2021. 09. 23. Csütörtök Tekla napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte - A nap vitája

Következik:

Hírek 21:00

Belföld

Vizsgálóbizottság létrehozásával konszolidálná a kormány a rendszert

Több tízmilliárd forintos hiány lehet a szemétszállítási rendszerben, ezért a kormány vizsgálóbizottságot hozott létre, hogy a lehető leghamarabb konszolidálni tudják a rendszert. Közben már van olyan cég, amelyik nem tudja ellátni a szállítási feladatokat az alulfinanszírozottság miatt. A kancelláriaminiszter szerint ha kell, a katasztrófavédelem végzi majd el a feladatot.

„Most mérjük fel az összeget, több tízmilliárdos, de ennél többet nem szeretnék mondani.” A csütörtöki kormányinfón kérdezték Gulyás Gergely kancelláriaminisztert, hogy mekkora a hiány a szemétszállítási rendszerben. 2016 áprilisa óta országosan a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) állítja ki a számlákat a lakosoknak a szemétszállítási feladatok elvégzéséért. A tényleges feladatot viszont nem ők, hanem államilag akkreditált cégek végzik el, nekik utólag fizet az NHKV. A 116 települést ellátó Zöld híd Kft. vezetője szerint viszont nem annyit, amennyibe a feladatellátás valójában kerül. Gyenes Szilárd szerint havonta 130 millió forinttal kapnak kevesebb pénzt, mint amennyibe a szállítás kerül.

„Nagyon régóta húzzuk már ezt a történetet, tulajdonképpen a dolgozóink munkabérének tartalékba helyezett részén kívül egy fillérünk sincs, így nem tehetek mást, felelősen holnap reggel megkezdjük a települési önkormányzatok kiértesítését, és a katasztrófavédelem értesítését, hogy nem tudjuk ellátni a feladatunkat” – mondta.

Pénteken ennek ellenére még dolgoztak a cég autói, és elszállították a szemetet több érintett településen is.

Nem csak az alulfinanszírozottság okoz gondokat, hanem az is, hogy van olyan település ahol több mint egy éve nem állított ki számlát az állami cég, viszont most hirtelen egy összegben akarják beszedni a lakosoktól a szemétszállítási díjat.

A bő két éve működő NHKV Zrt. elnök-vezérigazgatója egészen idén júniusig Weingartner Balázs volt, aki azóta már az Innovációs Minisztérium államtitkára. A sajtóhírek szerint a tízmilliárd forintot is meghaladó hiány kapcsán akkor azt mondta: nem tudja hogyan keletkezett, arról a mostani vezetőket kellene megkérdezni.

A kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta: mindenhonnan el fogják szállítani a szemetet.

„Ha szükséges, akkor akár a katasztrófavédelem is képes átvenni a szolgáltatás biztosítását. Természetesen nem ez a célunk, a szükséges konszolidációhoz a kormány forrást is fog biztosítani, illetve egy országgyűlési képviselő és négy minisztérium delegáltjaiból álló bizottságot hoz létre, mely egy héten belül jelentést tesz a hulladékgazdálkodásban kialakult helyzetről” – jelentette be Gulyás Gergely.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt közölte: ha szükséges, akkor a jogszabályokban előírt módon elvégzik majd a feladatot.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Halálos lakástűz Nagyatád külterületén

A nyolcvan négyzetméteres régi ház teljes terjedelmében égett. 2021. szeptember 23.

Újabb horrorvágóhidat leplezett le a NÉBIH

A helyszínen az ellenőrök gyomorforgató körülményeket tapasztaltak, az udvaron például rovarral szennyezett fagyasztott termékek is voltak. 2021. szeptember 23.

Letették az új mohácsi kikötő alapkövét

Mohácson letették az új országos közforgalmú kikötő alapkövét. A mintegy 7,8 milliárd forintos beruházás 2023. végére készül el. 2021. szeptember 23.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!