezsicsökkentés miatt szervezte ehhez a nonprofit állami holdinghoz a szemétszállítási feladatokat. A rendszer lényege, hogy az ügyfelek, így a lakosság is ennek a holdingnak fizet a szemétszállításért, ők viszont kiadják a munkát alvállalkozóknak és utólag fizetik ki azokat a cégeket, akik valójában elviszik a szemetet. Ez a kifizetés akadozik hetek óta.

Közben a 24.hu írt arról is, hogy Hatvanban a szintén működési gondokkal küszködő helyi közszolgáltató vezető tisztviselői 1-1,5 millió forintos fizetésért végzik a munkájukat, a cég viszont csökkenteni akarja a szolgáltatásokat. A hatvani polgármester szerint nem érthető, hogy ha a gazdálkodásból futja ekkora fizetésekre, akkor miért a zöldhulladék elszállításán akar spórolni a cég.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál: Egynapos háborúban dőlt el Karabah sorsa

Globál: Egynapos háborúban dőlt el Karabah sorsa

Berobbant a lőporos hordó a Kaukázusban. Az ukrán háború tombolása közepette vitték dűlőre az azeriek régi történelmi konfliktusukat az örményekkel. A Globálban Vasa Lászlóval, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatójával beszélgetünk a témáról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Pécsi Pride: Aki nem ugrál, az büdös náci

Pécsi Pride: Aki nem ugrál, az büdös náci

Aki nem ugrál, az büdös náci, hej-hej – ez a rigmus a Pécsi Prideon hangzott el, a menetet vezető kamionról. Az alacsony érdeklődés mellett zajló eseményen négyen mondtak beszédet, köztük a holland nagykövet és a hirhedt Pankotai Lili, volt pécsi gimnazista is.
Keresztényként próbálja beállítani magát Gyurcsány Ferenc

Keresztényként próbálja beállítani magát Gyurcsány Ferenc

Keresztényként kívánja láttatni magát Gyurcsány Ferenc, holott pártja rendszeresen az egyházakat támadja. A DK vezetője már 2014-ben azzal fenyegetőzött, hogy ha kormányra kerül ellehetetleníti az egyházakat, de arról is tanúbizonyságot tett már, hogy a katolikus vallás alapjaival sincs tisztában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!